زهرا علیاکبری– در سومین سال فعالیت دولت رییسی، حالا کاهش ارزش پول ملی رکوردی تازه زده و افزایش شدید قیمتها در بازارهای مالی و سرمایهای در کنار درجا زدن بورس نشان از آن دارد که مشکلات اقتصادی ایران عمق بیشتری از گذشته را تجربه میکند. نرخ تورم در شرایطی همچنان در کانال ۴۰ درصد قرار دارد که پیش از این وعده نصف شدن نرخ تورم و رسیدن آن به یک رقم از سوی سیدابراهیم رییسی مطرح شده بود .
بازگرداندن اعتبار پول ملی در کنار وعده حمایت از اقشار آسیبپذیر و رفع فاصله طبقاتی و ایجاد تیم هماهنگ اقتصادی و مدیریت بازار ارز، تنها بخشی از وعدههای پرشمار اقتصادی رییسجمهوری تلقی میشوند.
آنها تحریم را نمیشناسند
هادی حقشناس استاندار اسبق استان گلستان و نماینده پیشین مجلس شورای اسلامی در گفتگو با افق کرمانشاه در پاسخ به این سوال که که تحریم دلیل عدم تحقق اهداف پیشبینی شده در قالب وعده انتخاباتی را چه میدانید؟ گفت: مثل روز روشن بود که آقای رییسجمهور با پیچیدگیهای اقتصادی آشنا نیستند. یادم هست در تبلیغات انتخاباتی ایشان حرفی زدند که من و بسیاری از دوستان این نتیجه را گرفتیم که برآوردشان از تاثیر تحریم بر اقتصاد ایران غیرواقعی است.
وی در توضیح این مطلب افزود: ایشان در سخنانی عجیب گفتند قیمت مرغ و تخم مرغ چه ربطی به تحریم و دلار دارد؟ همین یک جمله نشان از آن دارد که برآورد درباره تحریم اشتباه است. اتفاقا قیمت مرغ و تخم مرغ در ارتباط مستقیم با نرخ دلار و تحریم است چون بیش از ۹۰ درصد وابستگی در واردات نهادههای طیور وجود دارد. حال چطور میشد بگوییم یعنی چه ، مگر مرغ دلار میخورد که قیمت دلار روی قیمت گوشت آن تاثیر بگذارد. به بیان ساده این حرفها نشان از آن دارد که ارزیابی دقیق نیست، مشاوره درست صورت نگرفته والا در حقیقت به طور غیرمستقیم مرغ دلار میخورد. نهادههای دامی با دلار خریداری میشود و وقتی دلار در ثار تحریم افزایش قیمت دارد، طبیعی است که نرخها بالا برود. حالا شما در این شرایط شعار قطع وابستگی سفره مردم به تحریم را میدهید، اما نمیدانید ابزاری در اختیار ندارد و سازوکار تحریم را اصلا به درستی نشناختهاید.
وی گفت: تورم دو مشکل بزرگ برای اقتصاد ایران ایجاد کرده است. اولین مشکل در بخش واردات و صادرات نمود دارد و دومین مشکل در بخش نقل و انتقال پول خودش را نشان میدهد.
اگر نگاهی به آمار واردات و صادرات کشور بیندازید میبینید که حجم دادوستد ایران یعنی واردات و صادرات در سال ۱۳۹۰ برابر با ۲۵۰میلیارد دلار بوده است که این رقم دوازده سال بعد ، یعنی در سال ۱۴۰۲ به ۱۵۰ میلیارد دلار کاهش یافته است. کاهش صد میلیارد دلاری مراوده ما با جهان اتفاقا ناشی از همین تحریمهاست. آن رییسجمهوری که می گفت مردم میپرسند تحریم چیست و این رییس جمهوری که میگوید بدون گره زدن سفره مردم به تحریم میشود مشکل را حل کرد، هر دو واقعیت تحریم را نادیده می گیرند.
او ادامه داد: در کنار این کاهش شدید، با مشکل بزرگ نقل و انتقال روبرو هستیم یعنی اگر صادراتی هم داریم، نمیتوانیم پولش را وارد کشور کنیم. در این فضا طبیعی است که مولفه تحریم در حال فشار زیاد به اقتصاد ماست و باید اول مشکل بزرگ را حل کنیم و بعد در صدد برآییم اقتصاد را مدیریت کنیم.
وی با اشاره به انتقادات شدید از دولت روحانی از سوی تیم کنونی گفت: کاش آقای رییس جمهوری و همراهانش به یک سئوال مهم پاسخ دهند، اینکه چرا نرخ دلار در فاصله سالهای ۱۳۹۲ تا ۱۳۹۵ ، نوسان اندکی داشت؟ دلیل طبیعتا به برجام و مذاکرات برمیگردد . خوب وقتی شما اصل موضوع را قبول نمی کنید نتیجه وضعیتی است که برای اقتصاد ایران ایجاد میشود.
تیم اقتصادی هنوز پاشنه اشیل است
او به وعده رییس جمهور در خصوص ایجاد تیم قوی، یکدست و همراه در حوزه اقتصاد اشاره کرد و گفت: چطور میشود شما این شعار را بدهید بعد افرادی را وارد تیم اقتصادی کنید که در سومین سال فعالیت شما هیچ کدام نیستند. مثلا وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی، وزیر صنعت، معدن و تجارت سابق، وزیر جهاد کشاورزی ، رییس کل بانک مرکزی، رییس سازمان برنامه و بودجه و برخی مدیران میانی تغییر کردهاند. اینها چطور بهترینهایی بودند که همگی یک ساله از دولت جدا شدند. حالا مساله این است که آنها رفتند اما عوارض تصمیمات اشتباهشان هنوز باقی مانده و اتفاقا همین حالا هم تیم اقتصادی تصمیم دقیق و درست نمیگیرد و ما با بحران مدیران ناکارآمد روبرو هستیم.
وی تاکید کرد: من سیگنالی نمیبینم که نشان دهد شعارها قرار است به واقعیت تبدیل شوند. به نظر من دولت سیزدهم درد را درست تشخیص نداده و در نتیجه انتظار درمان از کسی که دلیل بیماری را نمیداند، اشتباه است.
۲۲۳۲۲۳
ثبت دیدگاه