به گزارش ایسنا و به نقل از نیوز مدیکال نت، پژوهشگران آمریکایی در بررسی جدیدی نشان دادهاند که یک داروی خوراکی موسوم به “نیتازوکسانید”(Nitazoxanide) میتواند به طور گسترده از تکثیر چندین گونه نگرانکننده کروناویروس در مدلهای بالینی جلوگیری کند.
جامعه علمی برای یافتن درمانهای مؤثر کووید-۱۹ و کنترل این بیماری همهگیر تلاش میکند. ارائه یک داروی خوراکی که قابل دسترس، ارزان و ایمن باشد، برای درمان یا مهار پیشروی کووید-۱۹ مهم است و پیشرفت قابل توجهی برای مقابله با کووید-۱۹ خواهد بود.
نیتازوکسانید در ابتدا برای درمان اسهال ناشی از انگلهای “ژیاردیا”(Giardia) و “کریپتوزپوریدیوم”(Cryptosporidium) ارائه شد. به علاوه، بررسیهای درونکشتگاهی، توانایی نیتازوکسانید و متابولیت موسوم به “تیزوکسانید”(tizoxanide) را در مهار چندین نوع ویروس از جمله کروناویروس نشان دادهاند.
پژوهشگران این پروژه در یکی از پژوهشهای پیشین خود، توانایی نیتازوکسانید را در ایجاد یک محیط ضد ویروسی گسترده برای غلبه بر راهبردهای فرار ایمنی ویروس نشان دادهاند. این یافتهها، پژوهشگران را بر آن داشت تا توانایی نیتازوکسانید را برای مهار کردن تکثیر کروناویروس و عوامل بیماریزا در مدلهای فیزیولوژیکی پستانداران و سلولهای انسانی آزمایش کنند.
پژوهشگران در این پروژه، آزمایشهای ضد ویروسی را در سلولهای موسوم به “Vero E6” انجام دادند که به کروناویروس آلوده شده بودند. آنها سلولها را در معرض نیتازوکسانید و تیزوکسانید قرار دادند و پس از ۴۸ ساعت، توانایی مهار آنها را محاسبه کردند.
پژوهشگران در مرحله بعد، توانایی نیتازوکسانید را با “رمدسیویر”(remdesivir) مقایسه کردند تا توانایی آن را در کوتاه کردن زمان بهبودی کووید-۱۹ ارزیابی کنند. آنها برای این کار، سنجشهای ترکیبی را در سلولهای Vero E6 انجام دادند.
نیتازوکسانید و تیزوکسانید، اثر قوی ضد ویروسی را علیه کروناویروس در سلولهای Vero E6 نشان دادند و سمیت سلولی به همراه نداشتند. همچنین، نیتازوکسانید توانست از تکثیر کروناویروس در سلولهای Vero E6 جلوگیری کند.
یک داروی ضد انگلی دیگر موسوم به “نیکلوزاماید”(Niclosamide) که مورد تایید “سازمان غذا و داروی آمریکا”(FDA) قرار دارد نیز ساختاری مشابه نیتازوکسانید دارد و کروناویروس را به صورت موثر مهار میکند.
آزمایشی که روی همسترها انجام شد، نشان داد که نیتازوکسانید میتواند تکثیر کروناویروس، کاهش وزن ناشی از ویروس و آسیبهای ناشی از بیماری را به صورت موثر کاهش دهد.
آزمایش انسانی که در سال ۲۰۲۱ انجام شد، نشان داد که بیماران پس از پنج روز درمان با نیتازوکسانید، کاهش نشانگرهای التهابی را تجربه کردند، زودتر بهبود یافتند و زمان بستری شدن آنها در بیمارستان کوتاهتر شد.
یافتههای این پژوهش نشان میدهند که نیتازوکسانید برای استفاده در کودکان و بزرگسالان، ایمن است.
انتهای پیام
ثبت دیدگاه