حسنعلی مهدوی چشمه گچی از فعالان رسانه ای کرمانشاه، امروز(۲۱ آبان) در این نشست که به همت اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی در سالن جلسات فرمانداری برگزار شد، با اشاره به اهمیت نقش رسانه در تمام دوران تاریخ گفت: در تمام تحولات تاریخی در همه جای دنیا ردپای اثربخش رسانه را همواره شاهد بوده ایم و در اهمیت نقش آنها هیچ شکی نیست.
چشمه گچی گفت: در ماجراهای اخیر هم اعتقاد بنده بر این است که این حوادث هم اعتراض بود و هم اغتشاش. در اوایل این حوادث شاهد اعتراض بودیم اما همین که کار به فحاشی و تخریب اموال عمومی و … رسید این را دیگر نمی توان اعتراض نامید و مصداق بارز اغتشاش بود.
این فعال سیاسی اجتماعی با اشاره به نقش موثر رسانه های خارجی در حوادث اخیر گفت: اینکه ۳۵۰۰ برنامه و خبر از چند رسانه مانند بی.بی.سی، ایران اینترنشنال و شبکه منوتو و… منتشر شود نشان دهنده نقش آنها در این اغتشاشات بوده و نشان می دهد که آنها بر آتش این اغتشاشات دمیده اند و ما عملا در این نبرد رسانه ای باخته ایم.
چشمه گچی گفت: اولین سوالی که در خصوص نقش رسانه در این حوادث به ذهن می رسد این است که چرا باید مرجعیت رسانه ای از داخل به خارج از کشور منتقل شده باشد که حالا آنها بخواهند با خبرهای کذب و هوچی گری اهداف خود را پیش برده و ذهن جوانان و نوجوانان ما را که در دوره حساسی هستند، به بازی بگیرند.
این فعال رسانه ای گفت: اولین جوابی که به این سوال می شود داد به دوره دولت آقای خاتمی برمی گردد، زمانی که رسانه های منتقد را بستیم و محدودیت برایشان ایجاد کردیم، طوری که فقط در یک شبانه روز ۲۰ تا ۳۰ روزنامه منتقد بسته شد و همین محدودیت ها مردم را به سمت رسانه های خارجی سوق داد.
وی افزود: مورد دیگر تاخیر در اطلاع رسانی از سوی رسانه های داخلی است. متاسفانه وقتی حادثه ای در کشور رخ می دهد رسانه های خارجی خیلی زودتر ماجرا را آنطور که دلشان می خواهد به خورد مخاطب می دهند و اطلاع رسانی با تاخیر ما دیگر دردی دوا نمی کند. بنابراین تا زمانی که مرجعیت رسانه را به داخل کشور برنگردانیم و مردم به جای رسانه خارجی به رسانه داخلی رجوع نکنند، باید شاهد هزینه های اینچینی باشیم.
این فعال رسانه ای تاکید کرد: دشمن، دشمن است و هر زمان که بتواند و هرکاری که از دستش بر می آید در مسیر این دشمنی انجام می دهد و نباید از دشمن انتظار داشته باشیم که دشمنی نکند، بنابراین این ما هستیم که باید در مقابل دشمن چه در فضای واقعی و چه در فضای مجازی خود را قوی کنیم.
وی افزود: اینکه در چند روز اول این وقایع رسانه های داخلی اصلا نمی دانستند چه کار کنند جای سوال است و این وضعیت نشانه کوتاهی و کم کاری های صورت گرفته است.
چشمه گچی گفت: نهادهای بسیار فرهنگی که بودجه های بسیار می گیرند و عمدتا موازی کاری انجام می دهند باید در این زمینه پاسخگو باشند که چرا بطور مثال عشایر ما قبل از برپا کردن سیاه چادر، اول دیش ماهواره را علم می کند و این حقیقتا دردناک است که تا این حد مرجعیت رسانه به خارج از کشور منتقل شده است.
وی افزود: از طرفی در حوادث اخیر فقط بحث رسانه مطرح نیست و دستگاه های فرهنگی باید کوتاهی در تمام حوزه ها را جبران کرده تا دیگر شاهد تکرار چنین حوادثی نباشیم، چرا که همین نوجوانان و جوانان مولود همین انقلاب هستند و باید برای آنها کارفرهنگی می شد که نشد.
“آزادی” و “دموکراسی” در کوله پشتی هیچ خارجیای پیدا نمیشود
چشمه گچی در جمع بندی پایانی صحبت های خود با بیان اینکه همه خواهان آرامش و امنیت هستند، گفت: امیدواریم کشور با کمترین هزینه از این پیچ عبور کند و آرامشی که مرهون خون شهدا هستیم پابرجا بماند و معتقدیم این آرامش را باید خودمان در کشور ایجاد کنیم.
وی افزود: معتقدم و به همه می گویم که دموکراسی و آزادی در کوله پشتی هیچ خارجی نیست و کسی که دنباله رو بیگانگان باشد سرنوشت سوریه و لیبی و افغانستان را برای کشورش می خواهد.
چشمه گچی گفت: قطعا هیچ کس نمی خواهد زمانی که صبح چشم باز می کند و از خانه بیرون می رود نداند که زنده به خانه برمی گردد یا نه، بنابراین هیچ کس نباید چشم به بیگانگان و کشورهای خارجی داشته باشد.
مدیرمسئول هفته نامه غرب گفت: حوادث اخیر نشان داد که در کار فرهنگی کوتاهی بسیاری داشته ایم که باید جبران کنیم و معتقدیم جوانان و نوجوانانی که در این جریانات فریب خورده اند باید مورد رافت قرار گرفته و کار فرهنگی برای آنها صورت گیرد و افرادی هم که خشونت کردند و چه بسیجی و چه پلیس و چه معترض را کشتند و بمب گذاری کردند و … باید به سزای اعمالشان برسند.
چشمه گچی گفت: باید همه در کنار هم قرار گرفته و کار فرهنگی انجام دهیم و باید نقاط مشترک را تقویت کرده و گفت و گوهای اینچنینی که به تقویت همین نقاط مشترک منجر می شود را بیشتر کنیم.
در حوادث اخیر یک “تروریسم روانی” علیه ایران شکل گرفت/ کم کاری رسانه های داخلی مشهود است
رضا حیدری دیگر فعال رسانه ای هم در این جلسه با بیان اینکه در حوادث اخیر شاهد یک اغتشاش و یک تروریسم روانی علیه ملت ایران بودیم، گفت: حوادث اخیر را نمی توان اعتراض دانست، چرا که در نشانه شناسی های صورت گرفته هیچ نشانی از اعتراض در این حوادث دیده نشده و تماما ویژگی های یک اغتشاش را داشته است.
وی افزود: اعتراض چندین شاخصه دارد که مهمترین آن خواسته و مطالبه است که بتوان طبق آن پیش رفته و مطالبه گری داشت و گفت و گو کرد.
حیدری گفت: اعتراض حرکتی مدنی است و امکان گفت و گو به وجود می آورد و ساختارشکنانه نیست، چیزی که در حوادث اخیر شاهد آن نبودیم، طوری که هر بار فردی خواستار گفت و گو با این افراد شد با فحاشی و خشونت های عجیب و غریب مواجه شد و هیچ زمان اجازه ندادند گفت و گویی شکل گیرد و فقط می خواهند با ساکت کردن مخالفانشان به حرکت خود ادامه دهند.
مدیر فارس در کرمانشاه افزود: شاخصه دوم اعتراض ایجاد امید است و معترضان به دنبال این هستند که با رفع مطالبه ای که دارند در جامعه ایجاد امید کنند و این درحالیست که در حوادث اخیر فقط شاهد ترویج ناامیدی و ناامنی و هرج و مرج بودیم. بنابراین حوادث اخیر مصداق بارز اغتشاش بود و عوامل آن با این حرکت فقط به دنبال هموار کردن مسیر برای اقدامات بعدی در آینده بودند.
وی افزود: عملکرد عجیب رسانه های خارجی و تولید حجم انبوه اخبار دروغ و شایعه نشان می دهد که در حوادث اخیر عملا یک تروریسم روانی علیه ملت ایران شکل گرفت و با توجه به اینکه رسانه های ما هیچ آموزشی در خصوص خبرنگاری بحران ندیده اند عملا تا ۱۰ روز اول این حوادث ساکت بودند و کنشی از سوی آنها در مقابل این حجم انبوه فعالیت رسانه های خارجی اتفاق نیفتاد.
این فعال رسانه ای گفت: کم کاری رسانه های داخلی در حوادث اخیر مشهود است و علت این است که در این زمینه هیچ آموزشی ندیده اند و خبرنگاری بحران را بلد نیستند.
وی افزود: در کشورهای خارجی هر زمان که حادثه ای رخ دهد در اولین اقدام اجازه نمی دهند که تصویری از نمای نزدیک حادثه منتشر شود که این امر برای کنترل هیجان جامعه صورت می گیرد و این آموزش ها به رسانه های ما داده نشده است.
حیدری گفت: از طرفی رسانه های ما در روزنامه نگاری تحقیقی ضعیف اند و نتوانسته اند آنطور که باید نیازهای جامعه را با زبان درست منتقل کرده و مطالبه کنند و وقتی مردم صدای خود را از رسانه داخلی نمی شوند به سمت رسانه خارجی می روند.
این فعال رسانه ای گفت: وقتی که مرجعیت بشود رسانه خارجی، حرف رسانه های داخلی کمتر باور می شود و حتی به جایی می رسیم که در حادثه تروریستی شاهچراغ، داعش مجبور می شود توی سر و کله خودش بزند که این حادثه کار آنها بوده، اما چون رسانه های خارجی پیام “کار خودشونه” را القا می کنند، حتی اقرار این تروریست ها به این جنایت راه به جایی نمی برد.
حیدری گفت: از طرفی ضعف دیگر رسانه های ما در بحث “تبیین” است. زمانی که وقایع، پیشرفت و مشکلات جامعه به خوبی برای جوانان و نوجوانان تبیین نشود رسانه های خارجی دست به کار شده و هر دروغ و شایعه ای را به خورد مردم و جامعه می دهند.
وی افزود: اگر رسانه های ما در مسیر درست قرار گرفته و مطالبه گری درست داشته باشند، بسیاری از این مشکلات حل شده و مردم از طریق آنها مطالبه گر خواسته هایشان خواهند بود.
انتهای پیام
ثبت دیدگاه