به گزارش ایسنا و به نقل از دیلیمیل، خدمه اولین ماموریت فضانوردی کاملا خصوصی که به ایستگاه فضایی بین المللی سفر کردهاند، کار بر روی تعدادی آزمایش و پروژه تحقیقاتی را آغاز کردهاند.
ماموریت شرکت “اکسیوم اسپیس”(Axiom Space) موسوم به “Ax-1” شامل ۳ تاجر است که هر کدام ۵۵ میلیون دلار برای این سفر ۱۰ روزه پرداخت کردهاند و یک فضانورد سابق ناسا به عنوان خلبان و فرمانده، آنها را همراهی میکند.
آنها روز جمعه ۸ آوریل با فضاپیمای “کرو دراگون”(Crew Dragon) متعلق به شرکت “اسپیسایکس”(SpaceX) به فضا رفتند و صبح روز بعد به ایستگاه فضایی رسیدند تا مجموع خدمه آن را به ۱۱ نفر برسانند.
“مایکل لوپز آلگریا” فرمانده این ماموریت است که “لری کانر”، “ایتان استیبه” و “مارک پتی” را در این اقامت ۸ روزه در ایستگاه فضایی همراهی میکند.
آنها قرار است پس از ۱۰ روز ماندن در مدار زمین، در روز دوشنبه ۱۸ آوریل به زمین بازگردند.
آنها متعهد شدهاند که تقریباً یک دهم از زمان خود را به تحقیقات علمی، پزشکی و فناوری اختصاص دهند که برخی از آنها برای سازمانهای شریک با شرکت “اکسیوم اسپیس” است.
پروژههایی که روی آنها کار میشود، شامل کلاه فضایی مجهز به نوار مغزی(EEG) و اولین آزمایش “هولوپورتیشن”(Holoportation) دو طرفه است که در فضا انجام میشود. “هولوپورتیشن” پروژهای است که ارتباطات زنده به صورت هولوگرافیک را میآزماید.
“پتی” یک سرمایهگذار کانادایی است که مسئول جلسه “هولوپورتیشن” دو طرفه بود که با استفاده از عینک واقعیت افزوده، هولوگرامِ خود را روی زمین تولید کرد.
این فناوری روزی میتواند توسط فضانوردان برای صحبت با عزیزانشان در طول پروازهای فضایی طولانی مدت یا برای پزشکان برای معاینه از راه دور بیماران استفاده شود.
“اکسیوم اسپیس” میگوید خدمه این سفر به خوبی با محیط ریزگرانش ایستگاه فضایی بینالمللی سازگار شدهاند و روحیه خوبی دارند.
“استیبه” نیز خلبان سابق جنگنده است و روی آزمایش نانوآنتن ایستگاه فضایی بین المللی کار کرد که یک آنتن بازتابنده قابل استقرار برای ارتباطات با پهنای باند بالا است. این آنتن باید در شرایط ریزگرانش آزمایش میشد، زیرا شکل خود را در شرایط گرانش زمین حفظ نمیکند.
این آزمایش آخرین آزمون تایید صلاحیت این آنتن قبل از پرتاب با ماهواره “NSLASAT-2” متعلق به آژانس فضایی اروپا در سال ۲۰۲۲ است.
“مایکل لوپز آلگریا” نیز روی آزمایش مدلسازی تومور ارگانوئیدها کار کرد که یک پروژه مفهومی اثبات سلولهای بنیادی سرطانی است که جنبههای پیری سریع محیط ریزگرانش را برای ارزیابی تغییرات اولیه قبل از سرطان و در حین سرطان در سلولهای بنیادی را میآزماید.
بدن انسان زمانی که در معرض شرایط شدید سفر فضایی قرار میگیرد، سازگاری پیچیدهای را تجربه میکند.
همچنین “آزمایش محافظت از قلب” به رهبری “لری کانر” با مشارکت “پتی”، دادههای انسانی را در مورد تأثیر پرواز فضایی بر عملکرد قلب ارائه میدهد.
این آزمایشها قابلیت پرواز جمعیت متنوعتری از مسافران فضایی را در آینده نشان میدهند.
“مارک پتی” همچنین با تمرکز بر مشاهدات زمین، مطالعه علمی خود را در مورد تغییر زیست شناسی سیاره زمین و شهرنشینی انسان انجام میدهد.
محققان دانشگاه “وسترن” در کانادا با استفاده از تصاویری که “پتی” از ایستگاه فضایی بینالمللی گرفته است، بررسی تصویری از تأثیر فشارهای انسانی و طبیعی بر اکوسیستم زمین را تجزیه و تحلیل خواهند کرد.
گفتنی است که از آنجایی که در حال حاضر ۱۱ نفر ساکن ایستگاه فضایی بین المللی هستند، تازه واردها مجبور هستند در مکانهای غیرعادی بخوابند.
“استیبه” و پتی” در ماژول “کلمبوس” هستند، “کانر” در فضاپیمایی است که آنها را به ایستگاه فضایی بینالمللی برد و “لوپز-آلگریا” باید در قفل هوایی بخوابد.
“کانر” که به عنوان خلبان این ماموریت انجام وظیفه میکند، در طول ماموریت خود با کلینیک “مایو” همکاری میکند و دادههای مربوط به علائم حیاتی او به اطلاع رسانی در مورد آینده سفرهای فضایی طولانی مدت کمک میکند.
محققان کلینیک “مایو” در حال بررسی تاثیر سفر فضایی بر سلولهای پیر و سلامت قلب هستند و “کانر” حامل سلولهای پیری است که تقسیم خود را متوقف کردهاند و تصور میشود مسئول پیری هستند.
علاوه بر تحقیقات انسانی، “پتی” قصد دارد فعالیتهای رصد زمین را رهبری کند که به تجزیه و تحلیل بیشتر تأثیر تغییرات آب و هوا، شهرنشینی و سایر عوامل بر اکولوژی و سکونت انسان در آمریکای شمالی کمک میکند.
شرکت “اسپیسایکس” قبلاً یک پرواز فضایی کاملاً تجاری سه روزه را تحت عنوان ماموریت “اینسپایریشن ۴” (Inspiration4) به مدار زمین انجام داده بود، اما “Ax-۱” اولین پروازی است که در حدود ۴۰۰ کیلومتر بالاتر از سطح زمین به ایستگاه فضایی متصل میشود.
همچنین در حالی که ایستگاه فضایی هر از چند گاهی میزبان بازدیدکنندگان غیرنظامی بوده است، ماموریت “Ax-1” اولین گروه تجاری از فضانوردان را شامل میشود که از ایستگاه فضایی بین المللی برای اهداف آزمایشگاهی مورد نظر خود استفاده میکنند.
در حال حاضر ۷ فضانورد حرفهای در ایستگاه فضایی بینالمللی حضور دارند که شامل ۳ فضانورد آمریکایی از جمله “راجا چاری”(Raja Chari)، “کایلا بارون”(Kayla Barron) و “توماس مارشبرن” (Tom Marshburn)، “ماتیاس مائورر”(Matthias Maurer) آلمانی و ۳ فضانورد روسی با نامهای “سرگئی کورساکوف”(Sergey Korsakov)، “اولگ آرتمیف”(Oleg Artemyev) و “دنیس ماتویف”(Denis Matveev) میشود.
آنها محیط کار خود را با ۴ فضانورد ماموریت “Ax-۱” نیز به اشتراک میگذارند.
این سفر به گونهای طراحی شده است که سفری پیشگام برای حرکت گستردهتر به بخش فضای تجاری باشد.
“اکسیوم اسپیس” در پی توسعه اولین ماژول کاملاً تجاری است که برای ایستگاه فضایی بینالمللی توسعه مییابد و قرار است در سال ۲۰۲۴ پرتاب شود.
این شرکت جاهطلبیهای بلندتری از رسیدن به یک ماژول در ایستگاه فضایی بینالمللی دارد و آرزوی ساخت یک ایستگاه فضایی تجاری شناور و آزاد در مدار نزدیک زمین را در سر میپروراند، آن هم در زمانی که ناسا ایستگاه فضایی بینالمللی را در سال ۲۰۳۱ بازنشسته کند.
روسیه تاکنون ۷ گردشگر را با سرمایه شخصی و با مشارکت شرکت آمریکایی “اسپیس ادونچرز”(Space Adventures) به فضا فرستاده است. “یوساکو مائزاوا” میلیاردر ژاپنی به همراه دستیارش “یوزو هیرانو” آخرین افرادی بودند که در پایان سال گذشته در ایستگاه فضایی بینالمللی ۱۲ روز اقامت داشتند.
انتهای پیام
ثبت دیدگاه