به گزارش ایسنا و به نقل از فیز، پژوهشگران “دانشگاه ایالتی اورگن”(OSU)، قدیمیترین نمونه شناخته شده قارچ را شناسایی کردهاند که به یک مورچه حمله میکند. فسیل مورچه، یک گونه جدید قارچ را نشان میدهد.
“جرج پوینار”(George Poinar)، از پژوهشگران این پروژه گفت: این نوعی قارچ است که از بدن “مورچه نجار”(Carpenter ant) رشد میکند.
این قارچ، ساختار تولید مثل بسیاری از قارچها را دارد؛ از جمله آن دسته از قارچها که میتوانید در حیاط خود ببینید. پوینار و همکارانش، نام کشف خود را “Allocordyceps baltica” گذاشتند. آنها این نوع جدید از “قارچ کیسهای” (Ascomycota) را در فسیل مورچهای یافتند که در یک کهربای ۵۰ میلیون ساله از منطقه بالتیک اروپا حفظ شده است.
پوینار گفت: مورچهها، میزبان بسیاری از انگلهای فریبکار هستند که برخی از آنها رفتار حشرات را اصلاح میکنند تا از رشد و پراکنده شدن انگلها سود ببرند. مورچههای نوع “Camponotini” که معمولا با نام مورچههای نجار شناخته میشوند، به طور ویژه در برابر پاتوژنهای قارچی از نوع “Ophiocordyceps” حساس هستند.
وی افزود: مورچهها با این کار، در موقعیت مطلوبی قرار میگیرند تا امکان انتشار هاگهای قارچ از اندام فنجان شکل موسوم به “آسکوماتا”(Ascomata) برای آنها فراهم شود و از سر و گردن مورچهها بیرون بزند. مورچههای نجار معمولا لانههای خود را در درختها و کندههای در حال پوسیدگی میسازند.
پوینار گفت: این گونه جدید قارچ، ویژگیهای خاصی دارد که با Ophiocordyceps مشترک هستند اما چندین مرحله رشد را نیز نشان میدهد که پیشتر گزارش نشدهاند.
وی افزود: ما میتوانیم یک آسکوماتای بزرگ فنجانی شکل نارنجی با ساختارهای موسوم به “پریتسیا”(Perithecia) را ببینیم که به هاگها امکان میدهند از راستروده مورچه بیرون بیایند. قسمت رویشی قارچ، از روده و پایه گردن خارج میشود. ما میبینیم که اجسام قارچی مستقل، چیزی شبیه به پریتسیا را حمل میکنند و به علاوه چیزی شبیه به کیسههایی میبینیم که هاگها در آن رشد میکنند.
پوینار گفت: شکی نیست که Allocordyceps، نشاندهنده عفونت قارچی مورچههای نجار است. این نخستین نمونه فسیل گونه Hypocreales است که از بدن یک مورچه خارج میشود و به عنوان نخستین فسیل ثبت شده در مورد ابتلای انگلی مورچهها میتواند مرجعی در پژوهشهای آینده مربوط به ارتباط قارچ و مورچه باشد.
این پژوهش، در مجله “Fungal Biology” به چاپ رسید.
انتهای پیام
ثبت دیدگاه