کم خونی چیست؟
به گزارش افق کرمانشاه به نقل از sleepfoundation، زمانی که میزان گلبول های قرمز کاهش یافته باشد، فرد دچار کم خونی شده است. کم خونی معمولاً از طریق اندازه گیری گلبول های قرمز خون، به ویژه هموگلوبین و هماتوکریت، تشخیص داده می شود.
گلبول های قرمز نقش مهمی در انتقال اکسیژن از ریه ها به بقیه بدن از طریق محتوای هموگلوبین خود دارند. زمانی که فردی مبتلا به کم خونی است، گلبول های قرمز کمتری دارد که بتوانند اکسیژن را به جایی که به آن نیاز دارد برسانند.
این کمبود اکسیژن باعث علائم مرتبط با کم خونی مانند خستگی ، ضعف، سرگیجه، تشنگی، تعریق و تنفس سریع می شود. افراد همچنین می توانند بدون تجربه کردن علائم کم خونی داشته باشند؛ به خصوص اگر خفیف باشد یا در طول زمان به کندی ایجاد شود.
کم خونی ممکن است به این دلیل رخ دهد که یک فرد خون از دست داده است، یا به این دلیل که بدن او یا به شدت گلبول های قرمز را از بین می برد یا گلبول های قرمز کافی تولید نمی کند. افراد ممکن است به دلیل کمبود آهن یا ویتامین B12، پس از آسیب دیدگی یا زایمان، یا در نتیجه بیماری دیگری مانند یک اختلال خود ایمنی یا سرطان، دچار کم خونی شوند.
کم خونی چه تاثیری بر خواب دارد؟
هم کم خونی فقر آهن و هم کم خونی غیر آهن با خواب کمتر یا مشکل خواب مرتبط شده اند. با این حال، کاملاً مطمئن نیستند که کم خونی باعث مشکلات خواب شود.
برخی از کارشناسان معتقدند که کم خونی ممکن است باعث مشکلات خواب مرتبط با انتقال دهنده های عصبی دخیل در خواب مانند سروتونین و دوپامین شود. تحقیقات نشان داده است که آهن برای ایجاد این انتقال دهنده های عصبی مورد نیاز است و افراد مبتلا به کم خونی فقر آهن ممکن است سطوح پایین تری از این موارد را داشته باشند.
در کم خونی غیر فقر آهن، یک نظریه این است که کم خونی باعث خستگی می شود و سپس خستگی منجر به بدتر شدن خواب می شود. اگر باعث شود فرد فعالیت بدنی کمتری داشته باشد یا زمان کمتری را در خارج از منزل در معرض نور شدید خورشید قرار دهد که بر زمان خواب و بیداری تأثیر می گذارد و می تواند منجر به بدتر شدن خواب شود.
آیا سطح پایین آهن باعث مشکلات خواب می شود؟
تحقیقات نشان داده است که سطوح پایین آهن با انواع مشکلات و اختلالات خواب مرتبط است ؛ از جمله سندرم پاهای بی قرار و آپنه انسدادی خواب. در برخی موارد، فرد اگر مکمل آهن مصرف کند ممکن است این مشکلات رفع شوند.
آیا کم خونی باعث می شود بیشتر بخوابید؟
تحقیقات نشان می دهد که کم خونی باعث می شود افراد کمتر بخوابند، نه بیشتر. تمایل به کم خوابی هم با کم خونی فقر آهن و هم با کم خونی غیر فقر آهن مرتبط است و مشخص شده است که در افراد در هر سنی از جمله نوزادان، کودکان، بزرگسالان و سالمندان دیده شده است.
آیا مکمل های آهن می توانند بر خواب تأثیر بگذارند؟
اگر فردی مشکلات خواب مرتبط با کمبود آهن داشته باشد، مکمل آهن به طور بالقوه می تواند به کاهش آن کمک کند. با این حال، مصرف بیش از حد آهن نیز ممکن است اتفاق بیافتد، بنابراین افراد باید قبل از شروع مصرف مکمل آهن با پزشک خود مشورت کنند. در کودکان، خوردن تصادفی آهن می تواند منجر به مرگ شود.
مشکلات خواب می تواند عارضه جانبی مکمل آهن باشد؟
مشکلات خواب معمولاً به عنوان عوارض جانبی مکمل های آهن ذکر نمی شود. با این حال، مصرف مکمل های آهن ممکن است عوارض جانبی گوارشی مانند یبوست یا اسهال ایجاد کند که اگر در شب اتفاق بیفتد، می تواند با خواب فرد تداخل ایجاد کند. هرکسی که مکمل آهن مصرف می کند، اگر مشکوک است که مکمل ها باعث ایجاد عوارض جانبی می شوند و خواب او را مختل می کنند، باید با پزشک مشورت کنند.
ثبت دیدگاه