به گزارش افق کرمانشاه به نقل از جام جم، در زندگی هر انسانی لحظههایی وجود دارد که با وقایع غمانگیز، رویدادهای ناخوشایند و گاه دردناک همراه بوده است. از چنین تجربههایی گریزی نیست اما وقتی آنها وارد ذهن شده و بهعنوان خاطرات ثبت و بایگانی میشوند، میتوانند در طول زمان نهتنها آزاردهنده که گاه مانعی برای زندگی عادی فرد باشند. خاطرات بد و بهویژه ظهور غیرارادی آنها، میتواند ناتوانکننده باشد.
پژوهشگران درحوزههای علمی مختلف، مدتهاست بهدنبال راهی برای زدودن خاطرات منفی بهخصوص برای افرادی که دچار اضطراب پس از سانحه هستند، میگردند؛ از راهکارهای مختلف روانکاوی گرفته تا ساخت داروهایی که بتواند بخشهایی از حافظه را پاک کنند.براساس یک مطالعه جدید که با همکاری پژوهشگران مختلف ازدانشگاههای یوسیالای، هنگکنگ، بیجینگ، اوانستون و پلیتکنیک کالیفرنیا انجام شده است، خاطرات بد را میتوان در طول خواب انسان از طریق فعالسازی مجدد خاطرات مثبت، خاموش یا ضعیف کرد.
تحقیقات قبلی نشان میدهد که فعالسازی مجدد خاطرات مثبت میتواند به سلامت روانی کمک کند؛ از طرف دیگر فعالسازی مجدد حافظه میتواند در طول خواب انسان آغاز شود. پژوهشگران روشی برای ویرایش حافظه معرفی کردهاند که به تضعیف خاطرات منفی با فعالسازی مجدد خاطرات مثبت جدیدتر درطول خواب کمک میکند. نتایج نشان میدهد که این روش نهتنها باعث کاهش یادآوری خاطرات بدمیشود، بلکه نفوذ غیرارادی خاطرات مثبت را نیز افزایش میدهد.علاوه بر این، فعالسازی مجدد این خاطرات پس از خواب، قضاوتهای عاطفی مثبت را تقویت میکند.
این یافتههای جدید افقهای وسیعی را برای تضعیف خاطرات منفی یا آسیبزا فراهم میآورد.این محققان بینالمللی درطول یک آزمایش چند روزه از۳۷ شرکتکننده داوطلب خواستند پیش از پرداختن به خاطرات بد، ابتدا سعی کنند بین تصاویر منفی انتخابی(مانند تصویر یک تصادف دلخراش یا حیوانات ترسناکی چون مار) و تصاویر دلنشین ومثبتی چون مناظر زیبا یا کودکان خندان ارتباط برقرار کنند. یعنی هنگام تجسم یک تصویر منفی آن را به تصویری مثبت وصل کنند. پس از گذراندن روز اول با تمرین فوق، داوطلبان خوابیدند تا این فرآیند در ذهنشان تثبیت شود.
در روز دوم محققان سعی کردند این فرآیند را روی خاطرات منفی شرکتکنندگان با پیوند دادنشان به خاطرات خوش و حتی تصاویر غیرمرتبط اما مثبت، اعمال کنند. درطول شب دوم و هنگامی که آنها خواب بودند، آن کلمات مثبت ضبط شده، برایشان پخش شد؛فعالیتی که برای ذخیرهسازی حافظه اهمیت دارد.پژوهشگران درطول خواب فعالیت الکتریکی مغزآنهارابا گرفتن نوارمغزی (الکتروانسفالوگرافی) ثبت کردند. محققان دریافتند که فعالیت باند تتا درمغز که با پردازش حافظه عاطفی مرتبط است، در پاسخ به نشانههای حافظه صوتی افزایش مییابد و زمانی که ازنشانههای مثبت استفاده میشود، بهطور قابلتوجهی بیشتر میشود.
پس از چند روز محققان از طریق پرسشنامه دریافتند که داوطلبان کمتر قادر به یادآوری خاطرات منفی هستند که با خاطرات مثبت درهم آمیخته شده بودند. خاطرات مثبت بیشتر از خاطرات منفی به خاطر این کلمات در ذهن آنها ظاهر میشود و با سوگیری عاطفی مثبتتری به این خاطرات نگاه میشد.هنوز در روزهای اولیه برای این پژوهش هستیم. شایان ذکر است که این پژوهش به صورت کاملا کنترلشده انجام شده است. اگرچه اعتماد به صحت نتایج خوب است، اما تفکر دنیای واقعی و شکلگیری حافظه مثبت یا منفی را بهطور دقیق منعکس نمیکند.
ثبت دیدگاه