حسن اسماعیلی در گفت و گو با ایسنا، با بیان اینکه گودین تپه یکی از تپه های باستانی معروف ایران است، اظهار کرد: تپه های باستانی شیخی آباد در دینور، گنج دره در هرسین و تپه گودین در کنگاور اضلاع باستانی مهمی را تشکیل می دهند که جزو قدیمی ترین تپه های ایران و خاورمیانه هستند.
وی قدمت تپه شیخی آباد دینور را یازده هزار سال، گنج دره را ۱۰ هزار سال و گودین تپه کنگاور را ۷۵۰۰ سال عنوان کرد و افزود: در این بین، باتوجه به کشفیات باستان شناسی که تاکنون در گودین تپه صورت گرفته، به عنوان یکی از شاخص ترین تپه های ایران باستان به شمار می رود
این فعال گردشگری کنگاور بااشاره به کشف گودین تپه در سال ۱۹۶۱ میلادی(۱۳۴۰ شمسی)، افزود: چندسال بعد یعنی در سال ۱۹۶۵ یک تیم حرفه ای باستان شناسی از کشور کانادا به سرپرستی “کایلر یانگ” کار کاوش و مطالعه گودین تپه را آغاز می کنند.
وی به سه سال کاوش این تیم باستان شناسی در تپه گودین اشاره کرد و گفت: سرانجام باستان شناسان پنج لایه تاریخی را از این تپه کشف کردند که قدیمی ترین لایه مربوط به ۷۵۰۰ سال پیش یعنی در دوره ماقبل مادها و مادها بوده است.
اسماعیلی یادآورشد: آنچه که در این کاوش های باستان شناسی بدست آمد و گودین تپه را از سایر تپه های باستانی ایران متمایز می کند، کشف چند سالن و انباری در لایه های دوم و سوم این تپه باستانی بوده است، بگونه ای که نشان می دهد این مکان محلی برای تجارت سفال از شرق دور به شوش و مغرب زمین بوده است.
وی اضافه کرد: در کاوش های باستان شناسی این تپه انبارهای بزرگی کشف شد که در آنها انواع سفال ها از جمله سفال های منقوش و خوش رنگ و لعاب بدست آمد، بنابراین این تپه به نسبت دیگر تپه های ایران از اهمیت بسیار بالاتری برخوردار است.
این فعال گردشگری با بیان اینکه در این محل بقایای قلعه ای متعلق به زمان مادها کشف شد، افزود: در یکی از سالن های این قلعه حدود ۴۰ ستون بسیار زیبا بوده که طبق گفته باستان شناسان در ساخت معابد کنار مقبره کوروش در پاسارگاد از این ستون ها الهام گرفته شده است.
وی در ادامه اظهار کرد: گودین تپه کنگاور علیرغم داشتن این پیشینه درخشان و اهمیت بالای باستانی اکنون به حال خود رها شده و حتی هنوز تعیین عرصه و حریم نشده است.
اسماعیلی در ادامه گفت: در کنار این تپه باستانی امام زاده باقر گودین و یک قبرستان محلی وجود دارد که اهالی شهر گودین مردگان خود را در آنجا دفن می کنند و باتوجه به اینکه این قبرستان هر روز در حال توسعه است، بنابراین تعرضاتی به حریم محوطه باستانی هم صورت گرفته و در حال افزایش هم هست.
به گفته این فعال گردشگری اگر میراث فرهنگی استان اقدام به تعیین عرصه و حریم و نرده گذاری اطراف این گودین تپه نکند، در آینده ای نه چندان دور، چیزی از این محوطه باستانی و باارزش باقی نخواهد ماند.
وی در ادامه تصریح کرد: متاسفانه لایه های بالایی این تپه باستانی به علت فرسایش خاک در حال نابود شدن است.
رئیس انجمن راهنمایان گردشگری استان کرمانشاه یادآورشد: همچنین معمولا در فصل بهار این منطقه به عنوان اتراقگاه عشایر کوچ رو مورد استفاده قرار می گیرد و آنها دام هایشان را برای چرا به روی تپه می آورند که این مسئله تخریب هرچه سریعتر این محوطه باستانی را به دنبال دارد.
وی در ادامه به قرار گرفتن تپه باستانی گودین در مسیر جاده کنگاور به تویسرکان همدان اشاره کرد و متذکرشد: متاسفانه حتی یک تابلوی معرفی بسیار ساده نیز وجود ندارد تا افرادی که از این مسیر عبور می کنند، بدانند که یک گنجینه مهم در اینجا خفته است.
اسماعیلی در پایان از مسئولین میراث فرهنگی استان خواست تا بی تفاوتی خود را نسبت به این محوطه ارزشمند باستانی کنار بگذارند تا ضمن حفظ و نگهداری آن، زمینه رونق در کسب و کار محلی را فراهم نمایند.
انتهای پیام
ثبت دیدگاه