نادیا زکالوند: اگر تصمیم دارید با استفاده از رژیم غذایی کتوژنیک از وزن اضافهتان بکاهید، بهتر است قبل از آن از خطرات این رژیم غذایی آگاه شوید:
۱. ابتلا به آنفلوآنزای کتو
مصرف کربوهیدرات در این نوع رژیم غذایی بسیار محدود و کمتر از ۵ گرم در روز است. این روش به بدن شوک وارد میکند. از آنجاییکه بدنتان در این حالت شروع به ذخیرهسازی کربوهیدرات و برای تامین انرژی شروع به مصرف کتون و چربی میکند، در فرد علایمی شبیه علایم ابتلا به آنفلوآنزا پدیدار میشود. کتون موادی است که از سوختن چربیهای کبد حاصل میشود. از علایم ابتلا به کتون میتوان به سردرد، سرگیجه، تهوع و یبوست اشاره کرد.
۲. صدمه به کلیه
مواد غذایی حاوی چربی حیوانی فراوان مانند تخممرغ، گوشت و پنیر پای ثابت رژیم غذایی کتوژنیک هستند. مصرف مقادیر بالای این مواد غذایی فرد را در خطر ابتلا به سنگ کلیه قرار میدهد. این نوع خوراکیها خون و ادرار را اسیدیتر کرده و در نتیجه دفع کلسیم در ادرار بیشتر میشود.
برخی از بررسیها نشان داده که رژیم غذایی کتوژنیک از مقدار نمک اسیدسیتریک در ادرار میکاهد. این اسید معمولا به کلسیمها چسبیده و جلوی تشکیل سنگ کلیه را میگیرند. اما با کم شدن آن در ادرار، احتمال تولید سنگ کلیه بالا میرود.
۳. ابتلا به بیماریهای گوارشی و تغییر در جمعیت باکتریهای روده
از آنجاییکه رژیم غذایی کتوژنیک کمکربوهیدرات است، نیاز به فیبر روزانه فرد تامین نمیشود. میوهها، سبزیجات، غلات کامل و حبوبات حاوی کربوهیدرات فراوان و سرشار از فیبر هستند. درنتیجه، فرد به مشکلات گوارشی مبتلا میشود.
علاوهبر مشکلات گوارشی، باکتریهای مفید روده بر اثر کمبود فیبر صدمه میبینند. باکتریهای مفید روده علاوهبر اثر مفیدشان روی سیستم گوارش، سلامت سیستم ایمنی بدن و حال روحی و ذهن فرد را حفظ کرده و از التهابهای موجود در بدن میکاهند.
۴. ابتلا به قند خون پایین
رژیمهای غذایی کمکربوهیدرات مانند کتوژنیک، ممکن است افراد مبتلا به دیابت نوع۱ را در خطر هیپوگلیسمی (کاهش شدید قند خون) قرار دهد و جانشان را به خطر اندازد. علایم هیپوگلیسمی سرگیجه، لرزش بدن، خستگی و عرق زیاد است. در موارد شدیدتر فرد به کما رفته و در صورت بدون درمان ماندن، جان خود را از دست میدهد.
۵. کمبود مواد غذایی
از آنجاییکه در این نوع رژیم غذایی چندین نوع خوراکی از جمله غلات کامل و مواد مغذی دیگر بسیار محدود میشوند، بدن پس از مدتی دچار کمبود مواد غذایی میشود. این رژیم غذایی مواد مغذی مناسب از جمله انواع ویتامینها، کلسیم، منیزیم و فسفر را ندارد و بدن فرد را با کمبود این مواد ضروری بدن مواجه میکند.
۶. صدمه به استخوانها
از آنجاییکه رژیم غذایی کتوژنیک خالی از مواد معدنی ضروری برای استحکام استخوانهای بدن است، سلامت استخوانها به خطر میافتد.
۷. افزایش بیماریهای مزمن و مرگ زودهنگام
رژیم غذایی کتوژنیک به دلیل مصرف کم سبزیجات و کربوهیدراتها و تمرکز بالا روی غذاهای حیوانی فرد را در معرض بیماریهای مزمنی چون مشکلات قلبی یا سرطان قرار میدهد.
اگرچه این رژیم غذایی موجب کاهش وزن میشود، ۷ خطر فوق را هم با خود دارد که بهطور کل از ارزش این نوع رژیم میکاهد.
منبع: healthline
بیشتر بخوانید:
این پنج ماده غذایی به شدت به دیابتیها توصیه میشود
کمبود آهن دارید؟ این چهار منبع غنی آهن را بشناسید
۴۷۲۳۳
ثبت دیدگاه