افزونه جلالی را نصب کنید. Wednesday, 22 January , 2025 ساعت تعداد کل نوشته ها : 35917 تعداد نوشته های امروز : 0×
مریخ‌نورد “روزالیند فرانکلین” یک قدم به مریخ نزدیک‌تر شد
12 آبان 1400 - 22:45
شناسه : 12032

مریخ‌نورد “روزالیند فرانکلین”(Rosalind Franklin) یک قدم به پرتاب نزدیک‌تر شده است. این مریخ‌نورد که ساخته‌ بریتانیا است به مدت ۱۲۰ ساعت درون کوره‌ی ۹۵ درجه فارنهایتی(۳۵ درجه سانتی‌گراد) اتاق تمیز قرار گرفت.

پ
پ

به گزارش ایسنا و به نقل از دیلی‌میل، این مریخ‌نورد به افتخار شیمی‌دان بریتانیایی، روزالیند فرانکلین که در درک ساختارهای دی‌ان‌ای نقش زیادی داشت، نامگذاری شده است و باید پیش از آن که سال آینده به سیاره‌ سرخ ارسال شود از هرگونه مولکول آلی زمینی پاک می‌شد.

این مریخ‌نورد به مدت پنج روز درون یک محفظه خلاء در تاسیسات شرکت هوافضای “تالس آلنیا اسپیس”(Thales Alenia Space) در ایتالیا قرار داشت و تحت دمای ۳۵ درجه سانتی‌گراد قرار گرفت.

این دما برای از بین بردن آلودگی‌های پنهان در بخش‌های داخلی این مریخ‌نورد مانند تکه‌های کوچک چسب کافی بود و خطر انتقال آلودگی‌های زمین به مریخ را کاهش می‌داد.

در ابتدا قرار بود این مریخ‌نورد تابستان گذشته به مریخ ارسال شود اما همه‌گیری کووید آزمایش‌های مورد نیاز برای پرتاب را به تاخیر انداخت در نتیجه این پرتاب به ماه سپتامبر ۲۰۲۲ موکول شد.

مریخ‌نورد روزالیند فرانکلین نیز مانند مریخ‌نورد ناسا که تابستان گذشته به مریخ رسید به جستجوی نشانه‌هایی از حیات در این سیاره خواهد پرداخت.

در صورت پرتاب این مریخ‌نورد در سپتامبر ۲۰۲۲، روزالیند فرانکلین در ماه مارس ۲۰۲۳ به سیاره‌ی سرخ می‌رسد. این زمان به مهندسان فرصت می‌دهد تا از درست کار کردن تجهیزات از جمله چترنجاتی که این مریخ‌نورد را فرود خواهد آورد اطمینان حاصل کنند.

مریخ‌نورد "روزالیند فرانکلین" یک قدم به مریخ نزدیک‌تر شد

بخشی از آماده سازی برای پرتاب فرآیند “bakeout “نام دارد که طی آن مریخ‌نورد برای از بین رفتن آلاینده‌های زمینی گرم می‌شود. این مرحله اهمیت زیادی در جهت یافتن نشانه‌های حیات در مریخ دارد زیرا هرگونه آلودگی زمینی ممکن است منجر به نتایج مثبت کاذب در تحقیقات شود.

قدم بعدی آزمایش “تحلیلگر مولکولی آلی مریخ”(MOMA) است. این تحلیلگر یکی از ابزارهای درون آزمایشگاه فوق‌تمیز مریخ‌نورد است که برای تشخیص نشانه‌های حیات در خاک مریخ مورد استفاده می‌گیرد.

با رسیدن مریخ‌نورد به مریخ، کوره‌های کوچک تحلیلگر روزالیند فرانکلین با نمونه‌ی خاک خرد شده پر می‌شود. این نمونه‌ها سپس گرم می‌شوند تا بخار و گازهای به دست آمده با استفاده از روش کروماتوگرافی بررسی شوند تا نشانه‌هایی از ترکیبات آلی مشخص شود.

این مریخ‌نورد مجهز به یک مته منحصربه‌فرد است که می‌تواند دو متر از سطح مریخ را حفر کند و نمونه‌هایی برای بررسی جمع آوری کند.

این مته دارای یک طیف‌سنج کوچک است که سطح داخلی حفره ایجاد شده را بررسی می‌کند و یک تصویرگر پیش از قرار گرفتن نمونه درون آزمایشگاه مریخ‌نورد از آن عکس می‌گیرد.

علاوه بر تحلیلگر مولکولی آلی مریخ، ابزار “میکروامگا”(MicrOmega) نیز با استفاده از نور مرئی و مادون‌قرمز به بررسی مواد معدنی نمونه‌های جمع‌آوری شده می‌پردازد و یک طیف‌سنج رامان(Raman) با استفاده از لیزر ترکیبات کانی‌شناسی نمونه‌ها را بررسی می‌کند.

این مریخ‌نورد با استفاده از دوربین‌های پانوراما و با وضوح بالا و همچنین رادارهای زمین نفوذ بهترین مکان‌ها را برای حفاری انتخاب خواهد کرد. این مریخ‌نورد در منطقه “Oxia Planum” به جستجو خواهد پرداخت. این منطقه حاوی خاک رس بوده و از نظر توپوگرافی مسطح است.

پس از اتمام مرحله “bakeout”، محفظه گرمایی خلاء مجددا تحت فشار قرار گرفت و باز شد و مریخ‌نورد برای بازگشت به مرکز هوافضای “تالس آلنیا اسپیس” آماده شد.

آژانس فضایی اروپا یک نمونه مشابه از این مریخ‌نورد دارد که برای بررسی عملکرد مته و سایر تجهیزات در شرایط زمین مورد استفاده قرار می‌گیرد.

اوایل سال جاری این مریخ‌نورد مشابه حفره‌هایی در زمین ایجاد کرد و مته آن بیش از پنج فوت در زمین فرو رفت. عمقی که از همه‌ی مریخ‌نوردها تاکنون بیشتر بود.

این مریخ‌نورد به گونه‌ای طراحی شده که می‌تواند به مواد عالی مریخ متعلق به چهار میلیارد سال قبل دست پیدا کند.

چتر نجات این مریخ‌نورد اوایل سال جاری مورد آزمایش قرار گرفت. این آزمایش‌ها در نتیجه‌ی همه‌گیری کووید-۱۹ به تاخیر افتاده بودند و تاخیر در پرتاب به محققان فرصت بیشتری برای  انجام آزمایش داد.

روزالیند فرانکلین یکی از بخش‌های اصلی ماموریت اگزومارس(ExoMars) است که توسط آژانس فضایی اروپا و آژانس فضایی روسیه انجام می‌شود.

انتهای پیام

ثبت دیدگاه

  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.

شـماره تمـاس 091-0041-0040
پسـت الـکترونیـکی info@ofoqkermanshah.ir
آدرس پسـتی کرمانشاه - کسری، مقابل مرکز خدمات سلامت شهری حاج مصظفی منصوبی، پلاک۵۷