به گزارش افق کرمانشاه به نقل از وری ول مایند، اگر شاهد بوده اید که یکی از عزیزان ناگهان با فریاد از خواب بیدار می شود، می دانید که چقدر می تواند نگران کننده باشد. به همین ترتیب، اگر با فریاد زدن خود از خواب بیدار شده اید، ممکن است در مورد اینکه چه کاری باید انجام دهید و این چه معنایی برای شما دارد احساس ناراحتی کنید.
آنچه در مورد وحشت های شبانه باید بدانید
معمولاً افرادی که با فریاد از خواب بیدار می شوند، این کار را به این دلیل انجام می دهند که وحشت شبانه را تجربه می کنند. وحشت شبانه نوعی اختلال خواب است که در کودکان شایع و اما در بزرگسالان بسیار نادر است.
بیایید نگاهی بیندازیم که وحشت های شبانه چیست، چگونه به نظر می رسند، چه چیزی باعث آن می شود و اگر شما یا یکی از عزیزانتان آنها را تجربه کردید، چه کاری باید انجام دهید.
وحشت های شبانه چیست؟
وحشت های شبانه، نوعی پاراسومنیا یا اختلال خواب هستند. معمولاً وحشت های شبانه در خواب بدون حرکت سریع چشم ( REM ) رخ می دهد، یعنی زمانی که شما در حالتی بین رویا و بیداری هستید.
افرادی که وحشت های شبانه را تجربه می کنند، هنگام وقوع این اتفاق کاملاً هوشیار نیستند و معمولاً اتفاق آن را به خاطر نمی آورند. بنابراین، اگر دربیاره جیغ زدن خود مطلع می شوید، احتمالاً به واسطه اطرافیانتان از آن مطلع شده اید، نه به این دلیل که از این رفتار در حین وقوع آن آگاه هستید.
وحشت شبانه می تواند از ۲۰ دقیقه تا ۴۵ تا ۹۰ دقیقه طول بکشد. این اختلال در کودکان از سنین پیش دبستانی تا بلوغ نسبتاً شایع است. با این حال، در بزرگسالان بسیار کمتر شایع است و تنها حدود ۱ تا ۴ درصد از بزرگسالان آن را تجربه می کنند.
ترس های شبانه در مقابل کابوس ها
برخی از مردم ترس های شبانه و کابوس های شبانه را یکسان تصور می کنند؛ اما چندین تفاوت متمایز بین این دو وجود دارد:
- افرادی که کابوس می بینند معمولاً اتفاقات رخ داده را به یاد می آورند، در حالی که افرادی که وحشت شبانه دارند معمولاً هیچ خاطره ای از حادثه ندارند
- کابوس ها شامل رویاهای ترسناک و ناراحت کننده هستند، اما وحشت های شبانه هنگام رویا دیدن اتفاق نمی افتد
- کابوسها معمولاً توسط یک تجربه ناراحتکننده یا یک فیلم ترسناک ایجاد میشوند، اما ردیابی محرکهای وحشت شبانه معمولاً سختتر است.
علائم وحشت شبانه چیست؟
وحشت های شبانه معمولاً در ابتدای شب اتفاق می افتد، بین ساعت های ۱۲ صبح تا ۲ بامداد.
علائم رایج عبارتند از:
- بیدار شدن ناگهانی که شامل فریاد زدن و جیغ زدن است
- شخصی که دچار وحشت شبانه است ممکن است به اطراف کوبیده شود و حرکات خشونت آمیز از خود نشان دهد
- وحشت شبانه باعث افزایش ضربان قلب می شود و ممکن است شامل تعریق و تهویه بیش از حد باشد
- ممکن است متوجه شوید که فردی که دچار وحشت شبانه است، مردمک های چشمش گشاد شده است
- فرد مبتلا به وحشت شبانه ممکن است ترس در چهره خود داشته باشد
- اگرچه افرادی که ترس های شبانه دارند معمولاً آنها را به خاطر نمی آورند، اما ممکن است پس از اطلاع از آن احساس شرم یا خجالت داشته باشند.
- افرادی که وحشت شبانه را تجربه می کنند ممکن است در خواب راه بروند، زیرا راه رفتن در خواب نیز یک پاراسومنیا شایع است
چه چیزی باعث وحشت شبانه می شود؟
دلایل مختلفی برای وحشت شبانه وجود دارد. معمولاً وحشت های شبانه بیش از یک علت دارند و همیشه نمی توان علت یا علل آن را مشخص کرد.
برخی از علل احتمالی و عوامل خطر برای وحشت شبانه عبارتند از:
- وحشت های شبانه ممکن است ژنتیکی باشند، زیرا در خانواده ها دیده می شوند.
- وحشت شبانه در زمان بیماری و زمانی که تب دارید بیشتر است.
- وحشت های شبانه ممکن است زمانی اتفاق بیفتند که شما کم خواب یا به خصوص خسته هستید.
- افزایش یا فعالیت بدنی بیش از حد می تواند باعث ایجاد وحشت شبانه شود.
- درگیری عاطفی و استرس شدید ممکن است شما را در برابر وحشت های شبانه آسیب پذیر کند .
- مصرف زیاد کافئین و الکل می تواند باعث ایجاد وحشت شبانه شود.
- مسائل مربوط به سلامتی از جمله آسیب به سر، مشکلات تیروئید و آنسفالیت ممکن است خطر وحشت شبانه را افزایش دهد(التهاب در مغز).
- داروهایی که مصرف می کنید ممکن است خطر ابتلا به وحشت شبانه را افزایش دهند.
- داشتن یک اختلال خواب دیگر، مانند آپنه خواب، ممکن است شما را بیشتر در معرض ترس های شبانه قرار دهد.
وحشت شبانه در کودکان در مقابل بزرگسالان
وحشت شبانه معمولاً یک اتفاق در دوران کودکی است؛ ۳۰٪ از کودکان وحشت شبانه را تجربه می کنند. اگر کودک شما وحشت شبانه را تجربه می کند، باید با پزشک اطفال او صحبت کنید تا خطر مشکلات جدی تر را بررسی کند.
از سوی دیگر، وحشت شبانه در بزرگسالان بسیار نادر است. گاهی اوقات، وحشت شبانه در بزرگسالان نشان دهنده یک اختلال عصبی است، بنابراین در صورت تجربه وحشت شبانه، مهم است که با پزشک خود مشورت کنید. بزرگسالانی که وحشت های شبانه را تجربه می کنند نیز ممکن است از طریق ضربه روحی یا سایر ناراحتی های عاطفی آسیب دیده باشند.
تحقیقات نشان داده است که ترس های شبانه در سال های کودکی نیز با اختلالات خواب و اختلالات روانپزشکی مرتبط است. بزرگسالانی که وحشت شبانه دارند بیشتر با افسردگی، اختلال دوقطبی یا اضطراب زندگی می کنند.
درمان وحشت شبانه
بیدار شدن با فریاد از ترس شبانه می تواند تجربه بسیار ناراحت کننده ای باشد، چه خودتان این کار را انجام دهید و چه شاهد انجام آن توسط یکی از عزیزانتان باشید. اما فراموش نکنید که راه هایی برای به حداقل رساندن وحشت شبانه وجود دارد.
اگر کودک شما وحشت شبانه را تجربه می کند، باید با پزشک اطفال او صحبت کنید. معمولاً، اگر کودک شما به ندرت آنها را تجربه میکند و به خودش آسیبی نمیرساند، پزشک اطفال به شما پیشنهاد می کند «صبر کنید»، زیرا بیشتر موارد وحشت شبانه خود به خود از بین میرود. با این حال، در برخی موارد، پزشک اطفال شما می خواهد یک مطالعه خواب انجام دهد تا هرگونه اختلال جدی خواب را رد کند.
با این حال، در بیشتر مواقع تنها چیزی که لازم است این است که در زمانی که فرزندتان ترس شبانه دارد آرام بمانید و در صورت نیاز به او آرامش دهید. کاهش استرس و حصول اطمینان از اینکه کودک شما به اندازه کافی می خوابد، می تواند این اتفاقات را کاهش دهد. گاهی اوقات، درمان برای کودک شما آغاز شده و یا دارو تجویز می شود.
اختلالات خواب در بزرگسالان باید جدی گرفته شود، زیرا این اختلالات بسیار نادر هستند و ممکن است نشان دهنده یک بیماری جدی تری باشد. اگر در بزرگسالی دچار وحشت شبانه میشوید، باید سریعاً از یک متخصص خواب یا روانپزشک وقت بگیرید.
درمان وحشت شبانه در بزرگسالان شامل درک علل اصلی است که ممکن است به معنای انجام یک مطالعه خواب در آزمایشگاه خواب یا ارزیابی با روانپزشک باشد.
اگر اختلال خواب تشخیص داده نشود و دلایل روانپزشکی رد شود، تغییرات ساده سبک زندگی ممکن است به کاهش وقوع وحشت شبانه کمک کند.
این موارد ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- رعایت بهداشت خواب هوشمند
- خواب کافی
- محدود کردن کافئین و الکل قبل از خواب
- کاهش استرس به خصوص قبل از خواب
- داشتن یک برنامه خواب و بیداری ثابت
ثبت دیدگاه