شهریار مستوفی، امروز (۲۶ مهر) در نشست خبری به مناسب روز جهانی غذا، با اشاره به اهمیت غذا و تغذیه سالم و کافی در سلامت انسانها و توسعه جوامع، گفت: انسان سالم محور توسعه پایدار است و همین امر نقش تغذیه را در توسعه جوامع آشکار می کند.
وی افزود: در حال حاضر بر اساس آمارهای بین المللی دو میلیارد نفر در جهان سوء تغذیه داشته و ۸۲۸ میلیون نفر روزانه کمتر از ۱۹۷۰ کالری انرژی دریافت کرده و گرسنه محسوب می شوند و این درحالیست که اگر غذا در سراسر جهان به خوبی توزیع شود، هیچ گرسنه ای باقی نمی ماند.
مستوفی با اشاره به هدر رفت بالای مواد غذایی گفت: متاسفانه ۳۰ تا ۳۵ درصد محصولات غذایی به دلایل مختلف از جمله عدم نگهداری در شرایط مناسب دچار فساد شده و غیرقابل استفاده می شوند و این یعنی یک سوم تولیدات غذایی جهان به هدر می رود.
این مسئول در ادامه با تاکید بر لزوم تامین امنیت غذایی در جوامع مختلف، گفت: امنیت غذایی یعنی دسترسی همه مردم به غذای سالم، کافی و مغذی.
وی در تشریح چالش های حوزه امنیت غذایی در کشور گفت: یکی از مشکلات در این زمینه فقدان نظام تامین غذا در جامعه است، یعنی نظام هماهنگی نداریم که از مرزعه تا سفره را تحت نظارت خود داشته باشد و وجود متولیان متعدد در این زمینه موجب بروز ناهماهنگی های بسیاری در این حوزه شده است.
وی افزود: چالش دیگر در این زمینه بحث تقلبات مواد غذایی و نیز قاچاق مواد غذایی است که می تواند سلامت جامعه را به خطر بیندازد، چرا که طبق بررسی صورت گرفته بیش از ۹۰ درصد کالاهای قاچاق فاقد اصالت بوده و به اصطلاح تقلبی هستند.
مستوفی خاطرنشان کرد: چالش دیگر در این زمینه بحث محصولات کشاورزی و میزان وجود فلزات سنگین در این محصولات است که در این زمینه وزیر جهادکشاورزی قول داده که این محصولات “شناسنامه دار” شوند.
این مسئول افزود: اگر محصولات کشاورزی شناسنامه داشته باشند، در صورت وجود فلزات سنگین در آنها به راحتی می توان به مزرعه مورد نظر دسترسی پیدا کرده و سایر محصولات را هم بررسی کرده و در صورت لزوم معدوم کرد.
مستوفی گفت: هم اکنون بحث سنجش فلزات سنگین در این محصولات در سطح عرضه انجام می شود، اما دسترسی به منبع این محصولات به دلیل نبود شناسنامه برای آنها کار بسیار دشواری است.
معاون نظارت بر مواد غذایی معاونت غذا و دارو دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه در ادامه با بیان اینکه بیماری های غیرواگیر از جمله بیماریهای قلبی و عروقی، دیابت، انواع سرطان و … عامل ۷۶ درصد مرگ و میرهای سالانه کشور است، اظهار کرد: از عوامل ابتلا به بیماریهای غیرواگیر، پنج عامل آن با موضوع تغذیه در ارتباط است که شامل مصرف زیاد نمک، شکر و چربی و نیز مصرف کم لبنیات و سبزیجات است.
وی گفت: همچنین در حال حاضر ۴۳ درصد جمعیت کشور از اضافه وزن و ۲۷ درصد از چاقی مفرط رنج می برند و همه این آمار نشان دهنده لزوم توجه هرچه بیشتر به بحث تغذیه سالم است.
مستوفی در تشریح اقدامات صورت گرفته برای بهبود تغذیه و ترویج غذای سالم در جامعه نیز گفت: در همین راستا برنامه کاهش اسیدهای چرب ترانس در روغن های خوراکی در دستورکار قرار گرفت که تا سالهای آینده باید به کمتر از نیم درصد برسد و خوشبختانه ما در استان خیلی زود به این عدد و حتی پایین تر رسیده ایم.
این مسئول گفت: همچنین سالانه باید میزان نمک و قند در محصولات غذایی ۱۰ درصد کاهش داده شود که این روند در حال اجراست. البته در برخی محصولات این میزان کاهش یک حد مشخصی دارد، چرا که نمی توان بطور مثال شکر را به میزان خیلی زیاد از کیک و بیسکویت و… حذف کرد.
مستوفی گفت: در کنار اینها بحث نصب برچسب “تراریخته” بر روی محصولاتی که پایه آنها چهار محصول ذرت، پنبه دانه، کلزا و سویا باشد، انجام گرفته است.
وی افزود: بحث تراریخته موافقان و مخالفان بسیاری دارد، اما در حال حاضر در کشور ما این محصولات کشت نمی شوند.
مستوفی معدوم سازی محصولات غذایی فاسد و تقلبی و… را هم اقدامی در راستای سالم سازی تغذیه مردم عنوان کرد و افزود: در شش ماهه امسال بیش از ۱۶ هزار کیلوگرم انواع مواد غذایی فاسد و تقلبی معدوم شده است.
این مسئول از نظارت بر صادرات مواد غذایی هم خبر داد و افزود: طی سال جاری برای ۲۷۴۲ تن از محصولات غذایی صادراتی استان گواهی بهداشت صادر شده و این محصولات به یازده کشور جهان از جمله اتریش، ونزوئلا، یونان و قرقیزستان صادر شده است.
مستوفی گفت: در کنار اینها ۲۳۹ واحد صنعتی غذایی فعال و نیز ۱۵۳ شرکت توزیع و انبار محصولات غذایی در سطح استان داریم که کار نظارت بر آنها با جدیت در حال پیگیری است.
انتهای پیام
ثبت دیدگاه