مریم فکری: با توجه به اینکه دولت دوم دونالد ترامپ در روزهای آینده به طور رسمی آغاز به کار میکند، موضوع مذاکره یا عدم مذاکره برای رفع تحریمها هم بسیار داغ شده است؛ به خصوص با مصاحبه اخیر رییسجمهور با ان بیسی نیوز که روی مذاکرات شرافتمندانه تاکید شده است.
مسعود پزشکیان در این مصاحبه اعلام کرده که «ایران اصولا آماده گفتوگو با دولت دوم ترامپ است.» او البته گفته که ایالات متحده در گذشته به تعهدات خود عمل نکرده و به دنبال سرنگونی دولت ایران بوده است.
پزشکیان همچنین امروز، چهارشنبه در حاشیه امروز جلسه هیات دولت در جمع خبرنگاران در پاسخ به این پرسش که آیا با آمریکا مذاکره میکنید؟ عنوان کرده؛ «اول باید ثابت کنند که به حرفهایشان پایبند هستند بعد مذاکره کنیم.»
رییسجمهور تاکید کرده؛ «اگر ترامپ ثابت کند که به حرفهایش عمل میکند، با او گفتگو خواهیم کرد.»
در این میان، عباس عراقچی، وزیر امور خارجه نیز در خصوص روند مذاکرات هستهای خبر داده که «ما الان با اروپاییها مذاکرات هستهای داشتیم و غیر از مذاکره هستهای با اروپا فعلا مذاکره دیگری نداریم.»
جنب و جوش کاسبان تحریم زیاد شده است
در این شرایط، حال این سوال مطرح است که در صورت از مذاکره ایران و البته رفع تحریمها، شاخصهای اقتصادی به چه سمتی خواهد رفت؟ علی شریعتی، فعال اقتصادی و عضو هیات نمایندگان اتاق بازرگانی ایران در گفتوگو با افق کرمانشاه درباره اثرگذاری مذاکرات روی شاخصهای اقتصادی میگوید: شروع مذاکرات یک نشانه اولیه است برای اینکه امیدی دوباره برقرار شود و دورنمایی از وضعیت مطلوب را نوید بدهد.
وی میافزاید: این البته شرط لازم است، ولی کافی نیست، چون شرایط امروز اقتصاد ما، دیگر از حالت گفتاردرمانی و حرف درمانی رد شده است و مردم منتظر یک عمل هستند.
عضو هیات نمایندگان اتاق بازرگانی ایران تصریح میکند: با این حال، بحث مذاکرات هم دوباره شده و حالا شاهد هستیم که جنب و جوش شدیدی در کاسبان تحریم راه افتاده است؛ حالا از کسانی که در مجلس هستند و نعره میزنند، تا کسانی که کارشناس تحریمشناس هستند. بالاخره این گروه بیکار میشوند.
شریعتی عنوان میکند: کاسبان تحریم نگران هستند و دلشان نمیخواهد این اتفاق بیفتد و بحثهای حاشیهای مطرح میکنند و آدرسهای غلط میدهند که این اتفاق نیفتد.
وی متذکر میشود: ما اعتقاد داریم بعدها مشخص خواهد شد که این افراد قطعا نفوذی هستند، زیرا باعث فرار مغزها، مهاجرت، فرار سرمایه و از بین رفتن امید میشوند؛ این در حالی است که مقام معظم رهبری همیشه روی داشتن روحیه و داشتن امید و انتقاد سازنده تاکید کردهاند. اما متاسفانه مخالفان دارند تخریب میکنند؛ چیزی که در روحیه حاکمیت کشور ما نیست.
عضو هیات نمایندگان اتاق بازرگانی ایران متذکر میشود: این نکته مهمی است. به طور قطع آنچه که اثر فوری روی بحث دلار دارد و باعث ریزش قیمت میشود، حتما بحث مذاکرات هست. امیدواریم مذاکرات واقعی هر چه سریعتر به نتیجه برسد.
شریعتی یادآور میشود: هر چقدر مذاکرات جدیتر میشود، از اینطرف فشار مخالفان و براندازان و کسانی که از این راه ارتزاق میکنند، بیشتر میشود.
مگر سرمایهگذار میتواند پول خود را با بقچه بیاورد؟
عضو هیات نمایندگان اتاق بازرگانی ایران همچنین با اشاره به خروج سرمایه از کشور، میگوید: سرمایهگذار مثل پرندهای است که روی درخت مینشیند و با اولین صدا، میپرد. سرمایهگذار با اولیه نشانه خارج میشود. سرمایهگذار مثل یک پرنده دور میزند و تا زمانی که امن نباشد، نمینشیند. یعنی ورود سرمایه خارجی، آخرین مرحله از یک اقتصاد پویا و قابل اطمینان است.
شریعتی میافزاید: شما فکر میکنید برای چه افغانها بیشترین سرمایهگذاری را دارند، زیرا پولهای سیاه غیربانکی میآورند. مگر سرمایهگذار میتواند پول خود را با بقچه بیاورد و یا توی کیف بیاورد. پس سرمایهگذاری شدنی نیست تا زمانی که ارتباط ما با دنیا و ارتباطات بانکی برقرار شود.
وی عنوان میکند: تبسنج اقتصاد، ورود سرمایهگذاری خارجی در حوزه خارجی و نرخ تشکیل سرمایه در حوزه داخلی است. متاسفانه ما الان هم نرخ تشکیل سرمایهمان منفی است و هم شاهد خروج سرمایهگذاران اندک قدیمی هستیم که امیدواریم این مشکل حل شود.
این فعال اقتصادی تصریح میکند: معنای وفاق این نیست که ما چند نفر وزیر و یا مدیر قبلی را بیاوریم و سرکار بگذاریم. معنای وفاق این هست که همه اجازه دهند تحریمهای ظالمانه برداشته شود و ما بتوانیم با دنیا تعامل کنیم.
افایتیاف هم کلیدواژه کاسبان تحریم است
عضو هیات نمایندگان اتاق بازرگانی ایران در ادامه با بیان اینکه افایتیاف هم کلیدواژه کاسبان تحریم است، میگوید: ما میتوانیم راجع به آن ساعتها صحبت کنیم، اما به دلیل اینکه بحث آشتی با دنیا و ارتباط مطرح است، آمادهسازی زیرساختهای افایتیاف هم نیز مطرح شده است.
شریعتی تاکید میکند: در کل هر گاه نشانههایی از حل این مشکل دیده میشوند، کاسبان تحریم فعال میشوند و نعره میزنند.
وی خاطرنشان میکند: این مثل فوتبال میماند که نمیتوانیم بگوییم ما میخواهیم در دنیا بازی کنیم، اما با قوانین خودمان. در دهکده کوچک جهانی، باید قوانین دنیا را قبول کنیم، انجام دهیم و جلو رویم.
۲۲۳۲۲۵
ثبت دیدگاه