به گزارش افق کرمانشاه به نقل از جام جم، آنفلوآنزا خیلی اتفاق تازه و جدیدی نیست! هر سال و با فرارسیدن فصل سرما، بیماری تنفسی آنفلوآنزا هم شدت پیدا میکند و به اوج میرسد اما ظاهرا ترکیب شیوع ویروس کرونا، شدت گرفتن آلودگی هوا و بیماری فصلی آنفلوآنزا، باعث شلوغی بیش از اندازه مراکز درمانی و تراکم بیماران مبتلا به عفونتهای تنفسی شده است.
موضوعی که دکتر پیام طبرسی، متخصص بیماریهای عفونی آن را تایید کرد، از طبیعی بودن این جریان گفت و بر مراقبت از افراد پرخطر جامعه تاکید کرد.
اینطورکه معلوم است، بسیاری از بخشهای مراقبت ویژه بیمارستانها دراختیار بیماران مبتلا به آنفلوآنزا است؛چرا با چنین اتفاقی مواجه شدهایم؟
اتفاق عجیبی نیست! پاییز و زمستان فصل آنفلوآنزا نه فقط در ایران بلکه در دنیا است و با پدیده طبیعی و معمولی مواجه هستیم.
یعنی سالهای پیش هم بهشدت امسال، با چنین شیوعی مواجه بودیم؟
تا پیش از کرونا که دقیقا همین بود و با شیوع ویروس کووید و همهگیری بیماری کرونا، آنفلوآنزا لابهلای این همهگیری، گم شد. اگر خاطرتان باشد، در همان زمستان سال ۹۸ و پیش از آغاز کرونا، با شیوع بالای آنفلوآنزا در کشور مواجه بودیم. امسال هم از دیگر سالها مستثنی نبود و آنفلوآنزا به حداکثر شیوع خودش رسید. البته که شدتش در ماه گذشته بسیار بالا بود و این روزها در سراشیبی قرار گرفته است.
یعنی امیدوارم به فروکش کردن آن باشیم؟
بله؛ احتمال بسیار زیادی در دو تا سه هفته آینده، از شدت بیماران کاسته میشود.
میزان خطرپذیری بیماری آنفلوآنزا، چقدر با کرونا متفاوت است؟
واقعیت این است که هر بیماری ویروسی، میتواند خطرناک باشد و باید جدی گرفته شود. موضوعی که درباره آنفلوآنزا هم صدق میکند و یک درصد از بیماران مبتلا به آنفلوآنزا، متاسفانه فوت میکنند. درواقع طبق آمارهای جهانی، بیماری آنفلوآنزا، یک درصد آمار مرگ و میر دارد.
یعنی آمار خیلی بالایی نیست؟
شاید در جمعیت کم، آمار بالایی نباشد اما اگر شیوع بالا باشد و تعداد مبتلایان خیلی زیاد باشد، یک درصد از مبتلایان هم عدد کمی محسوب نمیشود و تعداد قابلتوجهی را دربرمیگیرد.
فکر نمیکنید امسال با شدت و تعداد بیشتری از مبتلایان مواجه هستیم؟
واقعیت این است که آنفلوآنزا همیشه بوده اما در روزهایی که آلودگی هوا شدت پیدا میکند، بیماران مبتلا به آنفلوآنزا و بستری در بخش مراقبتهای ویژه هم شدت بیشتری پیدا میکنند؛ چراکه آلودگی هوا نقش بسیار موثری در تشدید بیماری و افزایش عفونتهای تنفسی دارد.
چرا این شیوع هرساله، با پیشگیریهای بهموقع کنترل نمیشود؟
بهترین و موثرترین راهکار برای پیشگیری اثرگذار در بیماری آنفلوآنزا، تزریق واکسن است که زمان طلایی آن اوایل پاییز و همزمان با شروع فصل سرما است. راهکاری که درزمان خودش، به دفعات توصیه وتکرار شد. بهخصوص برای گروههای پرخطر که لازم و ضروری است که هرسال تزریق شود تا بیماری، کهولت سن، بارداری و … با آنفلوآنزا همزمان و دردسرساز نشود.
هنوز هم فرصت برای تزریق واکسن هست؟
راستش را بخواهید دیگر برای تزریق واکسن دیر شده؛ چراکه ایمنی دو هفته بعد ایجاد میشود و به آخر فصل نزدیک هستیم اما باز هم توصیهام این است که اگر کسی در گروه پرخطر قرار دارد، مانند بیماران سرطانی، بیماران مبتلا به نقص ایمنی، دیابت و … که تا به امروز واکسن نزده و آنفلوآنزا هم نگرفتهاند، بهتر است که در صورت در دسترس بودن واکسن، هرچه سریعتر اقدام کنند.
واکسن آنفلوآنزا عارضهای ندارد؟
آنچه مشخص است، اینکه عوارضی که خود بیماری آنفلوآنزا برای گروههای پرخطر میتواند ایجاد کند، بسیار بیشتر از عوارضی است که شاید واکسن بتواند ایجاد کند. موضوعی که درباره واکسن کرونا هم صدق میکند؛ چنانچه بررسیها نشان میدهد که ریسک سکته قلبی در کسانی که به کرونا و آنفلوآنزا مبتلا میشوند، بالاتر از افراد عادی است.
و اساسیترین توصیهتان در این روزهای آلوده و پرخطر؟
ترکیب آلودگی و شیوع آنفلوآنزا، نمیتواند نتیجه خوبی به همراه داشته باشد؛ برای همین توصیه همیشگی ما به گروههای حساس جامعه که سیستم ایمنی ضعیفتری نسبت به دیگران دارند، این است که اولا درمحیطهای شلوغ و پررفت و آمد حضور نداشته باشند و اگر هم حضورشان ضرورت دارد حتما از ماسک استفاده کنند.
ثبت دیدگاه