به گزارش ایسنا و به نقل از نیوزمدیکال، افراد مشکوک به آلزایمر در صورت ظهور نشانههای بیماری باید خود را برای آزمایشهای طولانی و پیچیده آماده کنند تا از ابتلا به این بیماری مطمئن شوند. پژوهشگران “آزمایشگاههای فدرال سوئیس برای فناوری و علوم مواد”(EMPA) و “بیمارستان کانتون”(Canton Hospital) سوئیس، در حال توسعه یک آزمایش خون هستند که با استفاده از “میکروسکوپ نیروی اتمی”(AFM) میتواند امکان تشخیص قابل اطمینان را فراهم کند.
نگاهی عمیق به جهان مولکولی
“پیتر نیرمالراج”(Peter Nirmalraj)، از پژوهشگران این پروژه، ابتدا تصمیم گرفت بیماریزایی مولکولی آلزایمر را درک کند تا بتواند روشهای جدیدی برای تشخیص و درمان ارائه دهد. گام بعدی، رمزگشایی نقش دقیق پپتیدهای آمیلوئید بتا و پروتئینهای تاو است که با بیماریهای عصبی مرتبط هستند. بنابراین، نیرمالراج نه تنها برای تشخیص وجود پروتئینهای مشکوک، بلکه برای تعیین شکل و مقدار آنها تلاش کرد.
روشهای کنونی، امکان تعیین کردن مقدار کلی هر دو پروتئین در مایعات بدن را فراهم میکنند. در هر حال، این روشها نمیتوانند تفاوت در شکل و وضعیت تجمع پروتئین را مشخص کنند.
بنابراین، پژوهشگران در حال کار کردن روی روشهایی هستند که امکان بررسی خون در مقیاس نانومتر را فراهم میکنند و ساختار و ریختشناسی پروتئینها را از بین نمیبرند.
نیرمالراج و متخصصان بیمارستان کانتون، پژوهش اولیه را با موفقیت به پایان رساندهاند. آنها برای بررسی آزمایشی، نمونههای خون ۵۰ بیمار و ۱۶ فرد سالم را ارزیابی کردند. پژوهشگران با استفاده از میکروسکوپ نیروی اتمی، سطح حدود ۱۰۰۰ گلبول قرمز خون شرکتکنندگان را بدون اطلاع از وضعیت سلامتی آنها مورد بررسی قرار دادند. نیرمالراج گفت: این تنها راهی بود که بتوانیم از تفسیر عینی دادهها مطمئن شویم.
شاخصی به نام فیبر پروتئین
پژوهشگران، اندازه، ساختار و بافت پروتئینهای انباشتهشده روی گلبولهای قرمز خون را بررسی کردند. آنها پس از بررسی ۱۰۰۰ گلبول قرمز توانستند الگویی پیدا کنند که با مرحله بیماری شرکتکنندگان، همخوانی داشته باشد. افرادی که به آلزایمر مبتلا بودند، مقادیر زیادی از فیبر پروتئین داشتند که از پپتیدهای آمیلوئید بتا و پروتئینهای تاو ساخته شده بود. نیرمالراج در افراد سالم، تنها تعداد کمی فیبر را شمارش کرد.
این پژوهش، امکان تجزیه و تحلیل خون با استفاده از میکروسکوپ نیروی اتمی را فراهم میکند. به گفته پژوهشگران، اگر بتوان یک آزمایش خون را براساس این روش ابداع کرد، افراد مشکوک به آلزایمر، از روش ناخوشایند سوراخ کردن مجرای نخاعی برای تشخیص قابل اطمینان بیماری در امان میمانند.
با وجود این، هنوز راه زیادی وجود دارد تا آلزایمر با استفاده از یک آزمایش خون تشخیص داده شود. گام بعدی پژوهشگران این است که با بررسی تعداد بیشتری از بیماران در مراحل گوناگون بیماری با استفاده از میکروسکوپ نیروی اتمی و تجزیه و تحلیل شیمیایی، دادههای بیشتری به دست بیاورند.
این پژوهش، در مجله “Science Advances” به چاپ رسید.
انتهای پیام
ثبت دیدگاه