قرار گرفتن کرمانشاه در مسیر عتبات عالیات و تردد زوار و علمای دینی از این منطقه به سمت عراق عاملی شد تا کرمانشاه هم سهمی از این کاروانسراها داشته باشد. با این وجود آنچه که امروزه از کاروانسراهای کرمانشاه باقی مانده، تنها سه کاروانسرای بیستون، ماهیدشت و شاه عباسی قصرشیرین است.
کاروانسرای بیستون واقع در مجموعه میراث جهانی بیستون سال ۱۳۹۴ به عنوان یک هتل بین المللی پنج ستاره فعالیت خود را آغاز کرد و تا به امروز هم فعالیت آن ادامه دارد.
کارونسرای شاه عباسی قصرشیرین هم که تا قبل از زلزله سال ۱۳۹۶ به عنوان یک مرکز تجاری در اختیار مردم این شهرستان بود، پس از وقوع این حادثه تلخ خسارات زیادی دید، اما تا چندسال بعد هیچ اقدامی برای مرمت آن صورت نگرفت، چراکه این بنا موقوفه اداره کل اوقاف بود و میراث فرهنگی نمی توانست برای آن اعتبار بگذارد.
کشمکش های بین اداره کل اوقاف و میراث فرهنگی استان بر سر تامین اعتبار برای مرمت این بنا تا چهار سال ادامه داشت و سرانجام با ورود استاندار وقت کرمانشاه و دستور برای تامین اعتبار از سوی اوقاف و نظارت میراث فرهنگی بر مرمت آن این قائله ختم شد و مرمت آن صورت گرفت.
و اما کاروانسرای ماهیدشت، طی یک دهه گذشته فراز و نشیب های زیادی را پشت سر گذاشته که سرنوشتی تلخ را برای آن رقم زده است.
تا پیش از سال ۱۳۹۳ کاروانسرای ماهیدشت، بنایی رها شده در دل شهر ماهیدشت و در مسیر کرمانشاه به اسلام آبادغرب بود که به سوی نیستی و نابودی پیش می رفت، اما سرانجام این بنا در اختیار کانون جهانگردی و اتومبیلرانی قرار گرفت تا متولی احیای این بنای تاریخی ارزشمند شود.
آنطور که مسئولین استانی وقت قول داده بودند، قرار بود کارونسرای ماهیدشت به بزرگترین مجتمع گردشگری و پذیرایی غرب کشور تبدیل شود و حتی بعد از احیای آن توسط کانون جهانگردی و اتومبیلرانی، به نام مجموعه اقامتی پذیرایی شاه عباسی ماهیدشت فعالیت خود را آغاز کرد.
هرچند که این مجموعه در چندسال اول فعالیت خود با استقبال خوب گردشگران مواجه شد و رونق خوبی پیدا کرد، اما متاسفانه در ادامه راه گرفتار برخی مشکلات شد که مخالفت و ناسازگاری همسایگان کاروانسرا با فعالیت های آن و شیوع بیماری کرونا از جمله آنها بود.
سرانجام این بنا به تعطیلی کشیده شد و هم اکنون فعالیتی ندارد و آنطور که استاندار کرمانشاه در نشست چند هفته پیش ستاد خدمات سفر استان گفت، کاروانسرای شاه عباسی ماهیدشت کرمانشاه به لانه کبوترها تبدیل شده و مسیر رو به نابودی را پیش رو دارد.
برای اطلاع از آخرین وضعیت این بنای مهم تاریخی به سراغ معاون میراث فرهنگی استان کرمانشاه رفتیم که داریوش فرمانی در این رابطه گفت: متولی کاروانسرای ماهیدشت، کانون جهانگردی و اتومبیلرانی است که این کانون هم آن را طی سالهای اخیر به چند سرمایه گذار واگذار کرده که بنا به دلایلی از آنجا رفته اند.
وی با بیان اینکه با شیوع بیماری کرونا این مجموعه کاملا تعطیل شد، ادامه داد: در حال حاضر کاروانسرای ماهیدشت تعطیل است و با توجه به اینکه این بنا موقوفه اداره کل اوقاف استان است، رایزنی هایی را با آنها داشته ایم تا برای بحث حفاظت و مرمت آن برنامه هایی در دستور کار قرار گیرد.
معاون میراث فرهنگی استان یادآورشد: طبق برنامه قرار است به منظور مرمت این بنا، این دو اداره کل(میراث فرهنگی و اوقاف) و کانون جهانگردی و اتومبیلرانی با هم همکاری داشته باشند.
وی اضافه کرد: امیدواری با همکاری این دو نهاد بتوانیم رونق دوباره ای را به این کاروانسرا که در مسیر مناسبی هم قرار دارد، بدهیم.
انتهای پیام
ثبت دیدگاه