به گزارش افق کرمانشاه، حالا دیگر در منطقه سرتخت سیبها برداشت شده اند و تنها پای درختیها باقی مانده اند.
روستای سرتخت در بخش دینور شهرستان صحنه قرار دارد باغهای سیب این منطقه در مناطق کوهستانی که ۸ هزار متر از سطح دریا ارتفاع دارد واقع شده اند.
در این روستا وارد حیاط خانهی خانم فرهادی که میشوی دو وانت سیب میبینی که گوشه حیاط است او میگوید: با توجه به طعم خاص و معروف بودن سیبهای این منطقه، محصول را معمولاً تازه به تازه میفروشند و آنچه حالا باقی مانده است تنها پای درختی هاست.
خانم فرهادی این سیبها را خودش با روشی خاص فرآوری میکند میپرسید چطور؟ به این صورت که ابتدا سیبها را را در تیانهای بزرگ میریزد و با آب مخلوط میکنند و آنگاه روی آتش انقدر حرارت میبیند تا بعد از ساعتها شیره سیب بدست آید او این شیرههای قهوهای رنگ را در دبههای مخصوص میریزد و میگوید: بعد از چند سال مشتریهای خود را در بازار پیدا کرده و آنها با مراجعه به درب منزل محصول را از او خریداری میکنند همچنین در روستای آنها یک واحد هم برای خشک کردن سیبهای پادرختی ایجاد شده است که حدود ۲۰ نفر در آن مشغول اند که کار خشک کردن سیبها و بسته بندی انجا انجام میشود.
منطقه سر تخت یکی از مرغوبترین و معروفترین سیبهای کشور را دارد در این منطقه از هر هکتار ۱۱۲ تن سیب برداشت میشود یکی از باغداران این منطقه میگوید: با توجه به اینکه منطقه سرتخت سرد سیر است بدون آنکه نیاز به سردخانه داشته باشند سیبها را در انبارها تا عید نوروز نگهداری میکنند و طعم و رنگ و بوی آن به هیچ وجه تغییر نمیکند و هر وقت بخواهند با قیمت مناسب در هر فصلی آن را به فروش میرسانند.
یکی از کارشناسان باغبانی سازمان جهاد کشاورزی کرمانشاه میگوید: در مناطقی که روزها گرم و شبها خنک است و ارتفاع آنها از سطح دریا ۱۸۰۰ تا ۱۹۰۰ متر است محصولاتی درختی از جمله سیب دارای بهترین کیفیت و طعم است به خاطر بهرهگیری مناسب از آفتاب روز و دمای مناسب شب.
آقای مومنی میگوید: مناطق سرد سیری، چون سربرز و سر تخت در شهرستان صحنه، کیونان در سنقروکلیایی و گهواره در شهرستان دالاهو دارای این گونه سیبهای خوش طعم و خوش آب و رنگ اند.
در استان کرمانشاه به دلیل شرایط مساعد آب و هوایی انواع درختان سیب از گذشته تاکنون کشت شده که برخی در مناطق هموار و برخی در نقاط کوهستانی قرار دارد البته در سالهای اخیر کشت درختان سیب روسیمی هم مرسوم شده است.
برداشت این محصول از اواخر خرداد تا اوایل آبان ماه ادامه دارد که بیشتر آن در استان مصرف میشود و مقداری هم به شهرهای دیگر ارسال میشود.
مدیر باغبانی سازمان جهاد کشاورزی کرمانشاه میگوید: سطح زیر کشت باغات استان ۳۳۴۰ هکتار است آقای احمدی میگوید: باغداران به طور متوسط از هر هکتار ۱۵ تن برداشت میکنند و میزان تولید سیب در استان سالانه حدود ۵۰ هزار تن است.
گلدن، رد دلیشز، رد استارکینگ، گرانی اسمیت، گالا، دلبار استیوال، فوجی، برابرن، گلاب کرمانشاهی، گلاب کهنز از ارقام سیب درختی کرمانشاه است.
با وجود آنکه بسیاری از باغداران محصول را تازه به تازه به فروش میرسانند، اما بعضی از باغداران ترجیح میدهند برای فروش به قیمت بالاتر آن را در سرد خانه قرار دهند بعضی هم میگویند: سردخانه کافی برای نگهداری محصول وجود ندارد یکی از باغداران در شهرستان سنقر و کلیایی میگوید: ترجیح میدهد محصول سیب را در پای درختان رها کند تا اینکه بخواهد آنها را برداشت کند چرا که هزینه انتقال بار به شهرستانهای دیگر برای قرار دادن در سردخانه بالاست یکی دیگر از باغداران سیب بخش گهواره هم نبود سرد خانه را دلیل فروش محصول هنگام برداشت میداند.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی کرمانشاه میگوید: از سال ۹۸ تاکنون ظرفیت سردخانههای استان کرمانشاه ۱۰ برابر شده است و از ۵ هزار تن به ۶۰ هزار تن رسیده است.
آقای حاتمی اضافه میکند: هم اکنون سردخانهای به ظرفیت ۸۰ هزار تن در کرمانشاه در حال ساخت است البته این سردخانهها مختص سیب نیست و معمولا برای نگهداری دیگر محصولات کشاورزی هم مورد استفاده قرار میگیرند
به گفته رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان، در استان کرمانشاه محصول سیب مرغوبی که روی زمین باقی مانده باشد وجود ندارد چرا که محصول با کیفیت را باغداران به قیمت هر کیلو ۷تا ۸ هزار تومان به فروش رسانده اند و آنچه مانده پایه درختی است که کیفیت لازم را ندارد او ادامه میدهد با این حال سازمان جهادکشاورزی بارها اعلام کرده حاضر است این سیبها را با قیمت هر کیلو هزار و ۴۶۰ تومان از باغداران خریداری کند، اما باغداران به دلیل آنکه قیمت بازار بالاتر استتر جیح میدهند در بیرون به فروش میرسانند.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی کرمانشاه ادامه میدهد: فرآوری این محصول در استان نیاز به ایجاد صنایع تبدیلی دارد که در حال حاضر در استان کرمانشاه ایجاد نشده است.
مومنی کارشناس باغبانی سازمان جهاد کشاورزی هم میگوید: در استان کرمانشاه از ظرفیت سردخانههای موجود هم به صورت کامل استفاده نمیشود و دلیل این مشکل هزینهی بار برای انتقال به سردخانه است.
به نظر میرسد احداث سردخانههای بیشتر در مناطقی که خاستگاه سیب درختی در استان کرمانشاه است هزینه باربری را برای باغداران پایین میآورد از طرفی رفع این مشکلات میتواند محصول بعضی از نقاط کرمانشاه که در کشور دارای برند است را برای همه فصلها در دسترس قرار دهد و درآمدزایی بیشتری نصیب باغداران کند از سیب گلاب گهواره در بهار گرفته تا زرد و سرخهای سر تخت صحنه.
گزارشگر: پروین شهسواری
ثبت دیدگاه