به گزارش افق کرمانشاه به نقل از روزنامه همشهری، هر چند که این اعداد و ارقام نسبی است و میتواند با مداخلات بموقع از سوی حاکمیت و افزایش آگاهی مردم محقق نشود، اما بسیاری از کارشناسان حوزه سلامت تأیید میکنند که شرایط کلی جامعه ایرانی در ابتلا به چاقی و اضافه وزن خیلی خوب نیست و با تداوم روند فعلی، تشکیل جمعیت قابل توجه از مبتلایان به چاقی دور از تصور نخواهد بود. افرادی که با افزایش وزن، بیشک بیماریهای غیرواگیر خطرناک ازجمله فشار خون، دیابت، بیماریهای قلبی، اختلالات کلیوی و… خواهند داشت و هزینه هنگفتی بر دوش نظام سلامت میگذارند.
خسارت مالی بیماریهای ناشی از چاقی
چاقی و افزایش وزن عامل اصلی ایجاد افزایش فشار خون است، اما خطرات دیگری ازجمله بیماریهای قلبی، دیابت، اختلالات کلیوی و بسیاری از مشکلات دیگر را هم به همراه دارد. به همین دلیل افزایش نرخ چاقی در کشور، دقیقا با شیوع بیشتر بیماریهای غیرواگیر ازجمله دیابت و فشار خون ارتباط دارد و میتواند بار مالی قابلتوجهی به وزارت بهداشت و سازمانهای بیمهگر تحمیل کند.
دیابت
در حال حاضر بیش از ۱۴درصد جمعیت بالای ۲۵سال ایران به دیابت مبتلا هستند و براساس اعلام انجمن اطلاعرسانی دیابت (گابریک) تعداد این افراد بیش از ۷.۵میلیون نفر برآورد میشود. در سال ۱۴۰۱هر بیمار دیابتی بستری شده در بیمارستان بهطور متوسط ۹میلیون تومان و هر بیمار سرپایی یکمیلیون تومان هزینه داشته است.نکته: کارشناسان میگویند این هزینه در کمتر از یکدهه آینده ۹برابر خواهد شد.در سال ۱۴۰۲، کل بیماران دیابتی کشور بالغ بر ۵۴هزار میلیارد تومان هزینه داشتند و این یعنی یکسوم بودجه حوزه سلامت در همان سال.نکته: پیشبینی میشود که در کمتر از یکدهه آینده با ادامه روند افزایش بیماران مبتلا به دیابت و عدممداخله دولت برای پیشگیری و کنترل آن، هزینه درمان دیابت در کشور به ۴۷۲هزار میلیارد تومان برسد.
فشار خون
سال گذشته دانشگاه علومپزشکی شیراز پس از پویش ملی سلامت برای غربالگری فشارخون و دیابت اعلام کرد که براساس تحقیقات علمی انجام شده تقریبا ۳۵درصد جمعیت بالای ۱۸سال کشور به فشارخون بالا مبتلا هستند.در سال ۱۴۰۱ هر بیمار مبتلا به پرفشاری خون ۱۴.۲میلیون تومان هزینه درمان داشته که ۷.۷میلیون مربوط به هر بیمار بستری و ۱.۷میلیون برای هر بیمار سرپایی بوده و سایر هزینهها مربوط به درمان غیرمستقیم بوده است.
نکته: نیمی از بیماران مبتلا به پرفشاری خون در کشور هنوز شناسایی نشدهاند و با تشخیص ابتلای قطعی آنها این هزینهها ۲برابر خواهد بود.
در سال ۱۴۰۲، بهطور اختصاصی پرفشاری خون ۴هزارمیلیارد تومان برای دولت و جیب بیماران هزینه داشته است.
نکته: پیشبینی میشود هزینه درمان پرفشاری خون طی چند سال آینده به ۳۲هزار میلیارد تومان افزایش پیدا کند.
کشورهای دارای جمعیت چاق جهان
براساس جدیدترین دادههای اعلام شده از سازمان جهانی بهداشت ۵کشور با شیوع بالای چاقی مواجهند.
۴۲%
آمریکا
۳۰%
نیوزیلند
۳۵%
مکزیک
۳۰%
عربستان سعودی
۲۸%
انگلستان
حدود ۸میلیون مرگ سالانه منتسب به فاکتورهای خطر تغذیهای است.
ایران در میان ۵۰کشور دارای افراد چاق دنیا قرار دارد. براساس اعلام معاونت بهداشت وزارت بهداشت بیش از ۵۶درصد جمعیت بالای ۱۸سال کشور چاق یا دارای اضافهوزن هستند.
بیش از ۱۵درصد کودکان و نوجوانان ایرانی هم به چاقی مبتلا هستند که ناشی از تغییر سبک زندگی و تغذیه نامناسب در این گروه سنی است.
فقط ۲۸درصد زنان ایرانی وزن متناسب دارند. حدود ۳۱درصد چاق هستند و بقیه اضافه وزن دارند، چیزی حدود۷۲ درصد.
اضافه وزن و چاقی خطر اختلال چربی خون و دیابت نوع۲ را افزایش میدهد و بیش از ۲۰۰عارضه به همراه دارد.
مهمترین عاملی که فرایند پیری را به تأخیر میاندازد، رژیم غذایی مناسب، تغذیه و فعالیت بدنی است.
ثبت دیدگاه