مریم فکری: در حالی از روز شنبه بازارهای مالی کشور وارد چهارمین فصل کاری خود در سال ۱۴۰۳ میشوند که در طول سه ماه گذشته تحولات قیمتی بسیاری را تجربه کرده است. این تغییرات، اغلب تحتتاثیر تحولات سیاسی و اقتصادی بینالمللی بوده که روی بازار داخلی تاثیر گذاشته است.
بررسیهای افق کرمانشاه نشان میدهد که در پاییز امسال، خریداران دلار ۲۸.۸ درصد، دارندگان طلا ۲۷ درصد، سکهبازان ۲۲ درصد و سهامداران ۲۷.۷ درصد سود کردهاند.
دلار ۲۸.۸ درصد گران شد
نوسان قیمتها در پاییز امسال بسیار عجیب بود. بررسیها نشان میدهد که قیمت دلار در بازه سه ماه گذشته با رشد ۲۸.۸ درصدی قیمت مواجه شده است. قیمت هر دلار آمریکا اول مهرماه ۵۹ هزار و ۵۵۰ تومان بود که در پایان پاییز به ۷۶ هزار و ۷۵۵ تومان تغییر کرد. این یعنی دلار ۱۷ هزار و ۲۰۵ تومان افزایش یافته است.
همچنین بررسیهای افق کرمانشاه حاکی از آن است که قیمت دلار در طول یک هفته گذشته با رشد ۳ هزار و ۷۹۰ تومان و در بازه یک ماهه آذر با افزایش ۷ هزار و ۸۲۵ تومان روبهرو شده است.
کارشناسان معتقدند که تحولات سیاسی بینالمللی و تصمیمات اقتصادی، عامل نوسان قیمت دلار در سه ماه گذشته بوده است. با این حال، برخی فعالان اقتصادی عنوان میکنند که این نوسانات نرخ ارز گذراست و مردم نباید به صورت هیجانی اقدام به خرید ارز کنند؛ چراکه در آینده متضرر میشوند.
یحیی آل اسحاق، رئیس اتاق مشترک بازرگانی ایران و عراق درباره افزایش قیمت دلار میگوید: افزایش شدید نرخ ارز در یک هفته اخیر تحتتاثیر هیجانات است، بنابراین اثری موقت دارد.
به گفته او، هر ساله در آستانه سال نو میلادی شاهد افزایش تقاضا برای دلار هستیم، چون شرکتها میخواهند حسابهای خود را تسویه کنند. همچنین با نزدیکی به فصل بهار نیز تقاضا برای دلار به علت سفرهای نوروزی افزایش مییابد. در کنار این دو عامل، اتفاقات سیاسی منطقه مانند موضوع سوریه نیز به افزایش نرخ دلار دامن زد؛ اما نباید در این میان از نقش دلالان و سفتهبازان غافل شویم.
آلاسحاق با بیان اینکه افزایش نرخ دلار مبنای اقتصادی ندارد و توسط دلالان با ایجاد جو روانی ایجاد شده است، میگوید: قیمت فعلی ارز همانطور که در معاملات توافقی هم کشف شده است، با توجه به متغیرهای اقتصادی حدود ۶۰ تا ۶۳ هزار تومان است.
رییس اتاق بازرگانی ایران و عراق تاکید میکند: نرخ واقعی دلار با توجه به شرایط اقتصادی بسیار پایینتر از نرخ فعلی است و فاصله بین نرخها به علت مسائل سیاسی ایجاد شده که اثری موقت دارد، بنابراین با گذشت زمان قیمت دلار نیز کاهش مییابد.
سجاد بوربور، کارشناس اقتصادی نیز در گفتوگو با افق کرمانشاه میگوید: برخی از رسانهها و کارشناسان پیشبینی میکنند که قیمت دلار به ۸۰ هزار تومان خواهد رسید، اما در حال حاضر قیمت دلار به شدت بالا است.
وی میافزاید: در حال حاضر فعالان اقتصادی دیگر به خرید طلا، سکه و دلار توجهی ندارند و اگر قیمت دلار به ۸۰ هزار تومان برسد، خرید آن عملا بیمعنا خواهد بود. به نظر من حتی در قیمت ۷۱ هزار تومان نیز ریسک خرید بسیار بالاست.
این کارشناس اقتصادی تصریح میکند: با توجه به واقعیتهای اقتصادی، پیشبینی میکنم که ارزش واقعی دلار در پایان سال به ۶۱ تا ۶۲ هزار تومان برسد، بنابراین در حال حاضر خرید دلار و سکه را با توجه به چشماندازم تا پایان سال توصیه نمیکنم و معتقدم که طلا و دلار در این مدت گزینههای مناسبی نخواهند بود.
رشد طلا عجیب شد
اما بازار طلا هم تحتتاثیر جهش شدید قیمت اونس طلا و در عین حال تغییرات نرخ دلار، رشد ۲۸ درصدی قیمت را در پاییز امسال لمس کرد.
گزارشها نشان میدهد که در ابتدای مهرماه هر گرم طلای ۱۸عیار ۳ میلیون و ۸۰۵ هزار تومان بود که در آخر پاییز این نرخ به ۴ میلیون و ۸۷۱ هزار تومان تغییر کرد. این یعنی تنها در سه ماه گذشته هر گرم طلای ۱۸عیار یک میلیون و ۶۶ هزار تومان افزایش قیمت داشت.
همچنین عملکرد یک هفتهای بازار طلا حاکی از آن است که هر گرم طلای ۱۸عیار در طول یک هفته گذشته ۵۲ هزار و ۸۰۰ تومان و به عبارتی یک درصد گران شده است. در طول یک ماهه آذرماه نیز هر گرم طلای ۱۸عیار با رشد ۳۷۶ هزار تومان و به عبارتی ۸.۳ درصد روبهرو بود.
افزایش قیمت طلا در بازار تهران در حالی است که قیمت اونس طلا هم در طول سه ماه گذشته نوسان شدیدی را تجربه کرده و حتی تا مرز ۲ هزار و ۸۰۰ دلار بالا رفت. با این حال، در حال حاضر اونس طلا در مرز کانال ۲ هزار و ۶۰۰ دلار قرار دارد.
محمد کشتیآرای، رییس اسبق اتحادیه طلا و سکه در گفتوگو با افق کرمانشاه درباره روند بازار طلا میگوید: قیمت اونس جهانی به دلیل تحولات سیاسی در منطقه و خاورمیانه روند صعودی را تجربه کرده بود، اما با آرامشدن وضعیت در سوریه، قیمت طلای جهانی به سمت کاهش حرکت کرده است.
به گفته او، به طور طبیعی، با توجه به نوسانات صعودی قیمت اونس طلا، بازار طلا و سکه در ایران نیز تحتتاثیر قرار گرفت و روند افزایشی را دنبال کرد.
کشتیآرای با اشاره به روند کاهشی قیمت اونس طلا در روزهای گذشته، تاکید میکند: با کاهش قیمت اونس جهانی، پیشبینی میشود که قیمت طلا و سکه در بازار داخلی ایران نیز کاهش یابد. البته باید به تغییرات نرخ ارز نیز توجه کنیم.
سکه ۲۲ درصد تغییر کرد
اما سکه از ابتدای پاییز تاکنون ۹ میلیون و ۸۳۵ هزار تومان گران شده است. این یعنی سکه در این بازه زمانی رشد ۲۲ درصدی را تجربه کرده است.
در ابتدای پاییز هر قطعه سکه امامی ۴۴ میلیون و ۵۷۰ هزار تومان قیمت داشت که هماکنون به ۵۴ میلیون و ۴۰۵ هزار تومان تغییر کرده است.
عملکرد بازار سکه حاکی از آن است که هر قطعه سکه امامی در طول یک هفته گذشته یک میلیون و ۳۵ هزار تومان و به عبارتی ۱.۹ درصد گران شده است. در بازه یک ماه آذر نیز هر گرم طلای ۱۸عیار افزایش ۲ میلیون و ۵۴۰ هزار تومانی را تجربه کرده است. این یعنی سکه امامی در آذرماه ۴.۸ درصد افزایش داشته است.
نادر بذرافشان، رئیس اتحادیه طلا و جواهر تهران در خصوص شرایط این روزهای بازار طلا میگوید: بازار طلا و سکه در هفتههای گذشته نوسانات افزایشی و کاهشی زیادی داشته که بخشی از آن مربوط به نوسانات بازار جهانی و بخش دیگر، مرتبط با بازار ارز و عرضه و تقاضا بوده است.
او معتقد است: به همین دلیل، شرایط تقاضا در صنف ما خیلی خوب نیست و تا حدی در رکود قرار دارد؛ به طوریکه چند هفتهای است که کاهش تقاضا در بازار طلای داخلی در حال رقم خوردن است.
بذرافشان درباره وضعیت آتی بازار عنوان میکند: قیمتها ثبات نسبی خود را طی کردهاند؛ چراکه در طول دو ماه گذشته، نوسانات افزایشی و کاهشی صورت گرفته است و مردم بهراحتی میتوانند برای خرید مصنوعات طلا و سکه اقدام کنند. به همین دلیل، نباید زیاد منتظر نوسانات افزایشی یا کاهشی در بازار طلا باشند.
رییس اتحادیه طلا و جواهر تهران تاکید میکند: تجربه نشان داده است هر زمانی که مردم تصمیم بگیرند طلا خریداری کنند، برای آنها خوب و کمککننده است، چون طلا جزو فلزات گرانبهای دنیاست و همیشه نقش محوری در اقتصاد کشورها دارد و مردم هم بر اساس تحلیلهای جهانی مبنی بر روند افزایشی نرخ طلا تا پایان سال میلادی میتوانند اقدام به خرید طلا کنند، زیرا وقتی طلا در سطح جهان روند افزایشی داشته باشد طبیعتا بازارهای داخلی طلا نیز تحت تأثیر این موضوع قرار میگیرند و افزایشی خواهند شد و طبق سنوات گذشته و تجربهها، طلا از گذشته جزء سرمایهگذاریهای امن و مطمئن و طولانیمدت بوده است.
بورس رکورد زد
در کنار بازارهای طلا، سکه و ارز، بورس هم در هفتههای اخیر، رکورد زد؛ به طوری که از شاخص کل بورس ۲ میلیون و ۹۸ هزار و ۹۲۱ واحد در ابتدای مهر ماه به ۲ میلیون و ۶۸۰ هزار و ۴۸۹ واحد تغییر کرد. این یعنی شاخص بورس در بازه آذرماه با رشد ۲۷.۷ درصدی روبهرو بود.
همچنین بررسیها نشان میدهد که در طول یک هفته گذشته شاخص بورس ۷۸ هزار و ۷۱۲ واحد و به عبارتی ۳ درصد رشد داشته است. این افزایش در طول یک ماه اخیر ۱۸.۷ درصد بوده است. احمد جانجان، کارشناس بازار سرمایه جانجان در پیشبینی خود وضعیت بورس میگوید: فکر میکنم همین بازار ادامه پیدا میکند و بیشتر به سمت عرضه میرود.
وی همچنین درباره تداوم رشد بازار سهام عنوان میکند: تصورم بر این است که تا بهار سال آینده بازار بیشتر رنگ سبز را دارد و رشد خواهد کرد. در این میان یک استراحتها و اصلاحاتی را تجربه خواهد کرد ولی باتوجه به پارامترهای فعلی، در نهایت یک روند رو به رشد پرقدرت خواهد داشت.
۲۲۳۲۲۵
ثبت دیدگاه