افزونه جلالی را نصب کنید. Friday, 18 October , 2024 ساعت تعداد کل نوشته ها : 34121 تعداد نوشته های امروز : 19×
هورامان رونق می‌گیرد اگر…
31 مرداد 1400 - 9:30
شناسه : 7413

کمتر از یک ماه از ثبت جهانی شدن منظر فرهنگی هورامان می‌گذرد، حالا این اثر شگرف فرهنگی برای حرکت در مسیر توسعه نیاز به برنامه ریز‌ی هایی جدی دارد.  

پ
پ

به گزارش افق کرمانشاه.  
سلام خیر بیدی سر چمان (سلام _ خوش آمدی_قدم بر چشمان ما گذاشتی) …  
کاک عزیز با گفتن این جمله به استقبالمان می‌آید او از آن دسته انسان‌هایی است که سادگی، صداقت و بزرگ منشی در کلام و هورامان رونق می‌گیرد اگر...رفتارش هویداست.
تعارف صمیمانه اش را برای پذیرایی در خانه خوش منظره و مرکب از سنگ و چوب اش به واسطه بیماری کرونا نمی‌پذیریم.
مشابه خانه کاک عزیز که با طبیعت سنخیتی عجیب دارند در روستای پلکانی هجیج بسیار است.
اهالی اینجا هنر ساختن خانه را با بهره گیری از مواهب طبیعی خوب بلدند، ساکنان منطقه چوب را به گونه‌ای در طول دیوار قرار می‌دهند که موجب پیوند و استحکام بنا شود و آنگاه برای جلوگیری از چوب خوردگی آن را با نمک و مواد دیگری ایزوله می‌کنند.
چند کیلومتر دورتر از هجیج در میان کوه‌های بلند و دشت‌های زیبا کاک عزیز بذر‌های بلوطی را نشانمان می‌دهد که با زحمت و مراقبت فراوان از دل خاک سربرآورده اند تا در آینده‌ای که چندان هم دور نیست بر زیبایی منطقه بیفزایند.
 بواسطه همین روحیه طبیعت دوستی و آینده نگر بودن است که نویسندگانی همچون قطب الدین صادقی  در توصیف ساکنان منطقه هورامان می‌گوید: تاریخ، فرهنگ، هنر، تجربیات اجتماعی و نیز دستاورد‌های کشاورزی و شیوه‌های مبتکرانه دامداری و باغداری و از همه مهمتر چیره شدن بر جغرافیای سخت هورامان به کرد‌ها آموخته است که اصالت یعنی ماندن و در افتادن با موانع، آفریدن ابزار‌های مناسب و یافتن راه‌هایی معتبر تا بتوان بر مشکلات متعدد زمان و مکان چیره شد و این معنای دیگری ندارد جز ماندن، ساختن و نه گریختن و تخریب…
و اینگونه است که انسجام، یکدستی و پیوستگی متقابل میان انسان و طبیعت شرایطی را فراهم کرد تا چشم جهان مسحور هورامان دیدنی شود و پرونده این منظر فرهنگی پنجم مرداد ماه امسال در چهل و چهارمین اجلاس سالیانه مجمع کمیته میراث جهانی یونسکو در فوجوی چین به ثبت جهانی برسد.
موضوع جهانی شدن  حالا دیگر  نقل محافل اهالی هورامان است آن‌ها به آمدن روز‌هایی دل بسته اند که به زودی  فرا خواهد رسید و شکوفایی، بهبود معیشت و درآمد  را به آن‌ها ارزانی خواهد داد.
بازوند  استاندار کرمانشاه  اولین ثمره ثبت جهانی شدن هورامان را معرفی این منطقه به ۱۳۹ کشور جهان عنوان می‌کند و می‌گوید: برکات این اقدام ارزشمند سال‌های آینده شامل حال این منطقه می‌شود.
 منظر فرهنگی هورامان (اورامانات) در استان‌های کرمانشاه و کردستان حدود ۴۰۹ هزار هکتار عرصه دارد که حدود ۶۰ درصد آن در استان کرمانشاه واقع شده است.
در منطقه هورامان علاوه بر چشم انداز‌های بدیع گنجینه‌های تاریخی و فرهنگی فراوانی نهفته است.
 کلهر نیا عضو هیات علمی دانشکده هنر و معماری دانشگاه آزاد تهران از هجیج به عنوان یکی از مراکز مدنیت در هورامان یاد می‌کند و معتقد است :تاریخ دوران کهن سنگی و نوسنگی در هورامان یافت شده است.
او معتقد است در منطقه هورامان مجموعه‌ای از قابلیت‌های تاریخی وجود دارد که اگر بصورت علمی کاوش شود نشانه‌های مدنیت‌های مختلف شناخته خواهد شد.
در کنار همه جذابیت‌های هورامان و موسیقی غنی و همراه با باورها و ارزشهای آن ، اصالت را حتی در نوع پوشش مردان و زنان کرد می‌توان دید کاک عزیز پوشیدگی، زیبایی و راحت بودن را دلیل انتخاب این لباس کهن درمیان اقوام کرد می‌داند.
مسلم است که حفاظت از این جاذبه‌ها در تقابل با جامعه امروز و وجود خرده فرهنگ‌های مختلف نیاز به مدیریتی صحیح و نگاهی همه جانبه دارد.
هورامان و حرکت در مسیر موفقیت
هورامان بعد از کتیبه بیستون  دومین اثر ثبت جهانی شده در استان کرمانشاه است نگاهی به تاریخ بیستون با گذشت  ۱۵ سال از تاریخ ثبت جهانی شدن اش نشان می‌دهد که این اثر تاریخی و فرهنگی با همه رمز و راز‌های شگفت انگیزش هنوز در بستری از کمبود و نبود زیرساخت رنج می برد اثری که به گفته کلهر نیا نه  خوش منظر بودنش آن را به سمت آنچه که شایستگی اش را دارد پیش برد و نه  اثرات مثبت آن در تاریخ زبانشناختی و خوانش زبان در دوران‌های مختلف سومر و ایران موجب رونقی حساب شده در بخش‌های گردشگری و اقتصادی  شد…
در نظر سنجی از کارشناسان مختلف به نظر می‌رسد که آن‌ها برای موفقیت در مسیرثبت جهانی  در یک موضوع اتفاق نظر دارند و آن  نقش مسئولان و سپس مردم است.
یک کارشناس میراث فرهنگی  ایجاد تاسیسات گردشگری، با بهره گیری از ظرفیت‌های بومگردی و حفظ ضوابط مندرج برای مراقبت از عرصه‌ها و تقویت برنامه ریزی برای تبلیغات را از مدل‌های می‌داند که به رونق اقتصادی و گردشگری در هورامان کمک می‌کند.
شمشیر بیگی کارشناس هنری هم می‌گوید: هورامان اثری متعلق به همه مردم جهان است او معتقد است نبود برنامه مناسب یک آفت سنگین است و مدیران باید با برنامه ریزی مناسب مسیر اهداف اقتصادی و گردشگری را مشخص کنند.
کلهر نیا عضو هیات علمی دانشکده هنر و معماری دانشگاه آزاد تهران بر این موضوع اعتقاد راسخ دارد که رونق و معرفی شایستگی‌های هورامان با سابقه چندین هزار ساله  نیاز به برنامه ریزی‌های مشخصی با استفاده از توان مدیران کارآمد دارد.
او همچنین  ایجاد یک سازمان مردم نهاد، برای حفاظت و نگهداری از آثار و بیان خواسته‌ها و مطالبات  را  یک اصل مهم می‌داند.

 دستاورد‌هایی که تلاش مدیران آن را میسر می‌کند
بذر‌های بلوطی که کاک عزیز با صبر و حوصله و نگاهی همه جانبه در دامنه‌های سرسبز  هجیج کاشته است بخش کوچکی از تلاش مردم هورامان برای حفظ میراث‌های کهن  زاگرس نشینان است
هورامی‌ها خانه هایشان را مطابق با طبیعت می‌سازند…
از گونه‌های گیاهی و جانوری تا پایان جان حفاظت کرده اند…
فرهنگ اصیلشان را نسل به نسل منتقل کرده اند…
و پاسداشت این تلاش‌ها چیزی نباید باشد جزحفاظت، پیشرفت و  تلاش برای زیباتر شدن هورامان که  خط مشی این مسیر را حالا مدیران  پس از ثبت جهانی شدن آن باید حساب شده تعیین کنند.

نویسنده:سحرپیرویسی

ثبت دیدگاه

  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.

شـماره تمـاس 091-0041-0040
پسـت الـکترونیـکی info@ofoqkermanshah.ir
آدرس پسـتی کرمانشاه - کسری، مقابل مرکز خدمات سلامت شهری حاج مصظفی منصوبی، پلاک۵۷