به گزارش افق کرمانشاه به نقل از جام جم، تاثیرات سوء آلودگی هوا، نهتنها پیر و جوان نمیشناسد بلکه اعضای بدن هم برایش چندان فرقی نمیکند و میتواند بر تمام اندامها، عوارض قابل توجهی برجای بگذارد. نمونهاش تاثیرات این آلایندههای موجود در هوا بر ریه است؛ عضوی از بدن که بسیار حساس است و بهطور جدی، از آنها تاثیر میپذیرد.
موضوعی که دکتر حمیدرضا جباری، فوقتخصص ریه و استاد دانشگاه شهید بهشتی مطرح میکند و از چیستی و چگونگی آسیبهای آلودگی هوا بر ریه میگوید.
یکی از عارضههای آلودگی هوا، تاثیر منفی آن بر سلامت ریه است؛ اینطور نیست؟
آلودگی هوا که بهدلیل وارونگی دما در زمستانها ایجاد میشود، یک پدیده طبیعی است که در بسیاری از کشورها رخ میدهد. بااینحال، شدت و ضعف آن به نوع آلایندههای موجود در هوا بستگی دارد. طبیعتا کشورهایی که از آلایندههای بیشتر و سوختهای فسیلی بیشتری استفاده میکنند، با آلایندگی بیشتری مواجه هستند و مضراتش، به همه افراد اجتماع میرسد و تقریبا هیچکس نیست که از آزار و اذیت آن مصون باشد. اما در این میان، یکی از آلایندههای این هوای آلوده، گوگرد است که به دستگاه تنفسی نفوذ میکند و باعث میشود مخاط بینی، حالتی سوزناک پیدا کند و باعث آبریزش گردد؛ حالتی شبیه به سرماخوردگی که گاه با بیماریهای عفونی اشتباه گرفته میشود. درواقع، این آلایندهها بر اساس پارامتر، اندازه، قطر و مقدارشان، در قسمتهای مختلف دستگاه تنفسی، ایجاد مشکل میکنند؛ بهطوریکه برخی از آنها در بینی و سینوسها و گلو مشکل به وجود میآورند و برخی دیگر که کمتر از ۷ میکرون هستند، به ریه میرسند.
و در ریه باعث چه اتفاقاتی میشوند؟
این آلایندهها، فاکتورهایی را در ریه تحریک میکنند که باعث التهاب و ایجاد مشکل برونشیت ریه میشوند. ضمن اینکه خوب است بدانید برخی ذرهها که کمتر از ۵/۲میکرون هستند و ظاهرا به حساب هم نمیآیند، بیشترین عارضه ریوی را ایجاد میکنند.
این اتفاق شامل حال همه افراد میشود؟
بدیهی است که چنین اتفاقی در افرادی که بیماریهای زمینهای ریه مانند آسم دارند، بیشتر خود را نشان میدهد. این التهاب بهعنوان یک عامل شروعکننده، زنجیرهای از رویدادها را ایجاد میکند که میتواند به تشدید بیماری منجر شود و مشکلات بیشتری برای این افراد بهوجود آورد. درنهایت، این شرایط عواقب ناخوشایندی برای فرد بیمار به همراه خواهد داشت.اما شاید برایتان جالب باشد که بدانید در تازهترین کنگره بیماریهای ریوی، صاحبنظران این موضوع را مطرح کردند که عملکرد قلب هم تحت تاثیر آسیب ریه قرار میگیرد و دچار مشکل میشود. یعنی چه؟ یعنی زمانی که بیماران مشکل ریوی پیدا میکنند، ممکن است با عوارض قلبی هم روبهرو شوند. درواقع، هوای آلوده این روزها، برای بیمارانی که حساس و تحریکپذیر هستند، دو روی ناخوشایند دارد؛ آسیبهای ریوی که بر عملکرد قلبشان هم تاثیر منفی میگذارد.
ممکن است آلایندههایی که در این فصل از سال با آن مواجه هستیم، عامل سرطان زایی برای ریه بهشمار بروند؟
واقعیت این است که عوامل سرطانزا در ریه، خیلی مختلف است و واقعا نمیتوانیم ارتباط مستقیم و صددرصدی میان سرطان ریه و آلایندگی برقرار کنیم؛ آنقدر که فکر نمیکنم کسی بتواند بهطور قطعی به این سؤال پاسخ دهد اما مسلما تحریکات مختلفی که توسط این آلایندهها در نسوج ریه ایجاد میشود، میتواند عاملی برای شکلگیری سلولهای خراب و سرطانی باشد. درواقع دود سیگار، گازهای معدنی، آلودگی هواو…هرکدام میتوانندبخشی ازاین عوامل باشندودرجایی ازریه،تحریکات مزمنی راایجادکنندکه خداینکرده در همانجا، نطفه سرطان بسته شود.
شما راهکاری اختصاصی برای محافظت از ریه در چنین شرایطی دارید؟
اگربه دنبال اقدامات اساسی هستید، باید عاملش رادرنوع شکلگیری این هوای آلوده جستوجو کنیم. درستکردن ساختارهمان چیزی است که به آن نیاز داریم؛اصلاح سوختهای فسیلی،نوع بنزین وماشینهایی که درست بنزین نمیسوزانندوگازغیرمجازتولید میکنند.
فارغ از ساختار، چه کاری از دست پزشکان برمیآید؟
راهکار مقطعی برای محافظت از سلامتمان بهخصوص سلامت ریه، جدیگرفتن خانهنشینی و بیرون نرفتن از خانه است. درواقع بهتر است کسانی که بیماری زمینهای ریوی دارند، تا آنجا که میتوانند ودرزمانی که عددآلایندگی بسیار بالاست،ازمنطقه آلوده خارج شوند و بهطور موقت، در منطقهای با هوای پاک زندگی کنند.استفاده از مایعات گرم نیز میتواند تسکیندهنده عوارض آلودگی باشد. علاوهبراین، موادی که حاوی آنتیاکسیدان و ویتامینCهستند،مانند پرتقال، نارنگی و گریپفروت، میتوانند تأثیرات مثبتی بر سلامت ریه داشته باشند؛ زیرا این مواد موجب خلط و خروج برخی آلایندهها از ریه میشوند.
ثبت دیدگاه