به گزارش ایسنا و به نقل از آیای، هند در یک تغییر قابل توجه از موضع مرسوم خود مبنی بر دوری از توافقنامههای داوطلبانه برای سیاست فضایی بینالمللی، به جدیدترین امضا کننده پیمان آرتمیس تبدیل شده است.
کاخ سفید در بیانیهای مطبوعاتی اعلام کرد، نارندرا مودی نخست وزیر هند، این توافقنامه را در اولین سفر رسمی خود به آمریکا در این هفته امضا کرده است.
سالهاست که هند از یک معاهده قانونی الزامآور برای کنترل فعالیتهای فضایی جهانی و جلوگیری از تسلیحسازی آن حمایت میکند. هند، کشوری که در گذشته از روابط قوی با روسیه یا ایالات متحده در سیاست فضایی دفاع کرده است، خود را وزنه تعادلی مهم در برابر رقابتهای ژئوپلیتیکی میداند و خواستار قوانین بینالمللی برای نظارت بر فعالیتهای فضایی غیرنظامی و نظامی شده است.
سازمان تحقیقات فضایی هند(ISRO) در دهه گذشته با ماموریتهای خود به ماه و مریخ گامهای بزرگی برداشته است، اما دستاوردهای آن به دلیل موفقیتهای همسایهاش چین که حتی در تعداد پرتابهای سالانه از ایالات متحده پیشی گرفته است، کمرنگ شده است.
پیمان آرتمیس چیست؟
پیمان آرتمیس که در سال ۲۰۲۰ پیدایش یافت، مجموعهای از اصول رایج برای حاکمیت بر اکتشاف فضا و استفاده از فضای بیرونی است. این اصول شامل شفافیت، قابلیت همکاری، ثبت اشیاء فضایی، کمک به انرژی، به اشتراک گذاری دادههای علمی و همچنین هنجارهای استخراج منابع فضایی و استفاده از آنهاست.
در حالی که این پیمان قرار بود زمینه مشترکی بین کشورهای شرکت کننده و شرکتهای خصوصی درگیر در ماموریتهای آتی آرتمیس ایجاد کند، اما اهمیت ژئوپلیتیکی نیز پیدا کرده است، زیرا کشورهای بیشتری به عنوان امضاکننده این توافقنامه را به ۲۷ امضا رساندهاند که البته غیبت چین در آن قابل توجه است.
اقدامی برای مقابله با نفوذ فزاینده چین؟
در حالی که روابط ایالات متحده و چین به پایینترین سطح خود رسیده است، روابط هند با همسایه خود نیز پس از مناقشات ارضی در شمال این کشور در وضعیت متزلزلی قرار گرفته است.
چین نه تنها به دنبال جانشینی ایالات متحده در توسعه فناوریهای روی زمین است، بلکه توافقنامهای با روسیه برای ایجاد یک ایستگاه تحقیقاتی در ماه امضا کرده است.
چین دیگر به عضویت در باشگاه فضایی نخبگان راضی نیست، بلکه میخواهد به عنوان یک قدرت فضایی با تخصص پیشرو در زمینههایی مانند هوش مصنوعی، رباتیک، تولید، خدمات رسانی به وسایل نقلیه فضایی و انرژی خورشیدی مبتنی بر فضا در راستای هدف بشریت برای رسیدن به مریخ و فراتر از آن است، باشد.
با توجه به اینکه پکن به دنبال استفاده از قدرت تکنولوژیک خود به عنوان ابزار قدرت نرم در صحنه جهانی است، ایالات متحده در تلاش است تا با افزایش نفوذ و گسترش فعالیتهای فضایی غیرنظامی و نظامی با آن مقابله کند و اکنون، با امضای هند پای توافقنامه آرتمیس، ایالات متحده در راستای منزوی کردن چین گام برداشته است.
ناسا و سازمان تحقیقات فضایی هند(ISRO) پس از امضای قرارداد، مأموریت مشترکی را که برای سال آینده برنامهریزی شده است، اعلام کردند که جزئیات آن در حال حاضر منتشر نشده است.
هند ماموریتهای بلندپروازانهای را برای انجام در امسال در سر دارد و بلندپروازانهترین هدف آن راهاندازی یک رصدخانه خورشیدی در ماه اوت است.
انتهای پیام
ثبت دیدگاه