سپهر ستاری: استقلال در لیگ بیست و دوم یکی از تیمهای مدعی بود که تا هفتههای پایانی هم در کورس قرار داشت ولی در نهایت موفق به کسب عنوان قهرمانی نشد. ناکامی در لیگ برتر باعث شده حالا تمام تمرکز شاگردان ریکاردو ساپینتو روی جام حذفی باشد تا بلکه با قهرمانی در این رقابتها اتفاقات تلخ هفتههای پایانی را فراموش کنند. البته هواداران این تیم با وجود به حواشی مدیریتی به وجود آمده در طول فصل در مجموع از عملکرد ریکاردو ساپینتو و شاگردانش راضی به نظر میرسند.
به بهانه پایان لیگ برتر و در آستانه رقابتهای جام حذفی به سراغ کوروش تشتزر، پیشکسوت باشگاه استقلال رفتیم و درباره شرایط استقلال با او همکلام شدیم. گفتگوی افق کرمانشاه با تشتزر در ادامه آمده است:
به نظر شما چرا استقلال قهرمانی در لیگ برتر این فصل را از دست داد؟
عوامل متعددی موثر بود تا استقلال قهرمانی را که در چنگش بود از دست داد. تغییرات مدیریتی و عدم ثبات در مدیریت باشگاه که سه مدیرعامل عوض شدند، مشکلات مالی، عدم تقویت تیم در نقل و انتقالات نیم فصل و نداشتن بازیکنان محوری و فانتزی همه تاثیر داشتند. استقلال امسال اندازه انگشتان یک دست بازیکن تاثیرگذار نداشت. به جز مهدی قایدی من بازیکنی را در استقلال ندیدم که بتواند نتیجه را عوض کند. این مسئله در بازی با تیمهای مدعی مثل سپاهان و پرسپولیس به خوبی دیده شد و استقلال از ۱۲ امتیاز ممکن مقابل آنها فقط یک امتیاز گرفت. نداشتن هافبک بازیساز و تاثیرگذار هم از عوامل نتیجه نگرفتن استقلال در بازیهای بزرگ بود. خیلیها شاید از مسائل داوری صحبت کنند. خب داوری هم میتواند خیلی موثر باشد و من کارشناس نیستم و خیلی نمیتوانم نظر دهد. مسائل حاشیهای مثل حذف استقلال از آسیا و فشار روحی که در طول فصل ایجاد شد هم میتواند روی بار فنی تیم تاثیرگذار باشد.
با توجه به شرایط فعلی چقدر به قهرمانی استقلال در جام حذفی امیدوار هستید؟
استقلال با توجه به شرایطی که فصل را تمام کرد برای حضور در آسیا راهی جز قهرمانی در جام حذفی ندارد. انتظار هواداران است استقلال حداقل در این فصل یک جام کسب کند. با توجه به عملکرد تیم مقابل تراکتور نشان داد و روحیه بالایی که بازیکنان دارند فکر میکنم استقلال شانس بالایی برای قهرمانی دارد.
آیا با صحبتهای اخیر که میگویند در راه قهرمانی به پرسپولیس کمک شده موافقید؟ استقلالیها خیلی هم از وضعیت داوری مسابقات شاکی بودند. آیا واقعا داوری در از دست رفتن قهرمانی استقلال تاثیرگذار بود؟
ضمن احترام به تیم پرسپولیس، گرچه شاید خیلی از این تصمیمها عمدی نبوده ولی در هر صورت در نتیجهگیری یک تیم اثرگذار بوده است. ضمن احترام به پرسپولیس و کمیته داوران شاید در یک سری بازیها این تیم کمی از این موضوع سود کرده است.
استقلال امسال از نظر مدیریتی هم خیلی مشکل داشت. عملکرد مدیریتی را چطور ارزیابی میکنید؟
این مسئله کاملا واضح است. وقتی سه مدیر در یک فصل روی صندلی مدیریت استقلال نشستند خب قطعا دچار مشکل بوده و نمره منفی میگیرد. از اول فصل دیدیم استقلال با چه مسائل مالی بسته شد و چه کسانی از آن پولها بهره بردند. در طول فصل که آقای فتحاللهزاده آمد یک خرابه را تحویل گرفت و نتوانست آبادش کند. خودش هم مشکلات متعددی داشت. الآن هم سرپرست موقت دارد و در کل امیدوارم استقلال به ثبات مدیریتی برسد چون مهمترین رکن موفقیت یک تیم است. وقتی نوک هرم شکننده باشد و ثبات نداشته باشد این مشکلات برای تیم به وجود میآید.
چرا هر سال استقلال در مدیریت مشکل دارد؟
دلیل مشکلات استقلال هم این است که هر مدیری میآید دنبال شهرت و منفعت مالی است. مدیران هم فرصت و اجازه و حتی توانایی حل مشکلات را هم ندارد. الآن یک خرابهای است که هر سال روی آن بدهی انباشته شده و کسانی که میآیند هم فقط میخواهند کار کوتاهمدت انجام دهند و به منافع شخصی برسند. به همین خاطر کسی دل نمیسوزاند.
با توجه به شرایط فعلی با تمدید قرارداد ساپینتو موافق هستید؟
من عملکردش را مثبت میدانم. یک مربی پرتغالی که با فضای فوتبال ایران ناآشنا بود و خیلی زود توانست با صبوری و سعه صدر مشکلات متعدد مالی، مدیریتی، عدم جذب بازیکن، حذف از آسیا و مسائل روحی و روانی تیم را تحت کنترل بیاورد. گرچه خودش هم مربی عصبی و پرخاشگری است و این شاید ذات فوتبال پرتغال است که آنها جنگجو و زودجوش هستند. در کل عملکرد او مثبت بوده و تمدید با او منطقی است.
خیلیها نسبت به رفتارهای ساپینتو و حواشی او کنار زمین انتقاد دارند. آیا این قضیه به استقلال ضربه زده است؟
خب در بازیهای اول فصل مربیان و تیمهای دیگر به این پی بردند که ساپینتو زود عصبانی میشود و در بعضی بازیها روی این نقطه ضعف تمرکز کردند و با ایجاد حواشی مختلف باعث شدند ساپینتو کنترلش را از دست بدهد. قطعا این عدم آرامش به تیم منتقل میشود. در مجموع نکات مثبت ساپینتو انقدر زیاد بوده که این از عملکرد مثبتش کم نمیکند.
یک موضوعی که در لیگ ما به شدت به چشم میآید کمبود ستاره و بازیکن فانتزی است. بازیکنهایی که بتوانند هوادار را به ورزشگاه بکشانند. بین بازیکنهای الان چه کسانی به نظر شما چنین شرایطی دارند و چرا انقدر تعدادشان کم شده است؟
در فوتبال ما به پایه توجه نمیشود. در بارسلونا بازیکنانی مثل ژاوی، مسی، اینیستا و بوسکتس که ستاره شدند همگی متعلق به آکادمی باشگاه بودند که سطح به سطح بالا آمدند و بهترین بازیکنان جهان شدند. در ایران من یادم نمیآید در سالهای اخیر بازیکنی از رده نوجوانان ستاره شود و در رده بزرگسالان هم بدرخشد. کمبود بازیکن فانتزی باعث میشود تماشاگر کمتر به ورزشگاه برود. به جز مهدی قایدی در استقلال بازیکن دیگری با این ویژگیها به ذهنم نمیآید که بتواند مردم را به ورزشگاه بکشاند. چون اکثر ستارهها لژیونر شدهاند ولی قطعا وجود این مدل بازیکنان باعث جذابیت بازیها میشود.
نظرتان درباره انتخاب امیر قلعهنویی به عنوان سرمربی تیم ملی چیست؟ آیا با قلعهنویی میتوانیم قهرمان آسیا شویم؟
ایشان یکی از معدود گزینههای کارنامهدار داخلی بودند که انتخابشان را باید به فال نیک گرفت. برای او آرزوی موفقیت میکنم. با توجه به گروه ایران یک صعود آسان را تصور میکنم و قطعا تیمی که میخواهد قهرمان شود باید بزرگان را شکست دهد ولی این دوره با این قرعه شاید راه سادهتری برای قهرمانی داشته باشیم که امیدوارم اتفاق بیفتد. قطعا در بازی نیمهنهایی اگر روز خوب ما جلوی بزرگان اسیا باشد، میتوانیم در فینال هم موفق باشیم.
تیم ملی در جام جهانی با کیروش موفق به صعود نشد. در مجموع کارنامه کیروش در این ۹ سالی که سرمربی تیم ملی بود را چطور ارزیابی میکنید؟
عملکرد او در سالهای ابتدایی حضورش از این جهت که بار مثبتی به تیم آورد و چند لژیونر معرفی کرد مثبت بود. البته در جام جهانی نتایج خوبی نگرفت. در مجموع فدراسیون میتوانست با ارتباطات و تجربیات بینالمللی کیروش و ایجاد کمپهای مربیگری برای مربیان جوان و دورههای آموزشی استفاده بهتری از او کند که هزینه سنگینی هم روی دوش فدراسیون فوتبال گذاشت. متاسفانه این اتفاق رخ نداد و او هم یک مربی حرفهای است که جایی میرود که پیشنهاد بهتری داشته باشد. در مجموع عملکرد او به دو بخش تقسیم میشود. از نظر روحی و روانی تاثیر مثبتی داشت ولی از نظر فنی به خصوص در ماههای آخر عملکرد مثبتی نداشت.
مهدی تاج هم دوباره به فدراسیون برگشته و همین مدت هم خیلی نقد به عملکردش بوده. نظر شما درباره بازگشت او و وضعیت فدراسیون در این چند ماه چیست؟
ایشان در چند دوره در فدراسیون حضور داشته و تجربیات زیادی دارد ولی پرونده ویلموتس نقطه تاریک کارنامهاش است. انتخاب ایشان هم قطعا انتصابی بوده و شاید اگر انتخابات بهتر و عادلانهتری برگزار میشد شاید گزینههای بهتر و جوانتری میتوانستند به فدراسیون برسند. امیدوارم او کارش موفق باشد.
تکلیف تیم امید هم مشخص شد و رضا عنایتی را انتخاب کردند. با حضور او میتوانیم به شکسته شدن طلسم المپیک امیدوار باشیم؟
به او تبریک میگویم. همه میدانند فوتبال ایران در مسائل پایه ضعیف است و این قضیه باید از تیم نونهالان و فوتبال مدارس حل شود. باید به استعدادهای فراوانی که در سراسر ایران وجود دارد توجه شود و از آنها استفاده شود. اینها بتوانند پله پله رشد کنند و به تیم ملی کمک کنند. اینکه تیم امید به حال خودش راه میشود و نزدیک مسابقات تیمی جمع شود و مربی بیاورند نمیتواند کمک کند که ما مقابل تیمهای قدرتمند آسیا موفق باشیم. کشورهایی مثل ژاپن، کره، چین، عربستان، استرالیا و … که تا دندان مسلح هستند و روی فوتبال پایه سرمایهگذاری کنند و مربیان بزرگ میآورند. کار ما بسیار سخت است ولی امیدوارم ایران موفق شود پس از سالها به المپیک صعود کند. این کار نشدنی نیست و ایران همیشه استعدادهایی داشته که توانستهاند تعیینکننده باشند.
بیشتر بخوانید:
-
درخواست عجیب از پدر مدافع استقلال؛ نگذار پسرت به پرسپولیس برود!
-
کارنامه من بهتر از عنایتی بود ولی قلعهنویی او را انتخاب کرد
-
حکم جدید علیرضا دبیر برای محمد بنا
۲۵۸ ۲۵۸
ثبت دیدگاه