چندین سال است که برگزاری راهپیمایی اربعین به گردهمایی بزرگ شیعیان جهان تبدیل شده و هر ساله میلیون ها زائر از سراسر جهان و به ویژه مردم ایران اسلامی در این مراسم شرکت می کنند. حتی در دو سال گذشته نیز شیوع بیماری کرونا نتواست بر شور و اشتیاق دوست داران امام حسین (ع) تاثیری بگذارد و شیعیان از نقاط مختلف جهان در این مراسم شرکت کردند.
انتظار می رود مراسم اربعین امسال نیز باشکوه تر از سالیان قبل برگزار شده و حجم عظیمی از زائران از جای جای کشور عازم زیارت حرم امام حسین (ع) در خاک کشور عراق شوند. حضور موکب های خودجوش مردمی برای خدمتگزاری به زائران یکی از نمادهای شاخص این مراسم باشکوه است. اما قطعا کمک ها و جنبش های مردمی به تنهایی برای ارائه خدمات به حجم بالای زائران حسینی کافی نبوده و اقدامات دولتی نیز لازم است.
از چندین ماه قبل جلسات هماهنگی بین مقامات ایرانی و مسئولان ارشد عراقی به منظور برنامه ریزی برای ارائه هرچه بهتر خدمات به زائران اربعین حسینی و برگزاری این مراسم به نحو احسنت آغاز شده و دو طرف تلاش کردند با تکیه بر تجربیات سالیان گذشته و آسیب شناسی مراسمات قبلی برنامه ریزی دقیقی برای برگزاری هرچه بهتر اربعین سال جاری داشته باشند.
کمیسیون امور داخلی کشور و شوراها در مجلس شورای اسلامی، به عنوان کمیسیون تخصصی نیز در چند هفته گذشته میزبان مسئولان ستاد اربعین حسینی بود تا از نزدیک در جریان آخرین اقدامات و برنامه ریزی های صورت گرفته برای برگزاری مراسم اربعین سال جاری قرار گیرد.
ولی الله بیاتی، سخنگوی کمیسیون امور داخلی کشور و شوراها در گفتوگو با ایسنا، با استناد به گزارش ارائه شده در نشست این کمیسیون با اعضای ستاد اربعین حسینی، بیان کرد: بر اساس این گزارش برنامه ریزی برای صدور گذرنامه زیارتی با مبلغ ۵۰ هزار تومان ظرف مدت ۲۴ ساعت صورت گرفته است.
وی در ادامه اظهار کرد: از طرف دیگر به منظور سرعت در خدمات رسانی، گیتهای مرزی در خاک عراق افزایش پیدا خواهد کرد و برای تسهیل حمل و نقل زائران نیز برنامه ریزی شده تا ۲۰۰۰ دستگاه اتوبوس در ایام اربعین در اختیار زوار قرار گیرد. همچنین ارائه خدمات هوایی برای اعزام زائران حسینی از ۲۷ مرداد آغاز و تا ۲۰ شهریور ادامه خواهد داشت. بر اساس برنامه ریزی صورت گرفته ۸۵ درصد پروازها به نجف و ۱۵ درصد به بغداد انجام خواهد شد. از سوی دیگر بر اساس برنامه ریزی انجام شده، در داخل کشور عراق ۲۰ دفتر و ۵۰ نمایندگی به مدت دو هفته به صورت شبانه روزی به زوار خدمات ارائه خواهند داد. جمعیت هلال احمر نیز با برپایی ۲۳۴ مرکز درمانی در عراق با ۴۰۰۰ نفر کادر درمانی، ۱۰۰ دستگاه آمبولانس و ۳ بیمارستان صحرایی با ۴۵۰۱ خودروی امدادی و ۹ بالگرد به زوار حسینی خدمات رسانی خواهد کرد.
حمیدرضا کاظمی، نایب رئیس کمیسیون امور داخلی کشور و شوراها نیز در گفتوگو با ایسنا، تصریح کرد: انتقال زائران به مرز چه در مسیر رفت و چه در مسیر برگشت حائز اهمیت است. باید ضعفها و مشکلاتی که سالهای گذشته در بحث تامین خودرو و وسایل نقلیه و پارکینگ داشتیم مورد توجه قرار گیرد و از همین الان برای رفع این مشکلات برنامه ریزی صورت گیرد. با توجه به حضور جمعیت چشمگیر در مرزها، افزایش تعداد گیت های عبور زائران و روان بودن تردد زائران بسیار مهم است. زائران را نباید در مرز معطل نگه داشت. کشور عراق به اندازه کشور ما امکانات ندارد، باید از همین الان به فکر باشند. دولت عراق نمیتواند همه زائران را به شهرهای نجف و کربلا انتقال دهد. باید از همین الان هماهنگی های لازم با دولت عراق صورت گیرد نه در دقیقه نود که زائران با مشکل مواجه شدند. نباید اجازه داد در تردد زائران ناهماهنگی به وجود بیاید.
علی حدادی از دیگر اعضای کمیسیون امور داخلی کشور و شوراها نیز در گفتوگو با ایسنا، در این خصوص تصریح کرد: بر اساس گزارشی که اعضای ستاد اربعین به کمیسیون ارائه کردند، تردد زائران اربعین از طریق راه های زمینی و هوایی تسهیل خواهد شد و همه مسئولان ذی ربط در حال برنامه ریزی جهت دسترسی آسان زائران به امکانات رفاهی هستند. کمیسیون امور داخلی تلاش کرد تا آسیب سال های گذشته را شناسایی کند؛ دسترسی زائران به امکانات رفاهی و درمانی و حمل و نقل زائران در داخل کشور و در داخل خاک عراق و مشکل پارکینگ و تردد زائران از جمله این آسیب ها بود.
هر ساله در جریان برگزاری مراسم اربعین حسینی، استان های خوزستان، ایلام و کرمانشاه نیز به عنوان استان های مرزی میزبان هزاران زائر حسینی از سراسر کشور هستند که برای عبور به خاک کشور عراق از این استان ها عبور می کنند. مردم این استانها نیز به صورت خودجوش در صحنه حاضر شده و در پذیرایی از زائران اربعین حسینی از چیزی دریغ نمی کنند.
به گفته نمایندگان این استان ها از چندین ماه گذشته برنامه ریزی برای ارائه خدمات به زائران اربعین حسینی در سطح این استان ها آغاز شده است.
قاسم ساعدی، رئیس مجمع نمایندگان استان خوزستان در مجلس شورای اسلامی در گفتوگو با ایسنا، تصریح کرد: برنامه ریزی ها برای تسهیل اسکان زائران، حمل و نقل زائران و ارائه خدمات رفاهی در ایام اربعین از دو ماه گذشته آغاز شده و مهم ترین شاخصه اربعین امسال که باید از سوی مسئولان مورد توجه قرار گیرد بحث گرمای هوا و تامین وسایل برودتی است. ما در مواکب به وسایل برودتی مانند کولر و آب سردکن نیاز داریم. زائرانی که پیاده حرکت می کنند وقتی به مرز رسیدند نیاز به استراحت دارند. باید وسایل سرمایشی در مواکب مهیا شود. مواکب به صورت خودجوش از طرف مردم برپا می شود و خیلی از موکب داران این امکان را ندارند که لوازم برودتی مثل کولر و آب سردکن تهیه کنند. اگر آب سردکن در گذرگاه ها فراهم شود هم بهداشتی تر است و هم با کمبود یخ و آب خنک مواجه نخواهیم شد.
وی در ادامه اظهار کرد: یکی از مهم ترین شاخصه های اربعین امسال نسبت به سال های گذشته قرار گرفتن اربعین در اوج گرما است و مسئولان امر باید به این موضوع توجه ویژه داشته باشند. بنده در بین موکب داران دغدغه تامین وسایل برودتی می بینم که باید این موضوع را جدی بگیریم تا با مشکل مواجه نشویم. موضوع دیگر بحث پارکینگ هاست، سال های گذشته ساماندهی انجام شد اما کافی نیست. متولیان امر باید مشکلات سال های قبلی را جبران کنند.
علیرضاورناصری، عضو دیگر مجمع نمایندگان استان خوزستان در مجلس شورای اسلامی، در گفت و گو با ایسنا، تصریح کرد: طبیعتا حجم مشتاقان و دلدادگان امام حسین (ع) و کشورهای مجاور ما سال به سال رو به افزایش و مسیر ورودی آنان به خاک عراق نیز از کشور ایران است فلذا می طلبد متناسب با این جمعیت تمهیدات لازم اندیشیده شود. بنده شاهدم که از ماهها قبل ستاد اربعین در سطح ملی کار خود را آغاز کرده و رفت و آمدهایی بین مدیران ارشد کشور در سطح وزارت کشور و رده های مشابه در عراق صورت گرفته است. استان خوزستان نیز دارای یک ظرفیت خاص برای استقبال از زائران دارد و از ماه ها قبل نیز مجموعه ای در استانداری خوزستان متولی کار شده اند. در شهرستان های همجوار با مرز مانند دشت آزادگان، خرمشهر و آبادان نیز تمهیدات لازم برای پذیرایی از زائران در حال انجام است و در چذابه و شلمچه که عمدتا مواکب پذیرایی از زائران حسینی برپاست تمهیدات لازم در حال دنبال شدن است و همکاری و همراهی زائران در حمایت از این مواکب مهم است.
وی در ادامه اظهار کرد: مردم خوزستان از هر قومیتی که هستند حقیقتا در طول مدت این سفر همه دارایی خود را در طبق اخلاص گذاشته و به زائران خدمت می کنند اما حجم مشکلات به قدری است که با این امکانات به تنهایی نمی توانیم آنها را حل کنیم و باید دولت نیز ورود کند که خوشبختانه ورود داشته است.
سیدجواد حسینی کیا، عضو مجمع نمایندگان استان کرمانشاه در مجلس شورای اسلامی نیز در گفتوگو با ایسنا، تصریح کرد: بخشی از مشکلاتی که زائران اربعین با آن روبرو بودند مربوط به وضعیت روکش آسفالت جادههای بین شهری بود که در این ایام در نقاطی از مسیر تعویض روکش ها در حال انجام است. یکی از دیگر مشکلاتی که زائران اربعین در سالهای قبل داشتند مربوط به وضعیت گذرگاههای مرزی بود؛ در این خصوص گذرگاههای سمت ایران به اندازه کافی بود اما از سمت عراق محدودیتهایی در این زمینه وجود داشت که پیشبینیهای لازم انجام شده و آن طرف مرز به سایه بانی و تجهیزات مناسب تجهیز شدهاند.
وی در ادامه اظهار کرد: وضعیت آمادگی استان کرمانشاه برای میزبانی از زائران اربعین نسبت به سال قبل قابل مقایسه نیست چراکه امسال تمهیدات بسیار خوبی انجام شده است و مردم عزیز کرمانشاه آماده پذیرایی از زائران هستند؛ امیدواریم امسال با ظرفیتهای ایجاد شده، زائران عزیز یک سفر بسیار خوبی را تجربه کنند.
شهریار حیدری رئیس کمیته مرز کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی نیز در گفتوگو با ایسنا، در این زمینه مطرح کرد: پیشبینی میشود امسال با اضافه شدن گیتهای ایست بازرسی و گذرنامه در ورودی و خروجی خاک ایران و عراق مشکلی از لحاظ ایجاد ازدحام و جمعیت به وجود نیاید. قرار است در فاصله چند روز تعداد قابل توجهی از مرزهای جنوبی کشور یعنی مهران، خسروی، شلمچه و چذابه و جدیدا مرزهای شمال غربی کشور عبور کرده و برای حضور در مراسم اربعین به عراق بروند و به فاصله چند روز مجددا به کشور برگردند؛ این موضوع و حضور جمعیت زیاد نیازمند امکانات و تمهیدات لازم است.
وی در ادامه اظهار کرد: باید شرایط به گونهای مدیریت شود که شاهد تجمع زائران در پایانههای مرزی نباشیم، باید همه امکانات در مرزهای کشور فراهم شده تا مشکلی برای زائران وجود نداشته باشد. همین نگاه منجر به افزایش گیتهای گذرنامه عراق و ایران شد تا مشکلی از لحاظ ایجاد تجمع و ازدحام نباشد.
به گفته نمایندگان مجلس شورای اسلامی، برنامه ریزیهای لازم برای تسهیل حضور زائران و ارائه خدمات به زائران اربعین حسینی صورت گرفته و همه بخش ها در تلاش هستند تا بستر برگزاری هرچه باشکوه تر این مراسم را فراهم کنند. کمیسیون امور داخلی کشور و شوراها نیز به عنوان کمیسیون تخصصی مجلس قول پیگیری و نظارت بر اجرای مصوبات ستاد اربعین حسینی را داده است.
انتهای پیام
ثبت دیدگاه