دومین سال تحصیلی زیر سایه کرونا در راه است. موضوعی که طی مدت اخیر گمانهزنیهای زیادی درباره آن شکل گرفت تا تصمیم جامعی درباره بازگشایی حضوری مدارس یا ادامه آموزش مجازی گرفته شود که هرچه زودتر این غیبت ۵۸۰ روزه از آموزش حضوری در کشور تمام شود؛ اما با قید یک شرط مهم: «واکسیناسیون دانشآموزان».
با سرعت گرفتن روند واکسیناسیون در کشور از اواسط مرداد ماه و واکسیناسیون معلمان و کادر اجرایی مدارس، کم کم زمزمهها برای بازگشایی مدارس بالا گرفت. موضوعی که علاوه بر واکسیناسیون معلمان منوط به تامین واکسن مکفی برای واکسیناسیون ۱۳ میلیون دانشآموز بود. به طوری که دکتر علیرضا رئیسی معاون بهداشت وزارت بهداشت در این رابطه تاکید کرده بود: «موضوع بازگشایی مدارس فقط به واکسیناسیون کودکان مرتبط نیست، معلمان و کادر مدارس که واکسینه شدهاند اما برنامه داریم که والدین دانشآموزان هم واکسینه شوند که پیشبینی ما برای این کار ۲۰ میلیون دُز واکسن است. از طرفی ما ۱۳ میلیون دانشآموز داریم که ضرب در دو یعنی ۲۶ میلیون دوز واکسن لازم است.»
با این حال اما امکان بازگشایی حضوری مدارس از اول مهر بسیار ضعیف و حتی نشدنی است؛ زیرا فرایند واکسیناسیون دانشآموزان حداقل دو ماه زمان خواهد برد و با این احتساب و طبق اظهارات مسوولان امر، احتمالا زمان بازگشایی حضوری مدارس به اواخر فصل پاییز موکول شود.
آغاز واکسیناسیون دانش آموزان/ اولویت اول برای سال آخریها
در این میان اما وعدهها برای واکسیناسیون دانشآموزان سرانجام از روز گذشته ( ۲۸ شهریورماه) با تزریق واکسن به دانشآموزان سال آخر متوسطه دوم (متولدین ۱ مهر ۱۳۸۲ تا ۱ مهر ۱۳۸۳) به مرحله اجرایی رسید. البته این درحالی بود که وزیر بهداشت پیشتر تاکید کرده بود واکسیناسیون دانشآموزان ۱۲ تا ۱۸ سال بلامانع است اما بر اساس آنچه که در سامانه salamat.gov.ir مشاهده میشود، فعلا سامانه برای متولدین ۱۳۸۳ و ماقبل بازگشایی شده است که احتمالا این تصمیم برای جلوگیری از بروز تجمع دانشآموزان در مراکز تجمیعی واکسیناسیون گرفته شده است.
از طرفی دکتر محمد مهدی گویا رئیس مرکز مدیریت بیماری های واگیر وزارت بهداشت نیز درباره واکسیناسیون افراد زیر ۱۸ سال، تاکید کرده است: « از آنجا که دانش آموزان پایه دوازدهم باید خود را به تحصیل حضوری رسانده و آماده شرکت در آزمون کنکور شوند، از نظر ما در اولویت قرار دارند؛ بنابراین، امیدواریم که واکسیناسیون را از پایه دوازدهم آغاز کرده و به پایههای بعدی برسیم.»
البته بر اساس اعلام دکتر بهرام عین اللهی به ایسنا، «انجام واکسیناسیون به منزله بازگشایی مدارس نیست، بلکه زمینهها فراهم میشوند و برای بازگشایی مدارس لازم است هر دو دز واکسن تزریق شود و در مرحله بعدی با مطالعات گستردهای که انجام میشود، واکسیناسیون کودکان ۷ تا ۱۲ سال نیز آغاز خواهد شد.»
چرایی انتخاب سینوفارم برای دانش آموزان
اما سوال اصلی اینجاست؛ کدام واکسنها برای دانشآموزان مناسب است؟ پرسشی که وزیر بهداشت در پاسخ به آن تاکید میکند که «براساس مطالعاتی که انجام شده واکسن سینوفارم برای این گروه سنی تزریق خواهد شد و این واکسن در اختیار همه مراکز نیز قرار داده شده است.»
پیش از این نیز دکتر محمدرضا شانه ساز رئیس سازمان غذا و دارو از صدور مجوز تزریق واکسنهای پاستوکووک و سینوفارم برای سنین کمتر از ۱۸ سال خبر داده بود. به اذعان او مطالعات بالینی بر این واکسنها نشان داده است که این واکسنها میتوانند در سنین نوجوانی استفاده شوند که البته در سبد واکسیناسیون ما هم وجود دارد.
البته علیرغم وجود واکسن سینوفارم در کشور و سهم بالای تزریق آن، اما هنوز واکسن پاستوکووک به شکل جدی در شبکه واکسیناسیون کشور توزیع نشده است، اما شانهساز در این زمینه نیز تاکید کرده است:« ما در مهر ماه امیدواریم که حداقل ۶ میلیون دز واکسن پاستور را داشته باشیم و واکسن پاستور در مهر ماه به صورت جدی وارد بازار میشود.» بر این اساس طبق اظهارات رییس سازمان غذا و دارو، فعلا دو واکسن اصلی کاندید برای تزریق به نوجوانان و دانشآموزان کشور سینوفارم و پاستوکووک است.
در هر حال اکنون قطار واکسیناسیون کرونا به ایستگاه دانشآموزان رسیده است تا با گسترش واکسیناسیون آنان سرانجام بتوان پس از قریب به یک سال و نیم به بازگشایی حضوری مدارس امیدوار شد.
روند واکسیناسیون معلمان نیز با سرعت خوبی انجام شده و بنابر اعلام محمد محسن بیگی مدیرکل دفتر سلامت و تندرستی وزارت آموزش و پرورش خوشبختانه تاکنون بیش از ۹۰ درصد معلمان، دوز اول واکسن خود را دریافت کردهاند و تزریق دوز دوم نیز از روزها قبل آغاز شده است.
۲۳۲۳
ثبت دیدگاه