افزونه جلالی را نصب کنید. Wednesday, 22 January , 2025 ساعت تعداد کل نوشته ها : 35917 تعداد نوشته های امروز : 0×
دلایل شایع معده درد را بشناسید
31 مرداد 1403 - 11:59
شناسه : 65233

معده همه گاهی درد می گیرد اما در برخی موارد، بسته به علائم، ممکن است لازم باشد به پزشک مراجعه کنید.

پ
پ

به گزارش افق کرمانشاه به نقل از وب ام دی، موارد زیر از جمله دلایل شایع معده درد هستند که نیاز به بررسی دقیق متخصص گوارش دارند:

گاستریت

مایعی که به هضم غذا کمک می کند، اسید زیادی در خود دارد. گاهی اوقات این شیره‌های گوارشی از سد محافظ معده عبور می‌کنند و پوشش آن را تحریک می‌کنند  که به آن گاستریت می‌گویند.

این وضعیت می تواند توسط باکتری ها، استفاده منظم از مسکن هایی مانند ایبوپروفن، الکل زیاد یا استرس ایجاد شود. گاهی اوقات می توانید آن را با داروهای ضد اسید بدون نسخه یا داروهای تجویزی درمان کنید. اما به پزشک مراجعه کنید زیرا ممکن است منجر به خونریزی یا زخم معده شود.

زخم معده

این موارد زخم های باز روی پوشش معده یا قسمت بالایی روده کوچک شما هستند. شایع ترین علت آن باکتری ها هستند، اما باز هم، استفاده طولانی مدت از آسپرین، ایبوپروفن و سایر مسکن ها می تواند در بروز آن نقش داشته باشد. 

همچنین افرادی که سیگار می‌کشند یا مشروب می‌نوشند بیشتر به این زخم‌ها مبتلا می‌شوند. آنها معمولاً بسته به علت، با داروهای تجویزی که اسید معده یا آنتی بیوتیک ها را کاهش می دهند، درمان می شوند.

ویروس شکمی

این وضعیت که همچنین به عنوان آنفولانزای معده شناخته می شود، یک عفونت ویروسی در روده است.

ممکن است اسهال آبکی، گرفتگی عضلات یا حالت تهوع داشته باشید و ممکن است استفراغ کنید.

ممکن است آن را از فردی که بیمار است یا غذای آلوده دریافت کنید. هیچ درمانی بری آن وجود ندارد، اما معمولاً خود به خود از بین می رود. اگر تب دارید، دچار استفراغ، کم آبی یا خون در استفراغ یا مدفوع خود هستید، به پزشک مراجعه کنید.

مسمومیت غذایی

باکتری ها، ویروس ها و انگل های موجود در غذا باعث ایجاد این بیماری می شوند. ممکن است اسهال، حالت تهوع و استفراغ داشته باشید. این وضعیت معمولاً خودبه‌خود بهبود می‌یابد، اما در صورت کم‌آبی شدید بدن، مشاهده خون در استفراغ یا مدفوع، یا اسهال شدید یا بیش از ۳ روز به پزشک مراجعه کنید.

همچنین در صورت داشتن علائم مسمومیت غذایی و سایر مشکلات سلامتی یا سیستم ایمنی ضعیف با پزشک خود تماس بگیرید.

سندرم روده تحریک‌پذیر

این بیماری رایج بر روده بزرگ شما (یا همان کولون) تأثیر می گذارد. می تواند باعث گرفتگی، نفخ و مشاهده مخاط در مدفوع شما شود. ممکن است گاهی اسهال و گاهی یبوست داشته باشید. مشخص نیست چرا این اتفاق می‌افتد، اما غذاهای خاص، استرس، هورمون‌ها و عفونت ممکن است همه در بروز آن نقش داشته باشند. پزشک ممکن است بتواند به شما با تغییر رژیم غذایی و دارودرمانی کمک کند و علائم آزاردهنده شما را کاهش دهد.

عدم تحمل لاکتوز

لاکتوز قند موجود در شیر و سایر محصولات لبنی است. اگر به اندازه کافی آنزیمی به نام لاکتاز نداشته باشید، بدن شما در تجزیه آن دچار مشکل می شود که می تواند باعث بروز اسهال، گاز، نفخ و درد شکمی شود.

هیچ درمانی برای آن وجود ندارد، اما اگر فقط مقدار کمی لبنیات در رژیم غذایی روزانه خود داشته باشید، لبنیات بدون لاکتوز بخرید یا از قرص های لاکتاید بدون نسخه استفاده کنید، می توانید آن را مدیریت کنید.

بیماری التهابی لگن

این برای زنان را درگیر می کند. التهاب اندام‌های تناسلی، اغلب به دنبال یک بیماری مقاربتی مانند کلامیدیا یا سوزاک رخ می دهد. علاوه بر درد در شکمی، ممکن است هنگام رابطه جنسی تب، ترشح غیر معمول و درد یا خونریزی نیز داشته باشید. اگر زود تشخیص داده شود، معمولاً با آنتی بیوتیک قابل درمان است اما اگر بیش از حد صبر کنید، می تواند به سیستم تولید مثل شما آسیب برساند.

آلرژی غذایی

این وضعیت زمانی اتفاق می افتد که بدن شما یک غذای خاص را با چیزی مضر اشتباه می گیرد و سعی می کند در برابر آن از شما دفاع کند. علاوه بر معده درد، علائم نیز می تواند شامل سوزن سوزن شدن و تورم در دهان و گلو باشد. در موارد شدید، اگر فوراً با دارویی به نام اپی نفرین درمان نشود، می تواند باعث شوک و حتی مرگ شود. صدف، آجیل، ماهی، تخم مرغ، بادام زمینی و شیر برخی از محرک های محتمل آن هستند.

آپاندیسیت

آپاندیس شما عضوی انگشتی شکل است که در ابتدای روده بزرگ در قسمت پایین سمت راست شکم شما قرار دارد.

مشخص نیست که آپاندیس چه نقشی در بدن دارد، اما زمانی که ملتهب می شود، معمولاً عفونی است و باید خارج شود. در صورت ترکیدن، می تواند باکتری را در بدن پخش کند. درد اغلب از ناف شما شروع می شود و به پایین و سمت راست گسترش می یابد. اگر فکر می کنید ممکن است آپاندیسیت داشته باشید، فوراً به پزشک مراجعه کنید.

حمله کیسه صفرا

این وضعیت زمانی اتفاق می‌افتد که سنگ‌های صفراوی لوله‌ها یا مجاری را که بین کبد، پانکراس، کیسه صفرا و روده کوچک شما قرار دارند، مسدود می‌کنند.

شایع ترین علامت این وضعیت درد شکم است اگر شدید باشد یا بیش از چند ساعت طول بکشد، با پزشک تماس بگیرید. همچنین ممکن است حالت تهوع، استفراغ، تب، ادرار به رنگ چای و مدفوع روشن داشته باشید.

سنگ ها اغلب خود به خود حرکت می کنند، اما اگر این اتفاق نیافتد ممکن است نیاز به جراحی داشته باشید.

فتق زندانی و خفه شده

فتق زمانی اتفاق می افتد که بخشی از روده از دیواره شکم شما می لغزد. هنگامی که پیچ خورده یا حرکت می کند و جریان خون آن قطع می شود، می تواند باعث درد شدید در شکم شما شود. برای اصلاح این مشکل اغلب به جراحی نیاز دارید.

یبوست

ورزش، نوشیدن آب فراوان و غذاهایی که فیبر زیادی دارند، مانند آلو و غلات کامل، می توانند به کنترل این وضعیت کمک کنند اما اگر مرتباً کمتر از سه بار در هفته مدفوع دفع می‌کنید، برای دفع باید زور بزنید و مدفوع شما معمولاً توده‌ای و سفت است، می‌تواند نشانه یک بیماری جدی‌تر باشد. در صورت داشتن هر یک از این موارد به پزشک خود مراجعه کنید.

پانکراتیت

این وضعیت زمانی اتفاق می افتد که پانکراس، اندامی که به بدن شما در پردازش قند و هضم غذا کمک می کند، ملتهب شود.

ممکن است در قسمت بالای شکم خود درد داشته باشید که پس از خوردن غذا بدتر می شود. همچنین ممکن است حالت تهوع داشته باشید و ممکن است استفراغ کنید. موارد خفیف ممکن است خود به خود از بین بروند، اما موارد شدید می تواند خطرناک باشد.

ممکن است پزشک از شما بخواهد که برای یک یا دو روز دیگر غذا نخورید و به شما داروهای ضد درد بدهد. اگر این مشکل برطرف نشد، ممکن است لازم باشد برای دریافت تغذیه و مایعات بستری شوید.

بیماری التهابی روده (IBD)

بیماری التهابی روده یا IBD دو شکل اصلی دارد: کولیت اولسراتیو (UC) و بیماری کرون. در هر دو حالت، سیستم ایمنی بدن شما بیش از حد واکنش نشان می دهد و دستگاه روده شما را ملتهب می کند. اگرچه IBD مستقیماً روی معده شما تأثیر نمی گذارد، درد شکم و حالت تهوع از علائم شایع همراه با اسهال، درد مفاصل، تب، بثورات پوستی و سایر علائم هستند. پزشک می‌تواند به شما در مدیریت IBD با داروهای خاص همراه با تغییرات سبک زندگی کمک کند. 

دیورتیکولیت

کیسه های کوچک برآمده می توانند در پوشش دستگاه گوارش شما، معمولاً در قسمت پایین روده بزرگ ایجاد شوند. آنها بسیار رایج هستند و معمولاً مشکلی ایجاد نمی کنند اما اگر ملتهب یا عفونی شوند می توانند باعث درد شدید شکم، حالت تهوع و تغییر در حرکات روده شوند. استراحت و تغییر در رژیم غذایی می تواند کمک کننده باشد؛ همچنین پزشک شما ممکن است برای کنترل این وضعیت آنتی بیوتیک نیز تجویز کند.

ثبت دیدگاه

  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.

شـماره تمـاس 091-0041-0040
پسـت الـکترونیـکی info@ofoqkermanshah.ir
آدرس پسـتی کرمانشاه - کسری، مقابل مرکز خدمات سلامت شهری حاج مصظفی منصوبی، پلاک۵۷