به گزارش ایسنا و به نقل از نیوزبریک، پژوهشگران “دانشگاه آرهوس”(Aarhus University) دانمارک در بررسی جدید خود نشان دادهاند که داروی موسوم به “آتوواکون”(Atovaquone)، هم قبل و هم بعد از ابتلای سلولهای انسانی مورد بررسی در آزمایشگاه به کروناویروس، اثر محافظتی دارد. این بدان معناست که به احتمال زیاد میتوان از این دارو هم برای پیشگیری و هم برای درمان کووید-۱۹ استفاده کرد.
آتوواکون که پیشتر توسط “سازمان غذا و داروی آمریکا”(FDA) تأیید شده است، از سال ۱۹۹۹ به عنوان بخشی از داروی “مالارون”(Malarone)، برای درمان و پیشگیری از مالاریا به کار میرود.
“دیوید اولگنیر”(David Olagnier)، استاد بخش زیستپزشکی دانشگاه آرهوس گفت: این یک پژوهش هیجانانگیز است که طی همکاری میان گروههای پژوهشی کانادا و دانشگاه آرهوس انجام شده است و نشان میدهد که آتوواکون میتواند حداقل در آزمایشگاه، برای محافظت از سلولهای ریه در برابر چندین نوع کروناویروس مورد استفاده قرار بگیرد.
وی افزود: امکان استفاده از داروهایی که پیشتر تأیید شدهاند، برای مقابله با کووید-۱۹ ایدهآل خواهد بود زیرا به صرفهجویی در زمان و منابع در مرحله توسعه میانجامد.
توانایی آتوواکون در متوقف کردن عفونت ناشی از انواع گوناگون کروناویروس شامل آلفا، بتا و دلتا، اهمیت ویژهای برای پژوهشگران داشته است. این دارو میتواند واکنش التهابی را که به گسترش کووید-۱۹ کمک میکند، کاهش دهد.
پژوهشگران دانشگاه آرهوس هنوز امکان آزمایش دارو بر روی نوع اُمیکرون را ندارند اما در اسرع وقت بررسی خواهند کرد که آیا این دارو بر نوع جدید کروناویروس تأثیر دارد یا خیر.
آزمایشهای بالینی در آمریکا
“مادالینا کارتر تیموفته”(Madalina Carter-Timofte)، پژوهشگر ارشد این پروژه گفت: اگرچه واکسنهایی برای مقابله با کووید-۱۹ ابداع شدهاند اما در صورت تایید داروهای ارزان و در دسترس که در برابر این بیماری مؤثر واقع شدهاند، میتوان جان انسانها را نجات داد.
وی افزود: همهگیری کروناویروس همچنان پیامدهای عمدهای را برای زندگی و اقتصاد در سراسر جهان به همراه دارد. در حالی که بیشتر مردم جوامع غربی به واکسن دسترسی دارند، بسیاری از کشورهای کمدرآمد درگیر مبارزهای نابرابر علیه کووید-۱۹ هستند زیرا زیرساخت یا اقتصاد لازم را برای واکسینه کردن مردم ندارند. کشف یک داروی جدید برای مقابله با کروناویروس ممکن است از گسترش عفونت در افراد واکسینهشده و واکسینهنشده جلوگیری کند.
نتیجه به دست آمده در آزمایشگاه دیوید اولگنیر، چشماندازهای مهمی دارد زیرا این نخستین پژوهشی است که نشان میدهد یک داروی ارزان و در دسترس ضد مالاریا چگونه میتواند از ابتلا به کروناویروس در سلولهای ریه انسان جلوگیری کند.
با وجود این، اگرچه این پژوهش، اثر قوی آتوواکون را در برابر کروناویروس در پتری دیش نشان میدهد اما نمیتواند اثربخشی دارو در برابر کووید-۱۹ در بدن انسان را مستقیما تأیید کند.
این پژوهش ابتدا باید طی دو آزمایش بالینی در آمریکا تأیید شود که یکی در “مرکز پزشکی دانشگاه تگزاس ساوتوسترن”(UTSW) و دیگری در مؤسسه پژوهشی “آنرهلث”(HonorHealth) در حال انجام شدن است. هر دو آزمایش در سال ۲۰۲۰ آغاز شدند و در هر دو مورد، آتوواکون در ترکیب با داروی “آزیترومایسین”(Azithromycin) در بیماران مبتلا به کووید-۱۹ بررسی میشود.
کارتر تیموفته اضافه کرد: توسعه داروهای ضد ویروسی بسیار مؤثر یا استفاده مجدد از داروهایی که پیشتر از نظر بالینی برای مقابله با کروناویروس مورد تأیید قرار گرفتهاند، برای حفظ سلامت عمومی در آینده بسیار مهم است.
این پژوهش، در مجله “ACS Infectious Diseases” به چاپ رسید.
انتهای پیام
ثبت دیدگاه