دکتر ابراهیم شکیبا در گفتوگو با ایسنا، با اشاره به انتقال بیماری تب دِنگی از طریق گزش پشهای به نام آئدس، گفت: این پشه که به دلیل وجود لکههای سفید به «ببر آسیایی» مشهور است، زیستگاهش کشورهایی مانند امارات، عربستان و قطر می باشد.
وی افزود: این پشه ناقل چهار بیماری تب دنگی، تب زرد، زیکا و چیکونگونیا است و با توجه به اینکه زیستگاه بومی آن ایران نیست، از طریق حمل و نقل و ترانزیت کالاها از کشورهای مذکور به ایران منتقل می شود.
شکیبا گفت: این پشه در آبهای راکد تخم گذاری کرده و حتی قادر است در آب به اندازه یک قاشق هم تخم گذاری کند.
وی با اشاره به شناسایی این پشه در برخی شهرهای شمالی و جنوبی کشور گفت: خوشبختانه تاکنون موردی از این پشه و ابتلا به تب دنگی در استان کرمانشاه شناسایی نشده است.
شکیبا گفت: کارشناسان مرتبا بررسی های حشرهشناسی را در سطح استان انجام دادهاند، اما خوشبختانه تاکنون موردی از این پشه را مشاهده نکردهایم.
وی گفت: این بیماری قابلیت سرایت از انسان به انسان دیگری را ندارد.
تب دنگی در ۲۰ درصد افراد علامتدار می شود
وی افزود: خوشبختانه در ۸۰ درصد مبتلایان این بیماری بدون علامت بوده و تنها در ۲۰ درصد علامت دار می شود که در ۱۵ درصد علایم بصورت خفیف و تنها در پنج درصد علائم بصورت شدید بروز پیدا میکند.
شکیبا گفت: در این دسته از بیماران که بیماری شدت بالایی دارد، در کمتر از یک درصد بیماری کشنده است و مبتلایان جان خود را از دست میدهند.
رئیس مرکز بهداشت استان تب بالا، درد پشت چشم، دردهای عضلانی و سردرد را از جمله علائم این بیماری عنوان کرد و افزود: این علائم بین دو تا هفت روز در اکثر بیماران خودبخود بهبود یافته، اما در درصد کمی علائم بعد از هفت روز شدت گرفته و بیماری وارد فاز شدید خود میشود.
وی افزود: در این مرحله علائمی مانند افت فشار خون، افت پلاکت، حالت تهوع، استفراغ شدید و خونریزی از بینی و لثه بروز پیدا کرده که در درصد بسیار کمی از افراد احتمال خونریزیهای داخلی و در نهایت شوک و مرگ افراد وجود دارد.
شکیبا با بیان اینکه درمان قطعی و خاصی برای این بیماری وجود ندارد، گفت: تنها درمان های حمایتی در این زمینه تجویز شده، بنابراین توصیه میشود افراد حتما پیشگیری را بر درمان مقدم بدانند.
این مسئول با اشاره به شناسایی موارد این بیماری در برخی استانهای جنوبی کشور و صید پشه در برخی از استانهای شمالی، از افراد خواست حتی المقدور از سفرهای غیرضروری به این استانها اجتناب کنند و در صورت الزام به سفر حتما نکات ایمنی و پیشگیری کننده از بیماری را رعایت نمایند.
وی افزود: با خنک شدن هوا در ماه های شهریور و مهر فعالیت پشه نیز افزایش می یابد.
لباسهای پوشیده و آستین بلند بپوشید/ درب و پنجرهها را توری بزنید
شکیبا با تاکید بر استفاده از توریهای ریز (با توجه به کوچک بودن اندازه پشه) و سالم در پنجرهها، گفت: توصیه میشود افراد حتما از لباسهای پوشیده و آستین بلند استفاده کرده و در صورت امکان از جوراب و دستکش سفید استفاده کنند، همچنین برای نواحی از بدن که بدون پوشش هستند میتوان از پمادهای دافع حشرات استفاده کرد.
وی افزود: راه اصلی پیشگیری از این بیماری رعایت اصول بهداشت محیط و عدم ایجاد زیستگاه مناسب برای تکثیر پشه از جمله مدیریت مناسب زباله ها و پسماندهای خانگی است.
این مسئول با بیان اینکه اوج فعالیت این پشه در ساعات صبح و غروب است، گفت: توصیه میشود در این ساعات افراد کمتر در محیطهای باز بویژه در نزدیک آبهای راکد تردد کنند.
انتهای پیام
ثبت دیدگاه