به گزارش افق کرمانشاه به نقل از روزنامه ایران، ۳۰ سپتامبر مصادف با نهم مهرماه در سراسر دنیا به عنوان روز جهانی ناشنوایان شناخته میشود. هدف از این نامگذاری این بوده که حقوق ناشنوایان در سراسر جهان به رسمیت شناخته شود و از دولتها و سازمانهای مختلف بخواهند به حمایت از حقوق این افراد توجه کنند.
این روز به دلیل توجه به دستاوردهای جامعه ناشنوایان و ارتقای حقوق آنها در زمینه زبان، آموزش، اشتغال و مشارکت کامل در جامعه مهم است و سال جاری در بیستوچهارم سپتامبر گرامیداشته. طبق بررسیهای صورت گرفته در طرح رصد شیوع معلولیت که توسط سازمان بهزیستی انجام شده، شیوع آسیبهای شنوایی دائمیکه منجر به معلولیت میشود ۸/۱ درصد در جامعه است.
در حال حاضر تعداد افراد دارای معلولیت تحت پوشش سازمان بهزیستی یک میلیون و پانصد و پنج هزار و ششصد و هفتاد و یک نفر است که از این تعداد، ۲۲۷ هزار و ۵۳۴ نفر (۱۴.۶۲ درصد) دارای معلولیت شنوایی هستند. سالهاست که غربالگری شنوایی نوزادان در کشورمان انجام میشود اما چه تعدادی از کودکان تحت پوشش این غربالگریها قرار گرفتهاند و چقدر تستهای غربالگری با استانداردهای روز دنیا مطابقت دارد؟
نگاهی به غربالگری شنوایی نوزادان
افروز صفاریفرد، مدیرکل دفتر پیشگیری از معلولیتها و تلفیق اجتماعی سازمان بهزیستی کشور با اشاره به اینکه در سال گذشته یک میلیون و بیست و هفت هزار و ششصد و پنج نفر تحت پوشش غربالگری شنوایی نوزادان قرار گرفتهاند، میگوید: این آمار معادل ۹۵ درصد موالید زنده کشور است، هر چند از این تعداد، ۳۹۷۳ نفر دارای اختلالات شنوایی، شناسایی شدهاند و تحت مداخلات طبی و توانبخشی قرار گرفتهاند.
صفاریفرد ادامه میدهد: تعداد تحت پوشش غربالگری شنوایی کودکان ۳ تا ۵ سال در سال ۱۴۰۲ بیش از ۳۰۰ هزار نفر بوده که از این تعداد، حدود ۱۵ هزار کودک دارای انواع اختلالات شنوایی (انتقالی و حسی-عصبی) شناسایی و وارد مرحله مداخلهدرمانی شدهاند.مدیرکل دفتر پیشگیری از معلولیتها و تلفیق اجتماعی سازمان بهزیستی کشور در پاسخ به این سؤال که غربالگریها چقدر منطبق با استانداردهای روز دنیاست میگوید: شیوع اختلالات شنوایی در نوزادان در مناطق مختلف جهان متفاوت و بین ۱ تا ۵ در هزار است اما این نرخ در ایران ۳ در هزار است و پروتکلهای اجرایی این برنامه منطبق با آخرین پروتکلهای جهانی است.
بهترین زمان برای کاشت حلزون بین یک تا حدود دو سالگی
وی در مورد تعداد کودکانی که برای کاشت حلزون معرفی میشوند، میگوید: در سال ۱۴۰۲ برای ۲۵۰۰ نفر، کمک برای کاشت حلزون انجام شده است.صفاریفرد با بیان اینکه هر کودکی نمیتواند کاندیدای مناسبی برای کاشت حلزون باشد، تأکید میکند: بهترین زمان برای کاشت حلزون بین یک تا حدود دو سالگی است اما تعیین اینکه کدام کودکان باید کاشت حلزون انجام دهند، شامل در نظر گرفتن عوامل مختلفی مانند شدت کمشنوایی، مزایای احتمالی دستگاه، حمایت خانواده و تمایل به انجام درمان است. به طور معمول کودکان با کمشنوایی شدید تا عمیق که از سمعک سود محدودی میبرند، کاندیدای کاشت حلزون هستند، با این حال هر مورد منحصربفرد است و ارزیابی کامل توسط شنواییشناس و تیمیاز متخصصان گوش برای تصمیمگیری آگاهانه ضروری است.
خدمات ارائه شده به افراد دارای معلولیت شنوایی
به گفته مدیرکل دفتر پیشگیری از معلولیتها و تلفیق اجتماعی، سازمان بهزیستی در قالب مراکز روزانه توانبخشی و مراکز توانبخشی حرفهای برای افراد بالای ۱۵ سال، خدمات آموزشی و توانبخشی به خانواده و افراد مبتلا به اختلالات شنوایی ارائه میدهد. همچنین در قالب کارگاههای تولیدی حمایتی، خدمات کاریابی و اشتغال به توانخواهان کمشنوا و ناشنوا در قالب مراکز پشتیبانی شغلی به این افراد ارائه میشود.
او تأکید میکند: تأمین وسایل کمکتوانبخشی (سمعک و باتری سمعک)، ارائه خدمات حمایتی شامل کمکهزینه معیشت، کمکهای موردی در خصوص درمان، لوازم ضروری زندگی و… حمایت در راستای تلفیق اجتماعی مانند مناسبسازی، ایاب و ذهاب و… برای افراد ناشنوا و کمشنوا از جمله اقدامات سازمان بهزیستی برای حمایت از این افراد در جامعه است.
ثبت دیدگاه