به گزارش افق کرمانشاه به نقل از پیشن، سندرم تخمدان پلی کیستیک (PCOS)، که قبلا به عنوان سندرم Stein-Leventhal شناخته می شد، وضعیتی است که در آن حداقل دو مورد از موارد زیر و اغلب هر سه مورد رخ می دهد:
- حداقل ۱۲ کیست ریز (فولیکول) در تخمدان شما ایجاد می شود. (پلی کیستیک به معنای کیست های زیاد است.)
- تعادل هورمون هایی که در تخمدان ها می سازید تغییر می کند. به ویژه، تخمدان های شما بیش از حد طبیعی هورمون مردانه تستوسترون تولید می کنند.
- شما هر ماه تخمک گذاری نمی کنید. برخی از زنان اصلا تخمک گذاری ندارند. در سندرم تخمدان پلی کیستیک، اگرچه تخمدان ها معمولاً فولیکول های زیادی دارند، اما به طور کامل رشد نمی کنند و بنابراین اغلب تخمک گذاری اتفاق نمی افتد. اگر تخمک گذاری نداشته باشید ممکن است پریود نشوید.
ممکن است تخمدان هایی که پلی کیستیک هستند بدون داشتن علائم معمولی که در سندرم وجود دارد، داشته باشید. همچنین ممکن است بدون داشتن کیست های متعدد در تخمدان، PCOS داشته باشید.
PCOS چقدر رایج است؟
تشخیص دقیق میزان رایج بودن آن دشوار است، زیرا ارقام بسته به تعاریف مورد استفاده و کشورهای مورد مطالعه متفاوت است. مطالعات تحقیقاتی بر روی زنانی که سونوگرافی از تخمدانهای خود انجام دادهاند نشان میدهد که تا یک سوم زنان جوان دارای تخمدانهای پلی کیستیک (یعنی تخمدانهایی با کیستهای کوچک زیاد) هستند. با این حال، بسیاری از این زنان سالم بودند، تخمک گذاری طبیعی داشتند و سطح بالایی از مواد شیمیایی مردانه (هورمون) نداشتند.
تصور می شود که از هر ۱۰ زن، ۱ نفر مبتلا به PCOS است؛ یعنی حداقل دو مورد از این موارد: تخمدان پلی کیستیک، افزایش سطح هورمون مردانه، کاهش تخمک گذاری. با این حال، این ارقام ممکن است بالاتر باشد.
علائم PCOS
علائم معمولا در اواخر نوجوانی یا اوایل دهه ۲۰ شروع می شود. همه علائم در همه زنان مبتلا به PCOS رخ نمی دهد. به عنوان مثال، برخی از زنان مبتلا به سندرم تخمدان پلی کیستیک دارای مقداری رشد موهای زائد هستند اما دوره های قاعدگی و باروری طبیعی دارند.
علائم PCOS می تواند از خفیف تا شدید متفاوت باشد. به عنوان مثال، موهای زائد خفیف طبیعی است و تشخیص اینکه چه زمانی در زنان مبتلا به سندرم تخمدان پلی کیستیک خفیف غیرطبیعی می شود دشوار است. از طرف دیگر، زنان مبتلا به سندرم تخمدان پلی کیستیک شدید ممکن است رشد مو، ناباروری و چاقی مشخص و بارزی داشته باشند. علائم نیز ممکن است در طول سال ها تغییر کند. به عنوان مثال، آکنه ممکن است در میانسالی مشکل کمتری داشته باشد، اما رشد مو ممکن است بیشتر قابل توجه باشد.
- مشکلات پریود: در حدود ۷ زن از هر ۱۰ زن مبتلا به PCOS است. ممکن است پریودهای نامنظم یا سبک داشته باشید یا اصلا پریود نباشید.
- مشکلات باروری: برای باردار شدن باید تخمک گذاری کنید. ممکن است هر ماه تخمک گذاری نداشته باشید. برخی از زنان مبتلا به PCOS اصلا تخمک گذاری نمی کنند. سندرم تخمدان پلی کیستیک یکی از شایع ترین علل ناباروری است.
- رشد موهای زائد (هیرسوتیسم): در بیش از نیمی از زنان مبتلا به PCOS رخ می دهد. عمدتاً روی صورت، پایین شکم و سینه است. به عبارت دیگر، بدن او موهایی با الگوی مردانه دارد. این برای همه زنان مبتلا به PCOS اتفاق نمی افتد.
- آکنه: ممکن است فراتر از سال های عادی نوجوانی باقی بماند.
- نازک شدن موهای سر: (مشابه طاسی با الگوی مردانه) در برخی موارد رخ می دهد.
- افزایش وزن: زنان مبتلا به PCOS بیشتر در معرض خطر اضافه وزن یا چاقی هستند.
- افسردگی: یا عزت نفس ضعیف ممکن است در نتیجه علائم دیگر ایجاد شود.
چه چیزی باعث PCOS می شود؟
علت دقیق آن کاملاً مشخص نیست. احتمالاً عوامل متعددی در این امر نقش دارند. این موارد شامل موارد زیر است:
مقاومت به انسولین
زنان مبتلا به PCOS مقاومت به انسولین دارند. این بدان معنی است که سلول های بدن در برابر اثر سطح طبیعی انسولین مقاوم هستند. سپس انسولین بیشتری تولید میشود تا قند خون را در حالت عادی نگه دارد. این افزایش سطح انسولین باعث می شود که تخمدان ها بیش از حد تستوسترون تولید کنند. سطح بالای انسولین و تستوسترون باعث مشکلاتی در تخمک گذاری می شود؛ از این رو، مشکلات پریود و کاهش باروری را تجربه می کنند. این افزایش سطح تستوسترون در خون است که باعث رشد موهای زائد در بدن و نازک شدن موهای سر می شود. افزایش انسولین نیز به افزایش وزن منجر می شود.
هورمون لوتئینیزه کننده (LH)
این هورمون در غده هیپوفیز که در قاعده مغز قرار دارد ساخته می شود. تخمدان ها را برای تخمک گذاری تحریک می کند و در کنار انسولین برای تولید تستوسترون کار می کند. سطح بالایی از LH در حدود ۴ زن از هر ۱۰ زن مبتلا به PCOS یافت می شود. سطح بالای LH همراه با سطح انسولین بالا به این معنی است که تخمدان ها احتمالاً بیش از حد تستوسترون تولید می کنند.
عوامل ارثی
PCOS معمولاً از والدین به ارث نمی رسد، اما ممکن است در برخی خانواده ها وجود داشته باشد. به نظر می رسد یک عامل ارثی (ژنتیکی) در برخی موارد دخیل است، اما این هنوز به اثبات نرسیده است.
وزن
اضافه وزن یا چاقی دلیل اصلی PCOS نیست. با این حال، اگر اضافه وزن دارید یا چاق هستید، چربی اضافی می تواند مقاومت به انسولین را بدتر کند. این ممکن است باعث شود سطح انسولین حتی بیشتر شود. سطوح بالای انسولین می تواند به افزایش وزن بیشتر کمک کند و یک چرخه معیوب ایجاد کند. کاهش وزن اگرچه دشوار است، اما می تواند به شکستن این چرخه کمک کند.
مشکلات طولانی مدت احتمالی سندرم تخمدان پلی کیستیک
اگر PCOS دارید، به مرور زمان خطر ابتلا به موارد زیر افزایش می یابد:
- ابتلا به دیابت نوع ۲
- ابتلا به دیابت در بارداری
- سطح کلسترول بالا
- فشار خون بالا .
- اضافه وزن، به خصوص در اطراف شکم
این مشکلات به نوبه خود ممکن است خطر ابتلا به سکته مغزی و بیماری قلبی را در آینده افزایش دهد. این افزایش خطرات سلامتی به دلیل مقاومت طولانی مدت به انسولین است.
یک مشکل خواب به نام آپنه خواب نیز در زنان مبتلا به PCOS شایع تر از حد متوسط است.
سایر مشکلات احتمالی در بارداری شامل احتمال زایمان زودرس یا فشار خون بالا در بارداری (پره اکلامپسی) است. در صورت ابتلا به سندرم تخمدان پلی کیستیک ممکن است دو برابر خطر ابتلا به دیابت در بارداری وجود داشته باشد، بنابراین باید به طور منظم از نظر این مورد بررسی شوید.
اگر پریود نمیشوید یا دورههای بسیار نادر دارید، ممکن است خطر ابتلا به سرطان رحم بالاتر از حد متوسط باشد . با این حال، شواهد برای این امر قطعی نیست و اگر خطری وجود داشته باشد، احتمالاً کم است و می توان از آن جلوگیری کرد
آیا آزمایشاتی برای تشخیص PCOS لازم است؟
ممکن است آزمایشاتی برای روشن شدن تشخیص و رد سایر بیماری های هورمونی توصیه شود.
- ممکن است برای اندازه گیری برخی از هورمون ها آزمایش خون انجام شود. به عنوان مثال، آزمایشی برای اندازه گیری هورمون مردانه تستوسترون و هورمون لوتئین کننده (LH) که در زنان مبتلا به PCOS بالا است، انجام می شود.
- ممکن است سونوگرافی از تخمدان ها توصیه شود . اسکن اولتراسوند یک آزمایش بدون درد است که از امواج صوتی برای ایجاد تصاویری از ساختارهای بدن استفاده می کند. اسکن می تواند ظاهر معمولی PCOS را با تعداد زیادی کیست کوچک (فولیکول) در تخمدان های کمی بزرگ شده تشخیص دهد.
همچنین، ممکن است به شما توصیه شود که یک آزمایش غربالگری سالانه برای دیابت یا اختلال تحمل گلوکز (پیش دیابت) انجام دهید. ممکن است برای تشخیص هر گونه ناهنجاری در اسرع وقت، بررسی منظم سایر عوامل خطر قلبی عروقی مانند فشار خون و کلسترول خون توصیه شود. اینکه دقیقاً چه زمانی و چند وقت یکبار بررسی ها انجام می شود به سن، وزن و سایر عوامل بستگی دارد. بعد از ۴۰ سالگی معمولاً این آزمایشات هر سه سال یکبار توصیه می شود.
درمان PCOS
هیچ درمانی برای PCOS وجود ندارد. با این حال، علائم را می توان درمان کرد و خطرات سلامتی شما را کاهش داد.
اگر اضافه وزن دارید باید کاهش وزن را هدف بگیرید
کاهش وزن به کاهش سطح بالای انسولین که در PCOS رخ می دهد کمک می کند. این یک اثر ضربهای در کاهش ماده شیمیایی مردانه (هورمون) به نام تستوسترون دارد. سپس احتمال تخمک گذاری شما را افزایش می دهد، که هر گونه مشکل پریود و باروری را بهبود می بخشد و همچنین ممکن است به کاهش رشد مو و آکنه کمک کند. افزایش خطرات مشکلات طولانی مدت مانند دیابت، فشار خون بالا و غیره نیز کاهش می یابد.
کاهش وزن می تواند دشوار باشد. ترکیبی از کم خوردن و ورزش بیشتر بهترین روش برای کاهش وزن است. توصیه یک متخصص تغذیه و کمک و حمایت یک پرستار ممکن است شانس شما را برای کاهش وزن افزایش دهد.
بهترین غذاها برای افراد مبتلا به سندرم تخمدان پلی کیستیک احتمالاً غذاهایی هستند که به آرامی جذب می شوند و سطح قند خون را ثابت نگه می دارند. گفته می شود اینها دارای شاخص گلیسمی پایین (GI پایین) هستند.
این به معنای پرهیز از نان سفید، ماکارونی و برنج و انتخاب جایگزین های سبوس دار است. همچنین بهتر است از مصرف سیب زمینی و غذاها و نوشیدنی های شیرین اجتناب کنید. اکثر میوه ها، سبزیجات، حبوبات و غذاهای سبوس دار هم سالم هستند و هم GI پایینی دارند.
درمان رشد مو
رشد مو به دلیل افزایش سطح هورمون تستوسترون است.
موهای زائد را می توان با روش های زیر از بین برد:
- اصلاح
- اپیلاسیون.
- کرم های موبر
- الکترولیز
- لیزر درمانی
برخی از داروها نیز وجود دارد که ممکن است مفید باشد. کرمی به نام افلورنیتین ممکن است برای مالیدن روی نواحی آسیب دیده پوست تجویز شود. با مقابله با یک ماده شیمیایی (آنزیمی) که در ساخت مو در پوست نقش دارد، عمل می کند. برخی از آزمایشات تحقیقاتی نشان می دهد که می تواند رشد موهای ناخواسته را کاهش دهد، اگرچه این اثر به سرعت پس از توقف درمان از بین می رود.
داروهای خوراکی نیز می توانند رشد مو را درمان کنند. آنها با کاهش میزان تستوسترونی که تولید می کنید یا با مسدود کردن اثر آن کار می کنند. داروهای مورد استفاده عبارتند از:
- سیپروترون استات، داروی ضد تستوسترون؛ این معمولاً با استروژن به عنوان یک قرص ضد بارداری خوراکی مخصوص به نام Dianette ترکیب می شود . Dianette® معمولاً برای تنظیم قاعدگی، کمک به کاهش رشد مو، کاهش آکنه و به عنوان یک ضد بارداری خوب تجویز می شود.
- نشان داده شده است که قرص ضد بارداری خوراکی ترکیبی (COC) Yasmin® (ترکیبی از اتینیل استرادیول و دراسپیرنون) در صورت عدم مناسب بودن Dianette مفید است.
- در صورتی که درمان های فوق کمکی نکرد، گاهی اوقات توسط یک متخصص دیگر داروهای ضد تستوسترون توصیه می شود.
داروهای خوراکی که برای درمان رشد مو مصرف می شوند ۳ تا ۹ ماه طول می کشد تا به طور کامل عمل کنند. پس از آن باید مصرف آنها را ادامه دهید، در غیر این صورت رشد مو دوباره عود خواهد کرد. برداشتن مو با روش های فوق (تراشیدن و غیره) ممکن است در زمانی که منتظر اثرگذاری دارو هستید توصیه شود.
درمان آکنه
درمان های مورد استفاده برای آکنه در زنان مبتلا به PCOS با درمان های معمول آکنه تفاوتی ندارد. قرص های ترکیبی ضد بارداری خوراکی، به ویژه Dianette®، اغلب به بهبود آکنه کمک می کنند.
درمان مشکلات پریود
برخی از زنانی که پریود نمی شوند یا پریودهای نادری دارند، هیچ درمانی برای این موضوع نمی خواهند. با این حال، اگر برای مدت طولانی پریود نباشید، خطر ابتلا به سرطان آندومتر (سرطان رحم) ممکن است افزایش یابد. پریودهای منظم از افزایش خطر احتمالی برای رحم جلوگیری می کند.
بنابراین، به برخی از زنان مبتلا به سندرم تخمدان پلی کیستیک توصیه می شود که از قرص های ضد بارداری استفاده کنند ، زیرا این قرص ها باعث خونریزی های منظم مانند دوره های قاعدگی می شود. اگر این مناسب نیست، گزینه دیگر مصرف یک هورمون پروژسترون مانند مدروکسی پروژسترون برای چند روز هر چند ماه است. این باعث خونریزی ماهانه مانند پریود می شود.
گاهی اوقات نیز ، می توان از یک سیستم داخل رحمی (IUS) که مقادیر کمی پروژسترون را در رحم آزاد می کند و از تجمع پوشش داخلی رحم جلوگیری می کند، استفاده کرد. اگر هیچ یک از این روش ها مناسب نباشد، پزشک ممکن است برای تشخیص زودهنگام هر گونه مشکل، یک سونوگرافی منظم از رحم شما را توصیه کند.
مسائل باروری
اگرچه باروری اغلب کاهش مییابد، اما اگر میخواهید از باردار نشدن مطمئن شوید، همچنان به پیشگیری از بارداری نیاز دارید. شانس باردار شدن بستگی به تعداد دفعات تخمک گذاری شما دارد. برخی از زنان مبتلا به سندرم تخمدان پلی کیستیک گاهی اوقات تخمک گذاری می کنند، برخی دیگر اصلا تخمک گذاری نمی کنند.
اگر تخمک گذاری ندارید اما می خواهید باردار شوید، ممکن است درمان های باروری توسط متخصص توصیه شود و شانس موفقیت خوبی داشته باشد. قرص هایی مانند کلومیفن می توانند باعث تخمک گذاری شما شوند. اما به یاد داشته باشید، اگر چاق باشید، احتمال باردار شدن شما بسیار کمتر است. اگر چاق هستید یا اضافه وزن دارید، کاهش وزن علاوه بر سایر درمان های باروری توصیه می شود.
متفورمین و سایر داروهای حساس کننده به انسولین
متفورمین دارویی است که معمولا برای درمان افراد مبتلا به دیابت نوع ۲ استفاده می شود. سلول های بدن را نسبت به انسولین حساس تر می کند. این ممکن است منجر به کاهش سطح انسولین خون شود که ممکن است به مقابله با علت اصلی PCOS کمک کند.
برای افراد خاص مبتلا به PCOS، متخصص ممکن است مصرف متفورمین را توصیه کند. با این حال، تحقیقات بیشتری برای تایید نقش این داروها در درمان PCOS مورد نیاز است.
جلوگیری از مشکلات طولانی مدت
یک سبک زندگی سالم داشته باشید تا از مشکلات احتمالی سندرم تخمدان پلی کیستیک در امان باشید. به عنوان مثال، شما باید:
- رژیم غذایی سالم داشته باشید
- به طور منظم ورزش کنید
- اگر اضافه وزن دارید یا چاق هستید وزن خود را کاهش دهید
- سیگار و دخانیات را کنار بگذارید
درمان نشدن تنبلی تخمدان ها باعث ضخیم شدن بافت اندومتر شود
به گزارش افق کرمانشاه،روزنامه جام جم نوشت: چند وقتی بود به هم خوردن تنظیم عادت ماهانه و رویش موهای زائد آزارش میداد تا اینکه بالاخره به متخصص زنان مراجعه کرد. حالا سونوگرافی و نتایج آزمایشها، اشک را به چشمانش آورده بود. پزشک گفته دیگر تخمکگذاری ندارد.
پزشک، راهحل را در مصرف دارو و کم کردن چند کیلویی از وزنش دانسته بود، ولی این راهنمایی چیزی از نگرانیاش کم نمیکرد.به نظر میرسد تعداد خانمهایی که دیگر تخمکگذاری ندارند کم هم نباشد؛ بخصوص اگر دختری جوان با شنیدن این خبر بترسد که نکند دیگر فرزنددار هم نشود و با دلواپسی درمانها را دنبال کند.
دکتر سولماز پیری، متخصص زنان و زایمان و فلوشیپ طب مادر و جنین میگوید: انجامنشدن تخمکگذاری علتهای بسیار مختلفی دارد و لزوما تمام خانمهای مبتلا چاق نیستند، کما اینکه این بیماری در خانمهای خیلی لاغر هم دیده میشود.او تاکید میکند: هر خانمی که علائمی مثل نامنظم بودن عادت ماهانه (عقب یا جلو افتادن پریود بیش از ۱۴-۱۰ روز)، پرمویی، موی زائد، چاقی و جوش دارد، در هر سنی باید به متخصص زنان مراجعه کند، زیرا درمان نکردن بموقع این بیماری، ممکن است باعث ضخیم شدن بافت اندومتر شود و رفع این ضخامت به درمانهای پیچیدهتری نیاز خواهد داشت.
وقتی چربی بدن خانمی بیش از حد زیاد میشود، مقداری هورمونهای جنسی ترشح میکند و تعادل طبیعی هورمونها را به هم میزند و وقتی تعادل طبیعی هورمونها به هم میخورد، تخمکگذاری انجام نمیشود. تخمکگذاری هم که متوقف شود، پیامدهایی خواهد داشت این مشکل ممکن است به تغییر سلول بافت اندومتر به انواع غیرطبیعی نیز بینجامد، بنابراین باید درمان را جدی گرفت.دکتر پیری میگوید: یکی از علتهای نادر انجام نشدن تخمکگذاری این است که تخمدان از ابتدا تخمک نداشته باشد یا اینکه هورمونهایی که باید از هیپوتالاموس ترشح شود، ترشح نشود، بنابراین خانم اصلا تخمکگذاری نداشته باشد. چنین خانمهایی هرگز عادتماهانه نمیشوند و دچار آمِنوره اولیه هستند.
برخی از این موارد قابلدرمان است، ولی برای برخی بیماران فقط میتوان عادتماهانه را با تجویز دارو برقرار کرد ولی تخمکگذاری انجام نخواهد شد، چون تخمدان تخمکی نداشته که بخواهد از آن آزاد شود. البته خوشبختانه تعداد خانمهایی که اصلا تخمکگذاری ندارند، خیلی کم است.به گفته این متخصص زنان، این بیماری مادرزادی است و البته میتواند اکتسابی هم باشد. یعنی برخی از همان ابتدا که به دنیا میآیند، تخمکگذاری مناسبی ندارند و در برخی خصوصیات خانوادگی به گونهای است که ژنهایشان بعدها تخمدانشان را از کار میاندازد.دکتر پیری در مورد درمان این بیماران توضیح میدهد: اگر اشکال در خود تخمدان باشد، نمیتوانیم تخمکگذاری را برقرار کنیم، ولی چون معمولا این خانمها رحم دارند، میتوانیم کاری کنیم که عادتماهانه شوند؛ اما اگر اشکال در ترشح هورمونهای هیپوفیز و هیپوتالاموس باشد، ولی تخمدان سالم باشد، با جایگزین کردن این هورمونها تخمدان دوباره تخمکگذاری خواهد کرد.او در پاسخ به این سوال که خانمهای گروه اول میتوانند بچهدار شوند یا نه، میگوید: این خانمها تخمک ندارند و اگر رحم داشته باشند، با تخمک اهدایی امکان فرزنددار شدنشان وجود دارد.
تنبلی تخمدان، بیماریای شایع در نژاد ما
دکتر پیری با اشاره به اینکه تنبلی تخمدان اصطلاحی عامیانه است، میگوید: گاهی تخمکگذاری ناگهان متوقف میشود که این موضوع در نژاد ما شایع است، کما اینکه اگر به عکسهای خانمهای دوره قاجار توجه کنید، میبینید بسیار پر مو هستند. او در مورد تشخیص این بیماری میگوید: تشخیص در وهله اول با توجه به علائم بالینی انجام میشود و حتی اگر کسی این علائم را داشته باشد و سونوگرافیاش سالم باشد، درمان شروع میشود. البته سونوگرافی و آزمایش هم کمککننده هستند. یکی از نشانهها، همین پرمویی و هیرسوتیسم و داشتن موی زائد است. علامت دیگر، جوش زدن است.علاوه بر اینها، خانمهای دچار این مشکل معمولا چاق هستند و عادتماهانه نامنظمی دارند. این متخصص زنان توضیح میدهد: نام این بیماری درواقع نشانگان تخمدان پلیکیستیک است که مردم به آن تنبلی تخمدان میگویند. این بیماری به علت اختلالهای تخمدان به وجود میآید. در بدن این خانمها تعادل میان هورمونهای استروژن، پروژسترون و هورمونهای آندروژن (مردانه) به هم میخورد و این موضوع باعث میشود هم تخمکگذاری مرتب نباشد و هم به دلیل اینکه به هر حال هورمونهای مردانه در بدن این خانمها بیشتر است، دچار موی زائد و افزایش وزن و جوش میشوند.چاقی، عامل مهم انجامنشدن تخمکگذاریدر بدن افراد چاق، بافت چربی بیشتری وجود دارد و چربی منبع دوم هورمونهای جنسی بعد از تخمدان است.
دکتر پیری با بیان این مطلب میافزاید: وقتی چربی بدن خانمی بیش از حد زیاد میشود، مقداری هورمونهای جنسی ترشح میکند و تعادل طبیعی هورمونها را به هم میزند و وقتی تعادل طبیعی هورمونها به هم میخورد، تخمکگذاری انجام نمیشود. تخمکگذاری هم که متوقف شود، پیامدهایی خواهد داشت.این متخصص زنان در این باره توضیح میدهد: در هر چرخه ماهانه، یک تخمک از بقیه تخمکها پیشی میگیرد، رسیده میشود و میخواهد از سطح تخمدان آزاد شود. در سطح تخمدان پارگی کوچکی اتفاق میافتد و این تخمک خارج میشود. این مکانیسم طبیعی است. حالا اگر چربی بدن زیاد باشد و تخمکگذاری اتفاق نیفتد، پارگی در سطح تخمدان اتفاق نمیافتد.این فلوشیپ طب مادر و جنین میافزاید: سطح تخمدان این خانمها معمولا خیلی صاف و براق است چون پارگیای در آن اتفاق نیفتاده است و همین موضوع باعث میشد در گذشته پزشکان تصور کنند علت بیماری، همین پوشش سفید براق دور تخمدان است، اما اکنون میدانیم علت این اتفاق چرخه معیوبی است که به علت انجام نشدن تخمکگذاری ایجاد میشود.درمان تنبلی تخمدان از گذشته تا امروزدکتر پیری با اشاره به اینکه تعداد زیادی از مبتلایان به نشانگان تخمدان پلیکیستیک با داروهای هورمونی درمان میشوند، میگوید: در گذشته سطح تخمدانهای مبتلا را در چند نقطه میسوزاندند چون همانطور که گفتم، مشکل را از آن پوشش سفید و براق میدانستند و فکر میکردند حالا که این پوشش سوراخ شده، راهی برای آزاد شدن تخمک باز میشود.
پلیکیستیک یعنی کیستهای متعدد که تخمکهایی آزاد نشدهاند و با درمان دارویی معمولا بهبود مییابند البته این کار هم موثر بود، اما امروزه متوجه شدهاند منبع اولی که هورمون مردانه در بدن ترشح میکند، همین تخمدان است و از قضا خود تخمدان با ترشح زیاد هورمون مردانه، مانع تخمکگذاری میشود و سوزاندن بافت تخمدان، درواقع بافت مولد ترشح هورمون مردانه را کاهش میدهد و به تعادل هورمونی کمک میکند.به گفته این پزشک، مطالعههای بیشتر نشان داد انجام زیاد این کار مناسب نیست و امروزه در مواردی که متخصصان نازایی مناسب بدانند، این کار را بهصورت محدودتر انجام میدهند، ولی برای همه خانمهای مبتلا چنین روشی لازم نیست.او تاکید میکند: برخی خانمهای مبتلا با رژیم گرفتن و لاغر شدن بهبود مییابند، برخی با یک دارو اوضاعشان بهتر میشود و بعضی لازم است چند دارو مصرف کنند.
خوشبختانه داروهای زیادی برای درمان این بیماری وجود دارد که پزشک با توجه به شرایط بیمار آنها را تجویز میکند. دکتر پیری میگوید: تمام مبتلایان به این بیماری چاق نیستند، ولی حتی یکی دو کیلوگرم کاهش وزن با کاهش بافت چربی و در نتیجه کاهش ترشح هورمونهای مردانه، به برقراری مجدد تعادل هورمونی کمک میکند؛ ولی اینکه از خانمی که مثلا ۲۰ کیلوگرم اضافهوزن دارد بخواهیم همه این ۲۰ کیلوگرم را کاهش دهد، خیلی مشکل است و میتوانیم به او اطمینان خاطر بدهیم که حتی اگر سه چهار کیلوگرم از وزنش را هم کم کند، تاثیر مثبت در اوضاعش خواهد داشت.ورزش از خطرهای بعدی پیشگیری میکنداین متخصص زنان به نکته بسیار مهمی اشاره میکند: ورزش برای خانمهای مبتلا بسیار ضروری است، چون علاوه بر مشکلاتی که گفتیم معمولا دچار چربی خون و کلسترول هستند که ممکن است به بیماریهای قلبی ـ عروقی منجر شود.
ورزش، هم نقش برجستهای در لاغر شدن و هم پایینآوردن این چربی دارد. علاوه بر این، خانمهای دچار تنبلی تخمدان، مستعد ابتلا به دیابت هستند و اگر ورزش کنند از این مساله پیشگیری خواهد شد.علائم تنبلی تخمدان یک طیف استدکتر پیری میگوید: علائم تخمدان پلیکیستیک از جوش و موی زائد گرفته تا عادتماهانه نامنظم است. اگر بیمار دچار موی زائد و جوش باشد، درمان درواقع درمان زیبایی است و اجباری نیست، به این معنا که اگر خانمی عادت ماهانه منظم داشته باشد و این علائم را هم داشته باشد، خودش هم ناراحت نباشد، اصلا به درمان نیازی نیست، ولی اگر به مرحله عادتماهانه نامنظم برسد، دیگر درمان اجباری است.ا
و به این پرسش که با توجه به نام بیماری، آیا تمام خانمهای مبتلا به تخمدان پلیکیستیک، کیست هم دارند، اینگونه پاسخ میدهد: این کیستها درواقع همان تخمکهای آزاد نشده هستند نه کیستی که لازم باشد جراحی شود. پلیکیستیک یعنی کیستهای متعدد که تخمکهایی آزاد نشدهاند و با درمان دارویی معمولا بهبود مییابند.به طور کلی یک درمان خوب برای این بیماران بخصوص خانمهای مجرد که قرار نیست باردار شوند، استفاده از قرصهای پیشگیری از بارداری است که روی بهبود تمام علائم اثر دارد.به گفته این فلوشیپ طب مادر و جنین، خونریزی شدید هم میتواند یکی از علائم این بیماری باشد. علتش هم این است که امکان دارد این خانمها مدتی عادتماهانه نشوند بعد ناگهان بافتهایی که باید ماهانه دفع میشده و نشده و در رحم تجمع پیدا کرده، خونریزی شدیدی را به دنبال داشته باشد.
ثبت دیدگاه