جایی که پادشاه هخامنشی شرح فتوحاتش را در قالب کتیبهای در آن خلق کرد و برای آیندگان برجای گذاشت، کوهی تاریخی با موقعیتی استراتژیکی بود که آن را “بغستان” یا “جایگاه خدایان” می نامیدند و بر سر شاهراه باستانی سرزمین پارس و بین اللنهرین قرار داشت.
نه تنها این کتیبه، بلکه آثار تاریخی و طبیعی ارزشمند دیگری همچون نیایشگاه مادی، پیکره هرکول، سنگ بلاش، نقش مهرداد اشکانی، سنگ نگاره گودرز، کاخ بیستون، فرهاد تراش، پل ساسانی، کاروانسرای شاه عباس صفوی، غار شکارچیان و مرخرل، سراب بیستون و …. از هزاران سال قبل تا عصر حاضر در اطراف محوطه بیستون واقع شده است.
با این حال، کتیبه و نقش برجسته داریوش اول در میان آثار تاریخی متعددی که در محوطه بیستون قرار دارند، همچون نگینی درخشان می تابد، چراکه بزرگترین سنگ نبشته جهان و یکی از مهمترین سندهای تاریخ بشریت است که شرح حال فتوحات یکی از مهمترین پادشاهان زمان هخامنشیان را برای ما ترسیم می کند.
“ملکه کتیبه های شرق باستان” و “لوح روزتای آسیا” القابی است که باستان شناسان به کتیبه بیستون به عنوان یکی از مهمترین کتیبه های میخی جهان و طولانی ترین کتیبه فارسی باستان داده اند، عظمت این اثر تاریخی تا جایی است که زمانی که پرونده آن را برای ثبت جهانی شدن در نشست اجلاس یونسکو مطرح کردند، کشورهای عضو این سازمان به اتفاق آراء به ثبت جهانی آن رای دادند.
و حالا امروز درست ۱۶ سال و چهار ماه از ثبت جهانی شدن این اثر عظیم می گذرد و با وجودی که انتظار می رفت ثبت جهانی بیستون تحولاتی شگرف را برای اثر به همراه داشته باشد و نگاه مسئولین به آن جدیتر شود و خیل گردشگران زیادی را به سمت خود بکشاند، اما اینطور نشد که هیچ، هر گردشگری هم که به آن سری می زند، سری به نشانه تاسف برای آشفتگی های این میراث جهانی تکان میدهد.
با وجود اینکه امروزه همه علاقمندان به تاریخ در همه جای این کره خاکی، بیستون را می شناسند، اما شرایط اسف بار این مجموعه جهانی، حکایت از آن می کند که ما هنوز شان این اثر گرانسنگ را نشناخته ایم و آن را به حال خود رها کردهایم.
تقریبا می توان گفت که درمجموعه جهانی بیستون هیچ زیرساختی در شان این مجموعه و گردشگرانی که برای دیدن آن میآیند، وجود ندارد. گردشگران خارجی که از کشورهای مختلف دنیا به امید دیدن این کتیبه پر عظمت سفر می کنند وقتی وارد مجموعه می شوند، تنها از دور با انگشت اشاره کتیبهای را به آنها نشان می دهند و می گویند که این کتیبه بیستون است، بدون اینکه زمینه ای برای آنها فراهم شود تا از نزدیک آن را ببینند و اینطور می شود که آنها را سرخورده و ناامید از شگفتی که قرار بود در انتظارشان باشد، راهی کشورشان می کنیم تا دیگر حتی پشت سرشان را هم نگاه نکنند.
شاید اگر در این سالها مسئولین طبق وعده هایی که داده بودند، یک ماکت در ابعاد واقعی با همان مشخصات و جزییات کتیبه ساخته بودند و یا اینکه ابزارهای بروز و دوربینهای پیشرفته را نصبت می کردند تا گردشگران بتوانند کتیبه را دقیقتر ببینند و یا حتی اگر یک تابلوی راهنما با توضیحات کامل نصب شده بود، گردشگران بویژه گردشگران خارجی که مسافت زیادی برای دیدن این کتیبه طی کرده اند را اینگونه ناراحت و مکدر خاطر نمیکردیم، زیرا قطعا نمی توان تنها با ایماء و اشاره راهنمایان گردشگری همه عظمت و شگفتی این کتیبه باستانی را برای گردشگران شرح داد.
همه این مصیبت ها در یک طرف، نداشتن هیچ زیرساختی برای توقف و استراحت گردشگران در محوطه بزرگ میراث جهانی هم از یک طرف. در این محوطه حتی یک توقفگاه و استراحتگاه برای گردشگران وجود ندارد تا در آنجا دمی بیاسایند و از عظمت بیستون باهم حرف بزنند و از آن همه زیبایی محیط پیرامونیاش لذت ببرند.
سالن معرفی، ساخت مولاژ، ویدئومپینگ، نصب دوربین های پیشرفته، نورپردازی و… تنها چند وعده از دهها وعدهای است که طی سالهای گذشته مدیران میراث جهانی بیستون دادهاند که تاکنون هیچکدام محقق نشده است.
شرایط بغرنج بیستون بگونه ای است که حتی وزیر میراث فرهنگی که تابستان امسال بازدیدی از آن داشت، به شرایط نابسامان آن اذعان کرد و با بیان اینکه بیستون سندی هویتی نه تنها برای مردم کرمانشاه بلکه برای کل مردم جهان است، شرایط کنونی این اثر را در شان آن ندانست و از تلاش برای حل مشکلات آن خبر داد.
بیستون درد میکشد، از زخمِ عمیق بی توجهیها، درد می کشد از زخمِ وعده های بی سرانجام، از قول هایی که فقط قول بودند و هیچگاه به عمل نرسیدند، درد می کشد از زخم بی سامانی و رها شدگی، از اینکه شانش را حفظ نکرده اند و طی این سالها مدیرانی اداره آن را به دست گرفتهاند که هیچ قدمی برایش برنداشتهاند، دلسوزش نبودهاند و تمام ناتوانی خود را به پای نبود بودجه نوشتهاند.
حیف است “بیستون”؛ این هشتمین اثر ثبت شده ایران در فهرست جهانی یونسکو، اینگونه به حال خود رها باشد، قدرش را ندانیم و از ظرفیت بالایش بهرهای نبریم.
انتهای پیام
ثبت دیدگاه